Eπιστήμονες: Ο εμβολιασμός δεν αρκεί, θα αργήσει η «κανονικότητα»

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι τα κύρια μέτρα για τον κορονοϊό θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ ως το 2022 στη Βρετανία.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το επόμενο έτος, παρά τον χάρτη πορείας που έχει χαράξει ο Μπόρις Τζόνσον για την επιδημία του νέου κορονοϊού στη Βρετανία, προειδοποίησαν σήμερα κορυφαίοι επιστημονικοί σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ανώτερες πηγές του οργανισμού εμβολιασμού του βρετανικού υπουργείου Υγείας δήλωσαν πως, ενώ τα εμβόλια εμποδίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από τον SARS-CoV-2, «δεν είναι αρκετά καλά» για να άρουν πολλά περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα περιοριστικά μετρά για την κοινωνική επαφή έχει προγραμματιστεί να καταργηθούν έως τις 21 Ιουνίου, ως μέρος του τελικού σταδίου τεσσάρων βημάτων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Ήλπιζαν να ξανανοίξουν φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις και νυχτερινά κέντρα και ότι οικογένειες και φίλοι θα μπορούσαν να επανενωθούν σε μεγάλο αριθμό μετά από αυτήν την ημερομηνία, για πρώτη φορά από τον χειμώνα του 2020.

Ωστόσο, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες ισχυρίστηκαν σήμερα πως τα «βασικά μέτρα», συμπεριλαμβανομένης κάποιας μορφής κοινωνικής απόστασης και μάσκες, θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον επόμενο χρόνο. Τότε θα είναι διαχειρίσιμη η Covid-19, τόνισαν.

Τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer μειώνουν τους θανάτους Covid κατά περίπου 90%, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης θα μπορούσαν να κάνουν τον ιό να μεταδοθεί σε μικρό αριθμό ευάλωτων ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή σε άλλα, στα οποία τα εμβόλια δεν λειτουργούν.

Αναφερόμενη ειδικά στη Βρετανία, η συμβουλευτική επιτροπή εμφανίστηκε απαισιόδοξη για τα μελλοντικά στάδια του χάρτη πορείας που έχει χαράξει ο Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας πως είναι «πολύ πιθανό να υπάρξει μια περαιτέρω αναζωπύρωση στις νοσηλείες και τους θανάτους».

Οι ειδικοί επεσήμαναν πως το άνοιγμα των παμπ, των κινηματογράφων και της εσωτερικής φιλοξενίας -που πρόκειται να συμβεί στις 17 Μαΐου- θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν η λήψη εμβολίων στα άτομα κάτω των 50 ετών μειωθεί κάτω από το 85%.

Παράλληλα, μοντέλα από το Πανεπιστήμιο Warwick, το Imperial College του Λονδίνου και το London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) «προειδοποιούν» για έξαρση στα τέλη του καλοκαιριού μετά από την «ημέρα της ελευθερίας» που εξήγγειλε ο Μπόρις Τζόνσον για τον Ιούνιο, η οποία θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν τα νοσοκομεία ήταν σε κατάσταση συναγερμού.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο του. Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν το σχέδιό του ως καταστροφή της δημόσιας υγείας και ως παντελώς απερίσκεπτο, λόγω ανησυχιών για την ανακρίβεια του.

5 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης