Τρίτη δόση εμβολίου: Χωρίς SMS το ραντεβού, η ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται στο 5,2%

Τρίτη δόση εμβολίου έχουν μπροστά τους όσοι πολίτες θέλουν. Σύντομα η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι διαθέσιμη για όλους.
Εξαίρεση αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

Η τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να γίνει πλέον από όσους είναι άνω των 60 ετών και θέλουν να την κάνουν, ενώ δεν θα πάει SMS. Εδώ και λίγες μέρες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των παραπάνω κατηγοριών στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Κατά πληροφορίες ανοίγει η τρίτη δόση εμβολίου και για τους άνω των 50 ετών.

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Δηλαδή δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

Επομένως, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Όσοι νόσησαν από κορονοϊό και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν ξανά.

Σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως έχει αναφερθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες σε σύγκριση με αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση και συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού.

Εξαίρεση αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου

Οι αποφάσεις για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό σε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες θα ληφθούν πολύ σύντομα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως οι εμβολιασμοί θα γίνουν ενδεχομένως πριν το τέλος του χρόνου.

 

Όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών, ωστόσο δεν έχουν υπάρξει ακόμα συμπεράσματα για το πόσοι μήνες θα πρέπει να έχουν παρέλθει από τη δεύτερη δόση. Επίσης, τόνισε πως οι εμβολιασμένοι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να έχουν πλήρη προνόμια για μια κανονική ζωή.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φιλοσοφία των νέων μέτρων φαίνεται να προσανατολίζεται σε μία ανοιχτή κοινωνία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς.

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, Open, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

19 Οκτωβρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης