Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών!

Όμορφα κατάλευκα ξωκλήσια δένουν αρμονικά με το νησιωτικό τοπίο και ομορφαίνουν ακόμα περισσότερο τον τόπο όπου βρίσκονται. Με φόντο το απέραντο γαλάζιο, αποτελούν ιδανικό προορισμό για περίπατο, κατάνυξη ή την τέλεση κάποιου Μυστηρίου. Τοποθετημένα ανάμεσα στα βράχια ή στην κορυφή ενός βουνού ή ακόμα και εκεί που σκάει το κύμα, τα ξωκλήσια προσφέρουν μοναδικές εικόνες στους θεατές, ενώ αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τα αξιοθέατα του τόπου.

Δείτε στη συνέχεια μια λίστα με τα πιο όμορφα νησιωτικά ξωκλήσια της Ελλάδας…

.

 

1. Σύρος: Άγιος Στέφανος

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)
Ο Άγιος Στέφανος είναι ένα πανέμορφο και γραφικό παρεκκλήσι στην περιοχή του Γαλησσά χτισμένο ανάμεσα στα βράχια. Το εκκλησάκι χτίστηκε από έναν ψαρά που σώθηκε από τα πλοκάμια ενός μεγάλου χταποδιού μετά από τάμα που έκανε στον Άγιο. Βρίσκεται 15 λεπτά από την κεντρική παραλία απ’ όπου και ξεκινά ένα μικρό μονοπάτι που καταλήγει στο εκκλησάκι. Εύκολη είναι η πρόσβαση και με βάρκα. Ο Άγιος Στέφανος γιορτάζεται στις 19 Αυγούστου και στις 26 Δεκεμβρίου από πλήθος κόσμου που επισκέπτεται το παρεκκλήσι για να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Στην συνέχεια προσφέρονται στους πιστούς συριανά λουκούμια και μαστίχα Χίου.

2. Νάξος: Άγιος Σώζων

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)

Το κάτασπρο λιλιπούτειο εκκλησάκι του Άη Σώζου, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Καλαντού, είναι μια από εκείνες τις μαγικές εικόνες που δεν φεύγουν ποτέ από τη μνήμη.

Το έκτισε ένας έμπορος που ναυάγησε στην περιοχή, και επειδή το εμπόρευμά του ήταν λάδι και κρασί, όταν έδινε τη μάχη με τα κύματα έκανε τάμα στο θεό πως αν σωθεί θα κτίσει στην περιοχή ένα ξωκλήσι από λάδι και κρασί.

Το έκτισε, ρίχνοντας στα θεμέλια λάδι και κρασί, και του έδωσε το όνομα Άγιος Σώζος. Για να το απολαύσετε, δεν έχετε παρά να περπατήσετε ένα πανέμορφο μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία της Αγιασσού.

3. Λέρος: Άγιος Ισίδωρος

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)

Στην περιοχή της Κόκκαλης βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγιου Ισίδωρου κτισμένο σε ένα νησάκι μέσα στη θάλασσα το οποίο ενώνεται με ένα μικρό διάδρομο, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι.

Στο συγκεκριμένο εκκλησάκι γίνονται όλο το καλοκαίρι πολλοί παραδοσιακοί γάμοι τους οποίους αξίζει να δει κανείς!
Ο ʼγιος Ισίδωρος είναι ένα από τα πιο ρομαντικά τοπία του νησιού, με το εξωκκλήσι του χτισμένο σε ένα βράχο πάνω στη θάλασσα, ο οποίος συνδέεται με τη ξηρά μέσω ενός πέτρινου μονοπατιού. Το δειλινό εδώ είναι ένα από τα ωραιότερα που μπορείτε να απολαύσετε.

Τα νερά είναι καταγάλανα και κανείς μπορεί είτε να κολυμπήσει, να ψαρέψει από το βράχο, ή ακόμα -για τους πιο τολμηρούς- να κάνει μακροβούτια από την όπισθεν πλευρά του.

4. Φολέγανδρος: Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)

Η Παναγία είναι η πιο φημισμένη εκκλησία της Φολέγανδρου και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι κτισμένη σε ένα βράχο πάνω από την Χώρα, και δεσπόζει με το κατάλευκο χρώμα της στη θέση κάποιου αρχαίου ναού, του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί οικοδομικό υλικό. Στον αυλόγυρο του ναού, όπως και στο εσωτερικό του ο επισκέπτης διακρίνει εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και πολλές βάσεις από αγάλματα. Παλαιότερα ήταν καθολικό γυναικείας Μονής.

Το σχήμα της είναι ορθογώνιο και ο τύπος της είναι μονόκλιτη βασιλική με πολλούς τρούλους. Διαθέτει επίσης και ψηλό κατάλευκο καμπαναριό.

 Η πρόσβαση στο ναό γίνεται μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού που ξεκινάει από την πλατεία της Πούντας στη Χώρα και σαν άσπρο φίδι, όπως φαίνεται από μακριά, ξεδιπλώνεται μέχρι την εκκλησία. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά της ώρας μέχρι να φτάσετε στον Ναό.

5. Χίος: Άγιος Ισίδωρος

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)
Στη Βορειοανατολική Χίο και λίγο μετά τη Συκιάδα βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου. Πρόκειται για έναν κολπίσκο με παραλία που διαθέτει ψιλό βοτσαλάκι που καταλήγει στο ξωκλήσι.
Είναι ένα από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του νησιού και όπως θα διαπιστώσετε όχι άδικα. Πίσω από το εκκλησάκι υπάρχει πάγκος με καθίσματα όπου μπορείτε να καθίσετε να ξαποστάσετε και να απολαύσετε τη θέα.

6. Σάμος: Παναγία Μακρινή

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)
Βρίσκεται πάνω στο βουνό Κέρκης με την πρόσβαση να γίνεται από χωματόδρομο κοντά στο χωριό Καλλιθέα.

Η εκκλησία είναι χτισμένη μέσα σε σπηλιά και απαστράπτει κατάλευκη όπως είναι. Η θέα από την υπερηψωμένη αυλή της είναι θεϊκή έτσι ώστε κανείς ταπεινός φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να αποτυπώσει! Ακόμη και η ματιά δυσκολεύεται να συλλάβει και να χωρέσει ότι συμβαίνει εκεί.

Η γαλήνη και η ηρεμία συνοδεύει και την επίσκεψη μέσα στη λιτή αλλά περιποιημένη εκκλησία και κανείς νοιώθει την έντονη ανάγκη να προσευχηθεί.

7. Αμοργός: Παναγία Χαζοβιώτισσα

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)
Στην Αμοργό, πάνω σ’ ένα γκρεμό 300 μέτρων με θέα τη θάλασσα, δεσπόζει σαν λευκό περιστέρι το ιστορικό και ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Τριακόσια σκαλιά χωρίζουν το σημερινό επισκέπτη από την είσοδο του Μοναστηριού. Άλλα 900 χρόνια τον χωρίζουν από την ίδρυση του. Αυτό που ενώνει όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες είναι το δέος και ο θαυμασμός μπροστά σ’ αυτό το σημαντικό έργο, ένα μνημείο ύμνος στην ανθρώπινη πίστη και θέληση. Σ’ ένα κακοτράχαλο τοπίο απίστευτης ομορφιάς και αγριάδας, άνθρωποι πιστοί νίκησαν τις αδυναμίες τους και κατάφεραν αυτό που σήμερα φαντάζει σαν ένα μικρό θαύμα. Χτισμένο πάνω σε απότομους βράχους κρέμεται στο κενό πιασμένο λες από το αόρατο χέρι του θεού.
Σε όσους αρέσει η πεζοπορία μπορούν να ακολουθήσουν την περιφορά της εικόνας της Παναγίας από το Μοναστήρι στα χωριά της Αιγιάλης και την επιστροφή σ’ αυτό. Είναι ένα συγκλονιστικό εξάωρο οδοιπορικό στα παλιά μονοπάτια του νησιού, ένας ύμνος στη φύση και στην πίστη.

8. Σκόπελος: Άγιος Ιωάννης

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)

Λίγο πριν μπείτε στο χωριό της Γλώσσας, θα δείτε έναν δρόμο στα δεξιά σας που οδηγεί στην  εκκλησία του Αϊ Γιάννη , στον Αϊ Γιάννη το Καστρί όπως λέγεται, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός ψηλού βράχου. Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.

Ο επισκέπτης ανεβαίνει από καλά προστατευμένη σκάλα σκαλισμένη στην πέτρα. Από την κορυφή η θέα προς το πέλαγος είναι μαγευτική. Οι μικρές, μοναχικές σχεδόν παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα γκρίζα βράχια προσθέτουν μία ακόμη νότα ομορφιάς στην περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι κάποιος ψαράς από την Γλώσσα, καθώς επέστρεφε ένα βράδυ, από το ψάρεμα διέκρινε στην κορυφή του βράχου ένα φως. Το έβλεπε κάθε βράδυ, ώσπου εμφανίστηκε στον ύπνο του μια γυναίκα που του αποκάλυψε ότι στην κορυφή του βράχου υπάρχει μια εικόνα. Όταν ανέβηκε στην κορυφή βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Πήρε την εικόνα, όμως, όπου και να τη μετέφερε, εκείνη ξαναγύριζε πίσω στην αρχική της θέση, εκεί που τελικά χτίστηκε το εκκλησάκι του, που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Κάθε χρόνο, όταν μπαίνει ο Αύγουστος, με ανυπομονησία περιμένουν οι νησιώτες να φτάσει η 29η του μηνός.

Είναι η ημέρα της γιορτής του αγίου κι είναι ημέρα προσευχής, αργίας, αλλά και διασκεδάσεως. Από τη Γλώσσα πηγαίνουν οι πιο πολλοί. Ερημώνει το όμορφο χωριό..

9. Μήλος: Παναγιά Τουρλιανή

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)

Στο κληματοβούνι (λόφος πάνω από το Kλήμα) , θα βρείτε την εκκλησία της Παναγίας της Tουρλιανής. Εκτός από τις πολύ παλιές εικόνες της εκκλησίας, αξίζει να την επισκεφτείτε για την μαγευτική θέα που προσφέρει προς τα πάνω χωριά του νησιού, αλλά και προς την είσοδο του κόλπου του Αδάμαντα. Ξαποστάστε στο φιλόξενο προαύλιό της την ώρα που ο ήλιος δύει, για να απολαύσετε ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα.

10. Σίφνος: Παναγία Χρυσοπηγή

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)
Στο δρόμο που οδηγεί στον Πλατύ Γιαλό ξεπροβάλλει ο ιερός βράχος της Χρυσοπηγής. Πρόκειται για ένα από τα πιο ωραία και πιο φημισμένα τοπία της Σίφνου: μια μικρή γέφυρα συνδέει τη νησίδα με την υπόλοιπη Σίφνο ενώ επάνω στο βράχο δεσπόζει η Μονή η οποία είναι του 16ου μ.Χ. αιώνα.
Στο εσωτερικό της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής.
Κανονικά εορτάζει την Πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα, όμως στη Σίφνο η Παναγιά η Χρυσοπηγή τιμάται πανηγυρικά την ημέρα της Ανάληψης του Κυρίου, δηλαδή 40 μέρες ύστερα από το Πάσχα.

11. Ιθάκη: Παναγία Σπηλαιώτισσα

Τα πανέμορφα ξωκλήσια των ελληνικών νησιών! (pics)
Στο νότιο μέρος της Ιθάκης πάνω από τον όρμο Αντρι, σε μια δύσβατη περιοχή βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ένα εξωκλήσι σαν τα άλλα, αλλά για μια σπηλιά που το άνοιγμά της έχει κλειστεί, δίνοντας την εντύπωση της πρόσοψης μιας εκκλησίας. Γι’ αυτό το λόγο η Παναγία αυτή ονομάστηκε Σπηλιώτισσα.
Πριν από πολλά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν πιο κοντά στη φύση, απολαμβάνοντας τα αγαθά της. Έτσι λοιπόν κάποτε οι οικογένειες Ζάβαρου και Αλευρά από το Περαχώρι, δούλευαν στην περιοχή κόβοντας ξύλα και φτιάχνοντας κάρβουνα. Μια μέρα ένα μικρό φως που ερχόταν μέσα από μια σπηλιά τράβηξε την προσοχή τους.
Πλησίασαν αμέσως και βρέθηκαν μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας. Με πίστη και ευλάβεια μεγάλη πήραν την εικόνα και τη μετέφεραν στο Περαχώρι. Την άλλη μέρα η εικόνα εξαφανίστηκε από το χωριό και βρέθηκε πάλι μες στη σπηλιά. (Αυτό έγινε τρεις φορές).Τότε κατάλαβαν ότι έπρεπε να μετατρέψουν τη σπηλιά εκείνη σε εκκλησάκι, όπως και έγινε.
planetnews
13 Ιουλίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης