Τι θα γίνει με απαγόρευση κυκλοφορίας, καταστήματα και σχολεία- Τα νέα μέτρα

Προς κλειστά κομμωτήρια, μανικιούρ – πεντικιούρ, βιβλιοπωλεία και ΚΤΕΟ

Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι τα σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια) θα πρέπει να κλείσουν τελευταία. Άλλωστε την στιγμή που στην Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην παιδεία, η εικόνα που θα παρουσίαζε η κυβέρνηση αν μέσα σε πέντε ημέρες αποφάσιζε να ξανακλείσει τα Γυμνάσια θα ήταν ιδιαίτερα αποκαρδιωτική.

Ξορκίζοντας μέχρι στιγμής την υιοθέτηση ενός καθολικού lockdown, αν και μερίδα λοιμωξιολόγων τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
  • Διακοπή του click in shop
  • Διακοπή του click away
  • Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο.

Παρεμβάσεις στα σχολεία

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τα σχολεία, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο ωστόσο που δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σε κρίσιμη καμπή η πανδημία – Την Παρασκευή οι αποφάσεις για νέα μέτρα. Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 18:00 Η δύσκολη εξίσωση της κυβέρνησης: υγεία- παιδεία – οικονομία

Δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, καθώς μονόδρομο αποτελεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, με τον προβληματισμό να εντείνεται και τις συσκέψεις στο Μαξίμου να παίρνουν φωτιά, καθώς επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε τρεις όρους, έναν άγνωστο, οι μεταλλάξεις του ιού και δύο γνωστούς, την παιδεία και την οικονομία.

Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένει τις τελικές αποφάσεις των επιδημιολόγων, ενώ ήδη επεξεργάζεται σενάρια συνυπολογίζοντας το λιγότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σταθερά ότι παρά τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης, το φυσικό περιβάλλον των μαθητών είναι το σχολείο και γι’ αυτό το κλείσιμο των ανοικτών σχολικών δομών ανά την Ελλάδα θα αποτελέσει την έσχατη λύση.
Εκτίναξη κρουσμάτων στην Αττική

Εν τω μεταξύ έντονη ανησυχία καταγράφεται για την Αττική, καθώς απότομη είναι η αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην Αττική καταγράφηκαν χθες συνολικά 535 από τις συνολικά 1.151 μολύνσεις. Παρότι το λεκανοπέδιο βρίσκεται στο κόκκινο, προβληματίζει η εκτίναξη στον αριθμό μολύνσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η οποία ακόμη βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που προκαλούν μεγάλη ανησυχία είναι το κέντρο, η Κυψέλη και τα Πατήσια.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική καταγράφονται περί τα 4.000 ενεργά κρούσματα, πρόσθεσε ότι «απαιτείται ειδική προσοχή» και έδωσε τα εξής στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση ανά τομέα:

Βόρειος Τομέας: αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα.
Κεντρικός Τομέας: αύξηση 67% με 1040 ενεργά κρούσματα.
Στον Δυτικό Τομέα αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα.
Ανατολική Αττική: Αύξηση 62%
Πειραιάς: αύξηση 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα.
Περιφέρεια Αττικής: αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα.

«Κοκκινίζει» και η Θεσσαλονίκη;

Διευρυμένη σύσκεψη των τοπικών παραγόντων με την συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος η κατάσταση, δεδομένου ότι στην συμπρωτεύουσα έχουν εντοπιστεί και οι δύο μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να ληφθεί απόφαση για να περάσει η πόλη στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένης δηλαδή επιτήρησης.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Ενδοκυβερνητικές τριβές αλλά και εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή Υγείας έχει φέρει το ενδεχόμενο νέων μέτρων εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού λόγω των μεταλλάξεων.

Οι πληροφορίες λένε ότι η αρμόδια επιτροπή εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός και οι μεταλλάξεις του καλπάζουν. Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να μην πάρει νέα μέτρα αυτή την εβδομάδα καθώς όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, θα επιβαρύνουν την κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία.

Οι πληροφορίες λένε ακόμα ότι η αρμόδια επιτροπή έχει περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις μεγάλες περιφέρειες αλλά και στα νοσοκομεία της χώρας επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει.

Την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να απαντήσουν στο δίλημμα τι πρέπει να κλείσει πρώτο στην περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει νέα μέτρα. Τα σχολεία ή το λιανεμπόριο. Οι υπουργοί Υγείας, Παιδείας και Ανάπτυξης κονταροχτυπιούνται καθώς ο καθένας από αυτούς έχει τους λόγους του να επιμένει για το κλείσιμο των σχολείων ή του λιανεμπορίου.

Οι απόψεις των ειδικών που συνεδρίασαν χθες και θα βρεθούν και σήμερα διίστανται στο τι θα πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση πρώτα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα προήλθε από τα σχολεία, ενώ άλλοι ενοχοποιούν το λιανεμπόριο καθώς υπήρξε συνωστισμός σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Όλοι ωστόσο συμφωνούν ότι η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας πρέπει άμεσα να πάρει σκληρά μέτρα κάποιων εβδομάδων καθώς οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές.

Τα κρούσματα της σημερινής μέρας ίσως παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει το Μέγαρο Μαξίμου αφού εάν καταγραφεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τότε προφανώς η κυβέρνηση δεν θα έχει πολλές επιλογές.

Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ή οι μαθητές θα γυρίσουν στα σπίτια τους ή τα καταστήματα θα αλλάξουν τρόπο λειτουργίας.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι τα σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια) θα πρέπει να κλείσουν τελευταία. Άλλωστε την στιγμή που στην Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην παιδεία, η εικόνα που θα παρουσίαζε η κυβέρνηση αν μέσα σε πέντε ημέρες αποφάσιζε να ξανακλείσει τα Γυμνάσια θα ήταν ιδιαίτερα αποκαρδιωτική.

Εάν πάντως το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να σκληρύνει τα μέτρα και προχωρήσει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας απ τις 9 στις 6, τότε μοιραία θα συμπαρασύρει και τη λειτουργία των καταστημάτων.

Το click in shop μάλλον θα σταματήσει να ισχύει ενώ λέγεται ότι τα καταστήματα που λειτουργούν με click away θα κλείνουν στις 5 το απόγευμα. Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα κλείσουν τα κομμωτήρια, οι υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ ενώ τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να αλλάξουν ωράριο.

Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα είναι οι περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα και γι’ αυτό οι επιδημιολόγοι εισηγούνται σκληρό lockdown κάποιων εβδομάδων προκειμένου να κοπάσει η υπερμετάδοση του μεταλλαγμένου ιού.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας μάλιστα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας στην Βουλή, είπε ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πάνω από 4.000, με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και έως και 123% στη δυτική Αττική. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις, καθώς τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν ακόμη και το 40%.

4 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης