AstraZeneca: NEEΣ οδηγίες για υγειονομικούς και πολίτες -Τι θα πρέπει να προσέχουν

Οδηγίες σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία, έχουν συγγράψει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Οι οδηγίες αυτές για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου, θα δημοσιευτούν αύριο και θα αφορούν τόσο τους υγειονομικούς όσο και τους πολίτες, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος, γιατί αναφέρονται σε μία σπάνια κατάσταση”.

Εξήγησε στη συνέχεια, ότι οι υγειονομικοί στις περιπτώσεις των θρομβώσεων και της θρομβοπενίας που εμφανίζονται εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να συμπληρώνουν, όπως για κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια την κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει, να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Όσοι πολίτες έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα “στις σπάνιες περιπτώσεις όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία που διαρκεί πέραν των τεσσάρων ημερών, όπως και δερματολογικές εκδηλώσεις -εκτός από το σημείο του εμβολίου”, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία συνιστά σε άτομα που έχουν ή θρομβοπενία κάτω από 150.000 αιμοπετάλια ή θρόμβωση να έχουν μια στενή παρακολούθηση και αν αυτό συνδέεται και με κλινική συμπτωματολογία να συνεχίζουν και με έναν αιματολογικό ή πηκτολογικό έλεγχο.

“Σε όλες τις περιπτώσεις η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και υπάρχει θεραπεία, όπως και υπάρχει και διάγνωση με ειδικές μεθόδους σε ένα νοσηλευτικό κέντρο στην Αθήνα”, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Γραβάνης για AstraZeneca: Χάνουμε 70 ανθρώπους κάθε μέρα και μιλάμε για τυχόν σπανιότατες παρενέργειες του εμβολίου;

«Η συζήτηση για τις σπανιότατες παρενέργειες (αν αποδειχθούν ότι οφείλονται σε αυτό!) του εμβολίου της AstraZeneca αποπροσανατολίζει τους πολίτες και καθυστερεί τον εμβολιασμό» τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης.

«ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ. Αυτό νιώθω όταν άνθρωποι μορφωμένοι κ έξυπνοι δεν αντιλαμβάνονται την προτεραιότητα της χώρας αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία: αν όλοι οι κάτοικοι της χώρας εμβολιαστούν με AstraZeneca με δυο δόσεις στα 10.000.000 (20.000.000 δόσεις) ίσως έχουμε 8-10 θανάτους από immune thrombopenic thrombosis (ΑΝ αποδειχθούν ότι οφείλονται στο εμβόλιο, ΕΜΑ). Στην Μεγάλη Βρετανία παρατηρήθηκαν 7 θάνατοι σε 18.100.000 δόσεις (0,38/εκατομμύριο, MHRA, UK). Αυτήν την στιγμή χάνουμε 70 ασθενείς ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (ΕΟΠΥ) και ίσως οι θάνατοι αυξηθούν σε 100. Η συζήτηση για τις σπανιότατες παρενέργειες (ΑΝ αποδειχθούν ότι οφείλονται σε αυτό!) του εμβολίου της AstraZeneca αποπροσανατολίζει τους πολίτες και καθυστερεί τον εμβολιασμό, αυξάνοντας την θνητότητα και την χρόνια νοσηρότητα της COVID-19 στη χώρα μας. Οι θάνατοι στην Αμερική που οφείλονταν στη χρόνια χρήση ΜΣΑΦ/ασπιρίνης είναι μεταξύ 21,0 και 24,8 θανάτων/εκατομμύριο, αντίστοιχα (Angels et al, J Gastrenterol. 2005)» αναφέρει ο κ. Γραβάνης.

Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Διετέλεσε, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος Βιοϊατρικής Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Βιοεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Είναι εκλεγμένο Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων Πανεπιστήμιο Northeastern (Βοστώνη). Συνιδρυτής της spinoff εταιρίας βιοτεχνολογίας Bionature και Επιστημονικός Συνεργάτης της εταιρίας βιοτεχνολογίας Emulate του Παν/μιου Harvard. Έχει δημοσιεύσει 135 ερευνητικές εργασίες.

5 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης