Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Φολέγανδρος: Η ομορφότερη Χώρα των Κυκλάδων, Ιδανικό νησί για ηρεμία, ξέγνοιαστες βουτιές και γραφικά καλντερίμια

Η Φολέγανδρος είναι από τα νησιά που σε εντυπωσιάζουν ακόμα κι από τις φωτογραφίες. Τοπίο τόσο άγριο, όσο και γοητευτικό, με μια από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες Χώρες του Αιγαίου, με μεσαιωνικά στοιχεία και μονοπάτια που οδηγούν σε μαγευτικές παραλίες. Η ομορφιά της είναι τόσο ξεχωριστή που δύσκολα συγκρίνεται με αυτή των άλλων νησιών. Πρέπει απλά να πας για να την αντικρίσεις μόνος σου… 

Η Φολέγανδρος απέχει από τον Πειραιά 104 ναυτικά μίλια. Κατά την τουριστική περίοδο η συγκοινωνία εκτελείται 4 φορές την εβδομάδα και το ταξίδι διαρκεί από 9 ώρες (δρομολόγιο Δυτικών Κυκλάδων, 2 φορές την εβδομάδα), μέχρι 11 ώρες (δρομολόγιο Ανατολικών Κυκλάδων, 2 φορές την εβδομάδα).

Οικισμοί της Φολεγάνδρου είναι: H Χώρα, η Άνω Μεριά, ο Καραβοστάσης, το λιμάνι του νησιού και ηΑγκάλη, παραθεριστικός οικισμός. Δευτερεύοντες οικισμοί είναι το Λιβάδι και ο Πετούσης. Διοικητικά ανήκει στην Επαρχία Θήρας του νομού Κυκλάδων.

Αποτέλεσμα εικόνας για φολεγανδρος χαρτης

Μετά την άφιξη στο λιμάνι του Καραβοστάση αρχίζει η περιπλάνηση στα πλακόστρωτα της Χώρας και στα στενά του Κάστρου, η ανάβαση στο βράχο της Παναγίας με την πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Μετά έρχεται  το κολύμπι στις ερημικές ή στις πολυσύχναστες παραλίες, η εξερεύνηση μέσα από τα μονοπάτια που διατρέχουν κάθε γωνιά του νησιού, το σπιτικό φαγητό.

Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα, σε απόσταση  3,4 χιλιομέτρων  από τον Καραβοστάση. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πλατείες, το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας. Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου στην πλατεία της Πούντας, η μεσημεριανή ανάπαυλα στις σκιές της πλατείας τωνΝτουνάβηδων και η βραδινή ζωντάνια της Πιάτσας είναι τα πρώτα πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή ο επισκέπτης της Χώρας.

Ο Καραβοστάσης το λιμάνι της Φολεγάνδρου είναι ένας ήρεμος οικισμός που προσφέρεται για μπάνιο και ξεκούραση.

Περιήγηση στη Χώρα

Κατά την είσοδο του ταξιδιώτη στη Χώρα – τον κεντρικό οικισμό και πρωτεύουσα του νησιού – την πρώτη εντύπωση κλέβει η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη αρκετά ψηλά στον μεγάλο βράχο του νησιού προκαλώντας δέος. Η διαδρομή προς την εκκλησία φαίνεται μεγάλη αλλά στην πορεία αποδεικνύει το αντίθετο. Η θέα από εκεί ψηλά είναι ασύλληπτη και παρουσιάζει τη Χώρα με ένα πανέμορφο τρόπο!

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι από τις πιο εντυπωσιακές που συναντάμε στο Αιγαίο. Η θέα είναι μοναδική, ενώ υπάρχουν πολλές πλατείες, πράγμα σπάνιο για ελληνικό νησί. Η πρωτεύουσα αυτή, με τις θαυμάσιες εκκλησίες, συνδέεται με τους εκπληκτικούς οικισμούς, τον Καραβοστάση, την Αγκάλη, την Άνω Μερά, αλλά και με τις δημοφιλείς πλέον παραλίες, το Λιβάδι, το Λιβαδάκι, το Αμπέλι, το Δέντρο, το Κάτεργο. Ευτυχώς οι ταξιδιώτες ανακάλυψαν την Φολέγανδρο και την ασύλληπτη ομορφιά της όταν είχε αλλάξει η αντίληψη για τον μαζικό τουρισμό κι έτσι οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται είναι ήπιες και δεν βλάπτουν την μοναδικότητα του τοπίου.

Η θέα από το Κάστρο

Ο περίπατος στο «Κάστρο» – το αρχαίο κομμάτι της Χώρας, τοποθετημένο σε κάθετο βράχο που θυμίζει Καλντέρα – προσδίδει κάτι μεσαιωνικό, καθώς χτίστηκε με σκοπό την προφύλαξη των ντόπιων από τους πειρατές.

Σχετική εικόνα

Το Κάστρο είναι Μεσαιωνικός οικισμός, το παλιό κομμάτι της Χώρας. Η βορινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού σε ύψος 210 μέτρων. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι όλα κατοικημένα και σε πολύ καλή κατάσταση. Το Κάστρο είναι το διατηρητέο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας και προστατεύεται από την ΚΑ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Επίσκεψη στην Χρυσοσπηλιά

Η «Χρυσοσπηλιά» είναι ένα πολύ δυσπρόσιτο σπήλαιο βορειοανατολικά του νησιού με μόνη πρόσβαση από τη θάλασσα. Τα συναισθήματα είναι αδιευκρίνιστα προκαλώντας μυστήριο και γοητεία στον επισκέπτη, καθώς περιπλανιέται στον πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Είναι κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς έχουν ανακαλυφθεί επιγραφές με εκατοντάδες ονόματα που είναι γραμμένα στα τοιχώματα του σπηλαίου με αργιλικό υλικό, θεωρώντας ότι ήταν χώρος τελετών ενηλικίωσης εφήβων τον 4ο αιώνα π.Χ.

 

Η Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Αποτέλεσμα εικόνας για φολεγανδρος παναγια

Είναι η σπουδαιότερη εκκλησία της Φολέγανδρου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη στη θέση αρχαίου Ιερού. Στον αυλόγυρο και στο εσωτερικό του Ναού υπάρχουν εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων. Πρόκειται για μονόκλιτη πολύτρουλη βασιλική με ψηλό καμπαναριό. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1687 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού ο οποίος πήρε τη σημερινή του μορφή με επισκευές που ξεκίνησαν το 1816 και τελείωσαν το 1821. Το μαρμάρινο τέμπλο, ο αρχιεπισκοπικός θρόνος και ο άμβωνας είναι έργα του Τηνιακού μαρμαρογλύπτη Καπαριά. Η θαυματουργή βυζαντινή εικόνα της Παναγίας που φυλάσσεται στην εκκλησία, συνδέεται με πειρατικές ιστορίες και θρύλους της Φολεγάνδρου. Για να φτάσετε στην Παναγία, ακολουθείστε το λιθόστρωτο που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας (διαδρομή 15′).

Ο Φάρος της Ασπρόπουντας

Σχετική εικόνα

Ο Φάρος χτίστηκε το 1919 σε ύψος 58 μ. πάνω από τη θάλασσα και το φανάρι του έχει ύψος 11 μ. Το φως του είναι ορατό σε απόσταση 17 ν.μ. Στην αρχή της λειτουργίας του ο φάρος άναβε με φυτίλι, στη συνέχεια με μηχανισμό πετρέλαιο – ατμού, ενώ από το 1986  λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Στο φάρο θα φθάσετε με τα πόδια είτε από το Λιβαδάκι (15′), είτε από την Πάνω Μεριά.

Παραλίες

Χοχλίδια – Βάρδια – Κάτεργο – Λιβάδι – Αγκάλη – Άγιος Νικόλαος – Λιβαδάκι – Αμπέλι – Άγιος Γεώργιος – Βορεινά – Σερφιώτικο: Διάφανα νερά, βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, ερημικές αμμουδιές κάτω από τις σκιές των αλμυρικιών, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο. Στις παραλίες φτάνει κανείς με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Για τις πιο απομονωμένες αμμουδιές προτιμήστε το περπάτημα. Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία: τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν από παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες θημωνιές, φαράγγια, ερημικά ξωκλήσια και διασχίζουν όλο το νησί.

Καραβοστάσης (Χοχλίδια): Θέση: Η παραλία του λιμανιού, του Καραβοστάση, βρίσκεται μπροστά από τα σπιτάκια του οικισμού. Ευκολίες: Οικογενειακή παραλία με σκιές από αλμυρίκια σε όλο το μήκος της. Υπάρχουν μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία κοντά στη θάλασσα. Το καλοκαίρι παραδίδονται στα παιδιά μαθήματα κολύμβησης και ιστιοπλοΐας με την πρωτοβουλία του Nαυτικού Oμίλου Φολεγάνδρου. Είδος παραλίας και βυθού: Παραλία με άμμο και βότσαλο, αμμώδης βυθός. Ιδανική για τα παιδιά μιας και στη μία πλευρά της η θάλασσα είναι ρηχή και τις περισσότερες φορές δεν έχει κύμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για φολεγανδρος παραλιες

Λιβάδι: Θέση: Νοτιοανατολική παραλία, αραιοκατοικημένη περιοχή παραθεριστικός οικισμός. Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο από τον Καραβοστάση. Ευκολίες: Αρκετές σκιές κάτω από τα αλμυρίκια. Μπορείτε να φάτε στο εστιατόριο του κάμπινγκ. Είδος παραλίας και βυθού: Παραλία με ψιλό βότσαλο και άμμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για λιβαδι φολεγανδρος

Αγκάλη: Θέση: Νότια, κατοικημένη περιοχή και παραθεριστικός οικισμός. Πρόσβαση: Υπάρχει οδική πρόσβαση με το λεωφορείο ή με ιδιωτικό μέσο και με τουριστικό καραβάκι από τον Καραβοστάση. Ευκολίες: Οικογενειακή παραλία. Ταβέρνες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είδος παραλίας και βυθού: Καλή, ψιλή άμμος. Κοντινές παραλίες: Πολύ κοντά στην παραλία της Αγκάλης είναι η μικρή αμμώδης παραλία Φυρά, (μονοπάτι, 10′) και ο Γαλίφος, ακολουθώντας το μονοπάτι προς τον Άγιο Νικόλαο (10′). Στον Γαλίφο υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σχετική εικόνα

Άγιος Νικόλαος: Θέση: Νότια παραλία, κοντά στην Αγκάλη. Ακατοίκητη περιοχή. Πρόσβαση: Με τα τουριστικά καραβάκια από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη. Από τα μονοπάτια που ξεκινούν από την Αγκάλη (20′) είτε από την Άνω Μεριά (45′). Δεν υπάρχει οδική πρόσβαση. Ευκολίες: Θα βρείτε καλές σκιές κάτω από τα αρμυρίκια. Υπάρχει ένα εστιατόριο. Είδος παραλίας και βυθού: Άμμος και μικρό βότσαλο.

Λιβαδάκι: Θέση: Παραλία κοντά στο Φάρο της Ασπρόπουντας. Ακατοίκητη περιοχή. Πρόσβαση: Με τα τουριστικά σκάφη από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη είτε με τα πόδια από την Πάνω Μεριά (60′). Δεν υπάρχει οδική πρόσβαση. Ευκολίες: Υπάρχουν ελάχιστες σκιές. Πρέπει να εφοδιαστείτε με νερό καθώς οι κατοικημένες περιοχές είναι μακριά και στην παραλία δεν υπάρχει ταβέρνα. Είδος παραλίας και βυθού: Το Λιβαδάκι είναι στρωμένο με μικρό κάτασπρο βότσαλο και τα νερά του είναι διάφανα.

Αποτέλεσμα εικόνας για φολεγανδρος παραλιες λιβαδακι

Αμπέλι: Θέση: Στη ΝΔ πλευρά του νησιού, ακατοίκητη περιοχή. Πρόσβαση: Μόνο με τα πόδια ή με ιδιωτικό σκάφος. Το μονοπάτι ξεκινά από το ξωκλήσι του Άγιου Παντελεήμονα στην Πάνω Μεριά (30′). Ευκολίες: Παχιά σκιά υπάρχει λίγα μέτρα πίσω από την παραλία, στη ρεματιά με τις καλλιέργειες. Εφοδιαστείτε με νερό. Είδος παραλίας και βυθού: Μικρή, ήσυχη παραλία με βότσαλο και πέτρα.

Άγιος Γεώργιος: Θέση: Στη ΒΑ πλευρά του νησιού, ακατοίκητη περιοχή. Πρόσβαση: Με όχημα (καλός χωματόδρομος, 10′ από την Άνω Μεριά) ή με τα πόδια από τα μονοπάτια (περπάτημα από την Άνω Μεριά γύρω στη μια ώρα). Ευκολίες: Στην παραλία υπάρχουν σκιές από τα αρμυρίκια. Πρέπει να εφοδιαστείτε με νερό. Είδος παραλίας και βυθού: Άμμος και βότσαλο. Κοντινές παραλίες: Λυγαριά. Καλή παραλία, παρόμοια με τον Άγιο Γεώργιο.

Βορεινά: Θέση: Βόρεια, ακατοίκητη περιοχή. Πρόσβαση: Μόνο με τα πόδια από το μονοπάτι (20′) που ξεκινά από τους μύλους, αριστερά στο δρόμο Χώρας – Άνω Μεριάς. Ευκολίες: Στην παραλία δεν υπάρχουν σκιές. Πρέπει να εφοδιαστείτε με νερό. Είδος παραλίας και βυθού: Παραλία με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου.

Σερφιώτικο: Θέση: Βόρεια, ακατοίκητη περιοχή. Πρόσβαση: Μόνο με τα πόδια από την Άνω Μεριά (40′). Ευκολίες: Στην παραλία υπάρχουν λίγες σκιές από αλμυρίκια. Είδος παραλίας και βυθού: Άμμος, βότσαλο και βράχος.

 Αποτέλεσμα εικόνας για φολεγανδρος σερφιωτικο

Πολιτιστικές βραδιές

Αναλόγως τον μήνα και τις ημέρες επιλογής του ταξιδιού προς την Φολέγανδρο, οι επισκέπτες δεν πρέπει να παραλείψουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που πραγματοποιούνται στην Χώρα, στην Άνω Μεριά και στον Καραβοστάση (το λιμάνι του νησιού). Οι βραδιές στην κεντρική πλατεία της Χώρας είναι κάτι που κάθε ταξιδιώτης πρέπει να ζήσει. Παίρνουμε τα ποτά μας, καθόμαστε στην πλατεία και αυτόματα δημιουργείται ένα κλίμα παρέας με όλους!

Γύρος του νησιού με καραβάκι

Μια καταπληκτική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους είναι ο γύρος της Φολεγάνδρου με το τοπικό καραβάκι, με το οποίο ξεναγούνται σε όλα τα σημεία (παραλίες, σπήλαια κλπ) περιμετρικά του νησιού. Η «εκδρομή» αυτή ξεκινάει το πρωί και τελειώνει το απόγευμα.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν πας στη Φολέγανδρο

⛵ Πως θα φτάσεις στο νησί: Η πρόσβαση στο νησί γίνεται ως επί το πλείστον με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά με τακτικά δρομολόγια. Το ταξίδι προς τη Φολέγανδρο διαρκεί περίπου 8 – 9 ώρες με συμβατικά πλοία και 3 – 4 ώρες με ταχύπλοα. Από και προς το λιμάνι της Φολέγανδρου πραγματοποιούνται επίσης τοπικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια που τη συνδέουν με τα γύρω νησιά (Σαντορίνη,Ανάφη, Ίο, Σίκινο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο κ.α). Πρόσβαση, επίσης, μπορείτε να έχετε και με ελικόπτερο στο ελικοδρόμιο του νησιού.

Τύπος διακοπών: Το στοιχείο που επικρατεί στο νησί είναι κατά κύριο λόγο η χαλάρωση: η αποβολή του άγχους, της καθημερινότητας στην πόλη και των γρήγορων ρυθμών. Στη Φολέγανδρο ο χρόνος κυλάει διαφορετικά και γιατρεύει ό,τι αρνητικό, πιεστικό και στρεσογόνο έχει απορροφήσει ο οργανισμός μας κατά την εργασιακή περίοδο.

 Δραστηριότητες: Ένα άλλο στοιχείο που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στο νησί είναι η δράση στη φύση, είτε υποθαλάσσια , είτε έξω από αυτήν με πεζοπορίες σε διάφορα μέρη, εξερευνήσεις, εκπαιδεύσεις, περιηγήσεις και ό,τι άλλο μπορεί να ενώσει τον άνθρωπο με την φύση της Φολεγάνδρου.

Ιδανική για δύο: Η Φολέγανδρος έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως «το ζευγαρωνήσι του Αιγαίου» καθώς είναι ο ιδανικός προορισμός για ερωτευμένους κάθε ηλικίας.

Νυχτερινή ζωή: Η νυχτερινή διασκέδαση έχει το δικό της στυλ και χρώμα, με βραδιές ζωντανής μουσικής από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε πλατείες ή μπαράκια.

Τοπικές γεύσεις-λιχουδιές

 • Ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά που συνοδεύονται με κόκκορα/κουνέλι/κατσικάκι κοκκινιστό)
 • Κάπαρη στιφάδο
 • Καρπουζένια (παραδοσιακό γλυκό με καρπούζι, μέλι και σουσάμι)
 • Σουρωτό (κρεμώδες λευκό τυρί)
 • Μελίχλωρο (μαλακό λευκό τυρί που ξεπλένεται στη θάλασσα)
 • Καλασούνα (παραδοσιακή πίτα με σουρωτό και κρεμμύδι)
 • Κουλούρες (με σουσάμι ψημένες σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο,ιδανικές για πρωινό)
 • Ρεβυθάδα στο πήλινο
 • Μέλι θυμαρίσιο
 • Μελόπιτες
 • Γαλατόπιτες
 • Παστέλια

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΔΗΜΟΣ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ 2286041285
ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΥ 2286027180
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 2286041222
ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2286041530
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2286041249
ΤΑΞΙ (ΕΝΑ ΜΟΝΟ) 6944693957
ΚΤΕΛ (ΔΥΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ) 6944906158
ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ 2286041299

 

e-kyklades.gr

planetnews

(289)

16 Ιουλίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης