Άνοιξε η πλατφόρμα -Tρiτη δόση για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς με εμβόλια mRNA

Κλείδωσαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 ετών, ενώ το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνει έκτακτο σχέδιο για τα παιδιά που θα νοσήσουν με Covid -19.

Tρiτη δόση για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς
Όπως μετέδωσε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού – οικονομικού ρεπορτάζ του Star, Πέτρος Μποτσαράκος, «o κύβος ερρίφθη» και πάμε σε τρίτη δόση για τους υγειονομικούς που θα είναι υποχρεωτική.

Τρίτη δόση έρχεται και για  τον γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών που έχει συμπληρώσει έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό του, για τον οποίο όμως συστήνεται και δεν είναι υποχρεωτική. Δηλαδή και όσοι δεν την κάνουν θα συνεχίζουν να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Δευτέρα κι ως την επόμενη Δευτέρα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

Το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει και ένα έκτακτο σχέδιο για τα παιδιά. Μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες. Με ενίσχυση  των παιδιατρικών νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη  με επιπλέον 200 κλίνες ώστε ακόμη κι αν υπάρξει έξαρση να   είναι δυνατή η άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών.

Η τρίτη δόση  εμβολιασμού κατά του κορονοιού, αφορά σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τους ανοσοκατεσταλμένους και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ή πρόσφατα αντιμετώπισαν σοβαρές ασθένειες.

Το σύστημα έχει ήδη ανοίξει για τον κλείσιμο των ραντεβού της αναμνηστικής δόσης

Το επόμενο βήμα στο μέτωπο της πανδημίας είναι η χορήγηση της 3ης δόσης και, το MEGA αποκαλύπτει ποιο είναι το σχέδιο που έχει στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου και περιμένει τις τελικές αποφάσεις των επιστημόνων.

Η 3η δόση θα γίνει με εμβόλια mRNA και φυσικά για όσους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα είναι και την αναμνηστική δόση.

Πρώτη στη λίστα για την τρίτη δόση μπαίνουν ανοσοκατεσταλμένοι και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ή πρόσφατα αντιμετώπισαν σοβαρές ασθένειες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι άνω των 60 ετών και μετά οι υγειονομικοί οι οποίοι άλλωστε εμβολιάστηκαν από τους πρώτους.

Μετά η πλατφόρμα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό και για όσες και όσους έχει παρέλθει 8μηνο από τη 2η δόση. Μάλιστα εκτιμάται ότι ακόμα και σε ένα μήνα από σήμερα είναι εφικτό να αρχίσει να εμβολιάζεται με 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

 

Pfizer: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου – Ασφαλής η τρίτη δόση

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ασφαλής η τρίτη δόση

Η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφεραν στην παρουσίαση οι ερευνητές της Pfizer.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Pfizer αναφέρει ότι τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ότι μια αναμνηστική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού και των νέων μεταλλάξεων.

«Τα δεδομένα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα», ανέφερε η Pfizer στην παρουσίασή της, η οποία δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του FDA.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνάντησης που δημοσίευσε ο FDA στον ιστότοπό του, εκτός από την παρουσίαση της Pfizer, σε αυτή περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσωπικό του FDA και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Το επόμενο βήμα στο μέτωπο της πανδημίας είναι η χορήγηση της 3ης δόσης και το MEGA αποκαλύπτει ποιο είναι το σχέδιο που έχει στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου και περιμένει τις τελικές αποφάσεις των επιστημόνων.
Η πρώτη του φάση είναι σε εφαρμογή ήδη και αφορά στον εμβολιασμό ανοσοκατασταλμένων και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ή πρόσφατα αντιμετώπισαν σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι άνω των 60 ετών και μετά οι υγειονομικοί οι οποίοι άλλωστε εμβολιάστηκαν από τους πρώτους.

Μετά η πλατφόρμα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό και για όσες και όσους έχει παρέλθει 8μηνο από τη 2η δόση. Μάλιστα εκτιμάται ότι ακόμα και σε ένα μήνα από σήμερα είναι εφικτό να αρχίσει να εμβολιάζεται με 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

Αξίζει να τονισθεί ότι η 3η δόση θα γίνει με εμβόλια mRNA και φυσικά για όσους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα είναι φυσικά υποχρεωτική και η αναμνηστική, τρίτη δόση.

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα κρούσματα σε παιδιά

Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η ανησυχία που προκαλούν τα στοιχεία για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε παιδιά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ 1 στα 3 νέα κρούσματα αφορά σε ανήλικους.

«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορονοϊό» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Τα συνολικά κρούσματα έφθασαν σήμερα τα 2.422, οι διασωληνωμένοι ειναι 364, ενώ έχασαν την μάχη με τον covid άλλοι 37 συνάνθρωποί μας.

«Εφιαλτικές» προβλέψεις

Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες: Ένας στους 4, 12-18 ετών θα έρθει σε επαφή με τον ιό, θα νοσήσουν 30 με 50.000 μαθητές, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία 300 με 500 παιδιά.

«100% δεν υπάρχει τίποτα στην ιατρική. Εγώ αν είχα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα τα εμβολίαζα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν είναι ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι μάσκες δεν βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια, ωστόσο στις περισσότερες τάξεις ο αριθμός των μαθητών δεν επιτρέπει αποστάσεις στα θρανία, ενώ την ίδια ώρα οι γονείς των μικρότερων συνωστίζονται έξω από τα σχολεία.

Στο τραπέζι πάντως των ειδικών και του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και ειδικός σχεδιασμός με αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα εάν παρουσιαστεί ανάγκη για την νοσηλεία αυξημένου αριθμού παιδιών.

Τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer για ασφάλεια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, η Pfizer αναφέρει πως τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ότι μια αναμνηστική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην αποτροπή του ιού και των νέων μεταλλάξεων.

Η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφεραν στην παρουσίαση οι ερευνητές της Pfizer.

Με βάση την ατζέντα της συνάντησης που δημοσίευσε ο FDA στον ιστότοπό του, εκτός από την παρουσίαση της Pfizer, σε αυτή περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προσωπικό του FDA και ερευνητές από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από: Mega.

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό πιθανόν να χρειάζονται τρεις δόσεις αντί για δύο για πλήρη ανοσοποίηση.

Ο Άντονι Φάουτσι Διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τα λοιμώδη νοσήματα (NIAID) και Υπεύθυνος στο Λευκό Οίκο, ως σύμβουλος ιατρικών θεμάτων αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ότι δεν θα εκπλαγεί αν τελικά απαιτούνται τρεις δόσεις ενός mRNA εμβολίου (Pfizer ή Moderna) για την πλήρη ανοσοποίηση των ατόμων.

Επίσης το να λάβει κανείς μία επιπλέον δόση κάποιους μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό μπορεί θεωρητικά να υποβοηθήσει την ανοσολογική απάντηση.

Το πλάνο χορήγησης τρίτης δόσης οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός mRNA εμβολίου Pfizer ή Moderna, έχει στηριχθεί σε αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι η προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 μειώνεται σημαντικά όταν περάσουν αρκετοί μήνες από τη δεύτερη δόση.

Η εμπειρία μας και από προηγούμενα εμβόλια, όπως της ηπατίτιδας Β, δείχνει ότι μπορεί να απαιτηθούν τρεις δόσεις εμβολίου. Ενώ είναι πιθανό όλοι να λάβουν μία τρίτη δόση, δεν πρέπει να ονομάζεται δόση «ενίσχυσης» (booster), γιατί δεν είναι απαραίτητο να ξαναχρειαστούν άλλες τέτοιες δόσεις «ενίσχυσης» στο μέλλον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να αποφασίσει ποιο θα είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι οι τρεις δόσεις θα προσφέρουν μία παρατεταμένη ανοσολογική απόκριση και κατ’ επέκταση μακροχρόνια ανοσία. Αν αποδειχθεί καλά ανεκτό, το πλάνο των τριών δόσεων μπορεί να καθιερωθεί.

17 Σεπτεμβρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης