Το πείραμα αποτελεσματικότητας της μάσκας με το σβήσιμο του κεριού (vid)

Ένας καλός τρόπος να μετρήσετε την αποτελεσματικότητα της μάσκας που χρησιμοποιείτε είναι να δοκιμάσετε να σβήσετε ένα κερί από κοντινή απόσταση ενώ τη φοράτε.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα η χρήση της μάσκας έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Έχουμε ακούσει τα πάντα για τη χρησιμότητά της και έχει αποδειχτεί ότι πράγματι προστατεύει από τη διασπορά του ιού.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφόρων ειδών μάσκες. Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορείτε να δώσετε μόνοι σάς πραγματοποιώντας ένα πείραμα. Προσπαθώντας να σβήσετε ένα κεράκι που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση την ώρα που φοράτε μάσκες. Το συγκεκριμένο πείραμα πραγματοποίησε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Το κεράκι έσβησε μόνο όταν φορούσε μπαντάνα. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χρήση χειρουργικής μάσκας, η φωτιά από το κεράκι τρεμόπαιξε. Στις υπόλοιπες 3 περιπτώσεις, δηλαδή κατά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, χειροποίητης μάσκας και μάσκας KN95, η φωτιά στο κεράκι δεν επηρεάστηκε καθόλου από τον αέρα.

Παρατηρήσεις

Κατά τη διεξαγωγή αυτού του πειράματος, πρέπει να εκτιμήσουμε ότι τα σωματίδια της αναπνοής είναι περίπου 0,1 έως 3 μικρόμετρα – σημαντικά μεγαλύτερα από τον ιό. Ενώ είναι πιθανώς δίκαιο να υποθέσουμε ότι τα μικρότερα σωματίδια ιού θα ταξιδεύουν περίπου στις ίδιες κατευθύνσεις με τα σωματίδια αναπνοής, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να συνεχίσουν να πηγαίνουν κατευθείαν προς τα εμπρός μέσω του καλύμματος προσώπου.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι το κάλυμμα προσώπου που έκανε πιο δύσκολη το σβήσιμο της φλόγας των κεριών πιθανότατα θα παρέχει το καλύτερο εμπόδιο για την προώθηση του ιού προς τα εμπρός.

24 Οκτωβρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης