Εμβόλια: Πόσο προστατεύει το κάθε ένα ξεχωριστά; Πόσοι κόλλησαν και με ποιο

Πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο;  Αυτό αναρωτιούνται πολλοί πολίτες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Καθηγητή Παιδιατρική, Θεοκλή Ζαούτη και τον Καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή να δίνουν απατήσεις σε ενημέρωση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, παραχώρησε τα ποσοστά νόσησης των εμβολιασμένων ανάλογα με το σκεύασμα με το οποίο έχουν εμβολιαστεί και το πόσο προστατεύει το κάθε εμβόλιο.

Ενδεικτικά, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα.

Από αυτά, οι εμβολιασμένοι είχαν κάνει τα παρακάτω εμβόλια:

Στην ηλικιακή ομάδα 18-39
Το 30% όσων νόσησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer. Πέριξ του 20% ήταν τα κρούσματα εμβολιασμένων με Astrazeneca, ενώ κάτω από το 30% είχαν κάνει το Moderna. Κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόσησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, οι εμβολιασμένοι που νόσησαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κάτω από 30%.

Στην ηλικιακή ομάδα 40-59
Στους 40-59 ετών, το 40% είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, ενώ λίγο πάνω από 20% ήταν οι εμβολιασμένοι που νόσησαν και είχαν κάνει AstraZeneca. Το 50% ήταν εμβολιασμένοι με Moderna και το 20% με 30% είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-79
Το εμβόλιο της Pfizer επέλεξε να κάνει ένα ποσοστό άνω του 20% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Το AstraZeneca επέλεξε σχεδόν το 40% των πολιτών και περισσότεροι από 10% το Moderna. Πολύ μικρότερο του 10% το ποσοστό όσων εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson. Λιγότεροι από το 20% των εμβολιασμένων αυτής της ομάδας νόσησαν.

 

Ακολουθούν τα ποσοστά ανοσίας που λένε  ότι προσφέρει το κάθε εμβόλιο:

Pfizer/BioNTech: Προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.

Moderna: Η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.

Johnson & Johnson: Η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

18 Νοεμβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης