Τι είναι η βόμβα υδρογόνου. Όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ -Τα σενάρια ενός πολέμου στην Κορέα

Οι βόμβες υδρογόνου είναι τα πιο ισχυρά όπλα που έχουν κατασκευαστεί, εξηγεί ο Πάντι Ρίγκαν καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Η Βόρεια Κορέα είχε ισχυριστεί ότι είχε πραγματοποιήσει δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου τον Οκτώβριο του 2016, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε επιβεβαιωθεί.

«Μια κανονική πυρηνική βόμβα έχει ισχύ ίση με αυτή 10.000 τόνων εκρηκτικών TNT. Οι βόμβες υδρογόνου είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρές», σύμφωνα με τον Ρίγκαν.

Νωρίτερα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η χώρα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA, όπως αναμεταδίδουν BBC και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η βόμβα υδρογόνου είναι ένα σύγχρονο θερμοπυρηνικό όπλο που η λειτουργία του βασίζεται στη σύντηξη πυρήνων βαρέων ισοτόπων του υδρογόνου (δευτερίου και τριτίου) σε πυρήνες ηλίου. Κατά τη σύντηξη αυτή παράγεται τεράστια ποσότητα ενέργειας που συνοδεύεται από μεγάλο θερμικό κύμα, ωστικό κύμα και ραδιενεργό ακτινοβολία.

Η υδρογονοβόμβα, όπως επίσης λέγεται, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και από τις δύο πλευρές του τότε Ψυχρού πολέμου, και μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μαζικής καταστροφής στον πλανήτη. Γνωστή διεθνώς και ως H-Bomb (Hydrogen Bomb), συγκριτικά είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ’ ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.

Ο πυρήνας μιας υδρογονοβόμβας αποτελείται από άτομα δευτερίου και τριτίου, τα οποία είναι βαρέα ισότοπα του υδρογόνου. Για την πυροδότηση μιας υδρογονοβόμβας προαπαιτείται μια μικρότερη έκρηξη σχάσης δηλαδή μιας μικρής ατομικής βόμβας, συνήθως πλουτωνίου, η οποία λαμβάνει χώρα στο περίβλημα του πυρήνα υδρογόνου. Αυτή η πρώτη έκρηξη αυξάνει την θερμοκρασία του πυρήνα σε 100 εκατομμύρια Βαθμούς Κελσίου οδηγώντας έτσι σε σύντηξη το δευτέριο και το τρίτιο, παράγοντας άτομα ηλίου και νετρόνια με ταυτόχρονη έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας.

Η καταστροφική της ισχύ μεγιστοποιείται από την ενέργεια των απελευθερωμένων νετρονίων, τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να αντιδράσουν ακόμα και με τα πιο αδρανή ραδιενεργά υλικά όπως το απεμπλουτισμένο ουράνιο, πράγμα αδύνατο σε μικρότερες ενεργειακές συνθήκες. Αυτό το κύμα ενέργειας υπερδιπλασιάζει την απόδοση της βόμβας αφήνοντας παράλληλα πίσω του και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του με την δημιουργία ραδιενεργών καταλοίπων.

H ενέργεια που απελευθερώνεται από μια βόμβα υδρογόνου είναι αρκετές κλίμακες ισχυρότερη σε σχέση με την ατομική βόμβα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βόμβες υδρογόνου μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις με μια έκρηξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι ήταν ατομικές κι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες υδρογόνου σε πόλεμο.

Ο πόλεμος της Κορέας, πριν από 67 χρόνια, μεταξύ των δύο κρατών της διαιρεμένης χερσονήσου, ήταν η θερμότερη στιγμή του Ψυχρού Πολέμου. Πολλές δεκαετίες μετά, οι δύο χώρες τείνουν να μετατραπούν και πάλι σε θέατρο πολεμικής αναμέτρησης των μεγάλων δυνάμεων και των συμμάχων τους.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για πόλεμο χαρακωμάτων, αλλά για μια σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες στην παγκόσμια ειρήνη. Οσο και αν το σενάριο μοιάζει εξωπραγματικό, καμιά επιλογή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι ειδικοί ζυγίζουν τις πιθανότητες ενός πλήγματος, που μπορεί να συμβεί ακόμη και κατά λάθος.

Ανακοινώθηκε από την Πιονγιάνγκ – Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί – Λίγες ώρες πριν τη δοκιμή  ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε μια βόμβα που μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Δοκιμή βόμβας υδρογόνου ήταν τελικά ο σεισμός που καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα. Την ανακοίνωση έκανε η εθνική τηλεπαρουσιάστρια της Πιονγιανγκ Ri Chun-hee, που ενημερώνει το τηλεοπτική κοινό της χώρας πάνω από 40 χρόνια.

Είχε προηγηθεί η επιθέωρηση από τον Κιμ Γιονγκ Ουν της βόμβας, η οποία σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, οι… πολεμικές ανταποκρίσεις από την Κορεατική Χερσόνησο, με τις δοκιμές του Κιμ Γιονγκ Ουν που απειλούν την ασφάλεια της Ιαπωνίας (κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή της Ασίας) και τα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, καταγράφουν κλιμάκωση της έντασης.

Η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση μιας προαναγγελθείσας σύγκρουσης. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα και με την ανοχή της Κίνας, προκαλεί συνεχώς εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να φθάσουν στο αμερικανικό Γκουάμ, στη μέση του Ειρηνικού, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική και αεροπορική βάση, ίσως και στην Αλάσκα, αλλά προς το παρόν παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας. Οι απειλές του Βορειοκορεάτη δικτάτορα είναι σαφείς και κλιμακούμενες. Η πιο πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, μετά την ανταλλαγή απειλών μεταξύ των ΗΠΑ και του βορειοκορεατικού καθεστώτος στις αρχές Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος πέρασε πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία κι έπεσε στα ανοικτά της νήσου Χοκάιντο, αφού διήνυσε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.

Αν και η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε πυραυλικές δοκιμές, μέχρι τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά στόχων στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση μάλλον έχει αλλάξει και η Πιονγιάνγκ έχει προχωρήσει στην κατασκευή διηπειρωτικών πυραύλων. Οι τρεις τελευταίοι πύραυλοι, τύπου «Χουασόνγκ-14», πιθανότατα θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το Γκουάμ ή την Αλάσκα, εικάζουν οι ειδικοί.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί τον κίνδυνο υπαρκτό και αυτό υπογραμμίζεται από τη ρητορική του Λευκού Οίκου. Προεκλογικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι ευχαρίστως θα συναντούσε τον Κιμ για να… ανταλλάξουν απόψεις. Αυτό φυσικά γρήγορα άλλαξε. Ο Τραμπ σήμερα δηλώνει έτοιμος για «κάθε επιλογή» κατά της Β. Κορέας και απείλησε με… «φωτιά και τσεκούρι» τη χώρα αν τολμήσει να πλήξει τις αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Γκουάμ, που φιλοξενούν 6.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, υποβρύχια, βομβαρδιστικά αεροπλάνα Β-52 τύπου Stealth, καθώς και συστοιχία πυραύλων THAAD.

Τα σενάρια

Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος και τι θα συμβεί; Οι τελευταίες εξελίξεις επιτείνουν την αίσθηση του αναπόφευκτου. Η ανταλλαγή απειλών ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δείχνει μάλιστα πως είναι θέμα… ημερών. Οι ψύχραιμοι, βέβαια, αποκλείουν την πολεμική επιλογή. Ο υπουργός Αμυνας Τζον Μάτις μιλούσε για περιθώρια διαλόγου, τη στιγμή που ο Τραμπ διεμήνυε πως «τα λόγια τελείωσαν!». Τα σενάρια, πάντως, είναι πολλά:

1 ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΙΜ: Αναλυτές του CNN τόνιζαν ότι η περίπτωση πυρηνικού πλήγματος κατά του Γκουάμ ή άλλης αμερικανικής περιοχής αποκλείεται, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ολοκληρωτικό πόλεμο και δεν είναι βέβαιο ότι η Β. Κορέα έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο Κιμ αρέσκεται στο παιγνίδι της πρόκλησης και είναι πιθανόν να αποτελέσει την αφορμή για μια μη πυρηνική πολεμική ένταση.

2 ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΗΠΑ: Αν και ο Τραμπ δείχνει έτοιμος για επίθεση, μάλλον θα συνεχίσει την επίδειξη ισχύος με στρατιωτικά γυμνάσια μαζί με τη Νότια Κορέα. Ο εικονικός βομβαρδισμός, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη τα αμερικανικά μαχητικά και βομβαρδιστικά πάνω από τη χερσόνησο μαζί με νοτιοκορεατικά αεροσκάφη, έγινε στο πλαίσιο της επίδειξης του τι μπορούν να προκαλέσουν οι συμμαχικές δυνάμεις στις βάσεις της Πιονγιάνγκ. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά «σηκώθηκαν» από το Γκουάμ και τα τέσσερα μαχητικά από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία και έδειξαν ότι μπορούν να πετύχουν χτυπήματα μεγάλης ακρίβειας σε εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.

3 ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ: Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία κινδυνεύει να «αυτοκαταστραφεί» επειδή έχει ταχθεί στο πλευρό της Αμερικής. Το πιθανότερο είναι να συνεχιστούν οι προκλήσεις του Κιμ κατά της Ιαπωνίας, που δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί.

ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

1 ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία. Μοιάζει αρραγές το μέτωπο των τριών στην Ανατολική Ασία. Μετά την τελευταία δοκιμή, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον Σίνζο Αμπε, πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, πως η Αμερική «στηρίζει τη χώρα 100%». Ομως, σύμφωνα με τους «Financial Times», η συμμαχία Τραμπ και Αμπε κρύβει τις ενδείξεις ενός «χάσματος» στο πώς αντιλαμβάνονται την απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Το «χάσμα» έχει σχέση και με το πώς αντιλαμβάνεται η Ιαπωνία τη στήριξη για την ασφάλειά της, αλλά σχετίζεται και με τον εμπορικό πόλεμο στην Ασία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνεργασία του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership – TPP). Η Ιαπωνία θέλει τη σχετική αυτονομία της και έχει έρθει σε συμφωνία με άλλα μέλη της TPP. Στη χώρα του, ο Αμπε θα πρέπει να πείσει ότι η τακτική της πίεσης του Τραμπ είναι η σωστή.

2 ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ. Στον πόλεμο του 1950-53, η τότε ΕΣΣΔ και η Κίνα ήταν αντιμέτωπες με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Σήμερα, η Κίνα είναι η μόνη χώρα με την οποία η Βόρεια Κορέα έχει φανερά εμπορικές σχέσεις. Αν και το Πεκίνο καταδικάζει τις προκλήσεις του Κιμ, προτιμά να τον ανέχεται για να προκαλεί προβλήματα στην επέκταση της αμερικανικής κυριαρχίας στην Ασία. Οσο για τη Ρωσία, καταδικάζει τις δοκιμές αλλά και την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

eleftherostypos

3 Σεπτεμβρίου, 2017
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης