Μαρία Θεοδωρίδου: Οι θρομβώσεις έχουν παρατηρηθεί μόνο μετά την πρώτη δόση και ποτέ σε άτομο που έχει λάβει και την δεύτερη

Διευκρινίσεις για το σπάνιο φαινόμενο των θρομβώσεων που παρατηρείται στον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Η συχνότητα εμφάνισης της σπάνιας παρενέργειας.

Το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών, καθώς έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες και συγκεκριμένα το σπάνιο φαινόμενο των θρομβώσεων.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε αναλυτικές διευκρινίσεις, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως οι θρομβώσεις έχουν παρατηρηθεί μόνο μετά την πρώτη δόση και ποτέ σε άτομο που έχει λάβει και την δεύτερη.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα για το φαινόμενο των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Επίσης, είπε πως τα άτομα που εμφάνισαν θρομβώσεις δεν είχαν αντίστοιχο ιστορικό και πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης».

Παράλληλα, είπε ότι η πιθανότητα θρόμβωσης εμφανίζει αυξητική τάση στις μικρότερες ηλικίες.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς και την τελευταία ενημέρωση που έκανε ο ΕΜΑ, πρόκειται για μία σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται θρομβώσεις σε 1 άτομο από 100.000 χιλιάδες που έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της σπάνιας παρενέργειας, είναι 2 στους 1 εκατ. ανθρώπους.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με την Αιματολογική Εταιρεία, δεν συνιστάται χορήγηση αντιπηκτικών σε άτομα που θα εμβολιαστούν», ενώ πρόσθεσε πως «ο σπάνιος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας αφορά μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca».

 

12 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης