Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022 άλλαξε η ώρα σε θερινή και όπως κάθε χρόνο, γυρίσαμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

Ασαφές είναι ακόμη το μέχρι πότε θα αλλάζουμε την ώρα στα ρολόγια μας δύο φορές το χρόνο, καθώς και δεν έχει εκδοθεί κάποια ξεκάθαρη απόφαση για την παραμονή στη θερινή ώρα ή τη χειμερινή ώρα.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει σχετική πρόταση της Κομισιόν, που κατατέθηκε το 2018 και έπρεπε να εφαρμοστεί από το 2021. Όμως, τα προβλήματα που προέκυψαν από την πανδημία του κορονοϊού και την διαχείρισή της, δεν επέτρεψε την υλοποίηση του σχεδίου για πρακτικούς λόγους.

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας όμως, δεν έχει φύγει από το τραπέζι, έτσι, όταν δοθεί το σχετικό έναυσμα από την Ευρώπη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαλέξουν αν θέλουν να ρυθμίσουν την ώρα με βάση το χειμερινό ή θερινό ωράριο.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Θερινή και χειμερινή ώρα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια,.

Οι επικριτές της επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

20 Μαρτίου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης