Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Σύμη, Mικρό νησί με γοητευτικό πρόσωπο, που θα αποζημιώσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη

Η Σύμη είναι ένα νησί που χαρακτηρίζεται από τη μοναδική γραφικότητά του. Το πλοίο που δένει στο λιμάνι του Γιαλού σάς φέρνει πολύ κοντά με την παραδοσιακή ομορφιά του οικισμού και γενικότερα με τη μοναδική ατμόσφαιρα που θα ζήσετε φτάνοντας σ’ αυτή τη γωνιά του Αιγαίου. Η Σύμη κατάφερε στο πέρασμα των χρόνων να διατηρήσει τον γραφικό χαρακτήρα της και γι’ αυτό ο οικισμός του Γιαλού έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια όλα προσεγμένα, βαμμένα στο χρώμα της ώχρας ή του λευκού, με κεραμιδένιες στέγες και καφέ παραθύρια.

Το ελληνικό νησί χάρη στη μοναδική του κομψότητα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα έχει γίνει η νέα πατρίδα για δεκάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Στο Γιαλό είτε έρθετε με το πλοίο της γραμμής είτε με κρουαζιερόπλοιο θα σας υποδεχθούν τα «ανθρωπόμορφα» αρχοντικά του μοναδικού, πολύχρωμου, διατηρητέου νεοκλασικού οικισμού. Αν θέλετε να παρακαλέσετε για ένα «θαύμα», στην άλλη άκρη της Σύμης βρίσκεται η μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, διάσημου για τα θαύματά του. Καλώς ήρθατε στη Σύμη!

Αποτέλεσμα εικόνας για συμη

Γνωρίζοντας από κοντά τον οικισμό θα διαπιστώσετε ότι πραγματικά είναι ένα μέρος που ξέρει να τιμά την παράδοσή του. Οι κάτοικοι σέβονται απόλυτα την εικόνα αυτή και δεν προχωρούν σε «παρασπονδίες». Ξεχωρίζει το Ρολόι και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, που οι ντόπιοι αποκαλούν το Μιχαλάκι. Δίπλα στο Ρολόι θα δείτε το κτίριο της Αστυνομίας, ένα κτίσμα που αποπνέει μέρες ενετοκρατίας.

Συνεχίστε τη βόλτα σας στα στενά δρομάκια του οικισμού και περάστε από το καλντερίμι, το πέτρινο γεφύρι, για να βρεθείτε στο γραφικό κτίσμα του τελωνείου και στην ψαραγορά.
Τα νεοκλασικά κτίρια στον οικισμό είναι τα στολίδια του. Σε ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα νεοκλασικά στεγάζεται και το Ναυτικό Μουσείο, με ειδικό τμήμα αφιερωμένο στη σπογγαλιεία. Θα δείτε σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, πολλά είδη σφουγγαριών και εξαρτήματα σφουγγαράδων.

Ανάψτε κεράκι στον ναό του Τιμίου Προδρόμου και πάρτε σιγά-σιγά τον δρόμο για το Χωριό. Θα ανεβείτε μέσω της Καλής Στράτας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά 500 σκαλοπάτια χτισμένα με πέτρα. Φτάνοντας θα διαπιστώσετε ότι και αυτός ο οικισμός είναι ιδιαίτερα γραφικός με πολύ όμορφες εκκλησιές (Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου, Παναγιά Χαριτωμένη, Αγία Τριάδα η Πειραιώτισσα).
Χαρείτε την κίνηση του χωριού στην κεντρική πλατεία του Λαϊκού Συλλόγου και, αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τη ζωή στο νησί, μπείτε σε ένα όμορφο παραδοσιακό συμιακό αρχοντικό, της οικογένειας Γιαννεσκή, όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό – Λαογραφικό Μουσείο. Ξεχωρίζει η αναπαράσταση του εσωτερικού συμιακής οικίας με την τραπεζαρία και το καθιστικό, αλλά και οι παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.

Επόμενος σταθμός στις περιηγήσεις σας είναι το Πέδι, χτισμένο σε έναν πολύ γραφικό όρμο του νησιού. Στον δρόμο για τον οικισμό θα περάσετε από το μοναστήρι της Παναγιάς της Αλεθινής, όπου τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Πέρα από το μπάνιο σας στην παραλία του οικισμού, που είναι από τις πλέον γνωστές της Σύμης, θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ανδρέα και του Αγίου Θωμά, αλλά και το Λευκαντιό, όπου έπλεναν παλαιότερα οι γυναίκες τα ρούχα.

Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης

Σχετική εικόνα

Πολιούχος της Σύμης, προστάτης της Δωδεκανήσου και παραστάτης των ναυτικών και των σφουγγαράδων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Πανορμίτης τιμάται από τους Συμιακούς, αλλά και τους Δωδεκανησίους σε όλη την οικουμένη. Η μονή του, που βρίσκεται στον κόλπο του Πανόρμου της Σύμης, από όπου έχει λάβει την προσωνύμια της, έχει καταστεί πανελλήνιο προσκύνημα.

Ο προσκυνητής θα μείνει έκπληκτος από το τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων μπροστά από το εικόνισμα του Αρχαγγέλου, από τα οποία κατά καιρούς ορισμένα τοποθετούνται στο μουσείο, όπου φυλάσσεται μεγάλος αριθμός ομοιωμάτων καραβιών, ξύλινων, αλλά και ασημένιων, μικρών κουτιών και μπουκαλιών, που έφερε εκεί η θάλασσα από πολύ μακριά. Υπάρχει παράδοση, ιδίως στους ναυτικούς, να βάζουν μέσα σε μπουκάλια χρήματα και ονόματα για να διαβαστούν κατά τις Ακολουθίες και να τα ρίχνουν στη θάλασσα, τα κύματα της οποίας τα οδηγούν με θαυματουργικό τρόπο στον Πανορμίτη ή σε κάποιο μέρος που έχει κάποια σχέση με τον Αρχάγγελο.

Σχετική εικόνα

Οι Συμιακοί του αφιέρωσαν τόσους ναούς όσα και τα τάγματα των αγγέλων. Αυτά είναι οι Άγγελοι, οι Αρχάγγελοι, οι Θρόνοι, οι Δυνάμεις, οι Αρχές, οι Κυριότητες, οι Εξουσίες, τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ.
Οι μονές είναι η Σταυροπηγιακή Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτη κι η Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη και τα ξωκλήσια: ο Αυλακιώτης, ο Θαρρινός, ο Καϊλλιώτης, ο Κουρκουνιώτης, ο Κοκκιμίδης, ο Μιχαήλης του Nιβορειού, ο Περιβλιώτης.

Ξεχωρίζει βέβαια – και για την τοποθεσία της- η Μονή του Πανορμίτη, στην οποία τελείται και το μυστήριο της βάπτισης. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν για… νονό του παιδιού τους τον ίδιο τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σε αυτήν την περίπτωση ο ηγούμενος της Μονής ή ο ιερέας που θα τελέσει το μυστήριο της βάπτισης παίρνει από το ιερό μια εικόνα του Αρχαγγέλου και δένει επάνω της την άκρη μιας μακριάς άσπρης κορδέλας, στερεώνει την άλλη της άκρη στην κολυμβήθρα και δίνει την εικόνα σ’ ένα αγόρι να την κρατήσει. Επειτα του ζητά να σταθεί πλάι στους αναδόχους. Ετσι, γίνεται κι ο Πανορμίτης γίνεται συνανάδοχος και παίρνει υπό την προστασία του το νεοφώτιστο παιδί.

Η λαϊκή παράδοση συνδέει την ίδρυση της Μονής του Πανορμίτη με την ευλάβεια του συμιακού λαού. Μια θεοσεβούμενη γυναίκα, η Μαριώ του Πρωτενιού, βρήκε σκάβοντας το χωράφι της στον Πάνορμο ένα μικρό εικόνισμα του Μιχαήλ του Πανορμίτη στη ρίζα ενός σχίνου. Τη μετέφερε στο σπίτι της και την τοποθέτησε ανάμεσα στα άλλα εικονίσματά της. Την επόμενη όμως η εικόνα έλειπε από τη θέση της. Πήγε πάλι η Μαριώ στον Πάνορμο και βρήκε το εικόνισμα στο ίδιο σημείο. Το ξαναπήρε μαζί της, αλλά για μια ακόμα φορά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ “δραπέτευσε” από το σπίτι της.Ομως, εμφανίστηκε στον ύπνο της γυναίκας και της εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει στον Πάνορμο. Η Μαριώ συμβουλεύτηκε τον πνευματικό της κι εκείνος της είπε να κτίσει ένα εκκλησάκι στον τόπο όπου βρήκε το εικόνισμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για συμη

Παραλίες Σύμης

  • Πανέμορφες και ανέγγιχτες, στην πλειονότητά τους βοτσαλωτές, οι παραλίες της Σύμης σας προσκαλούν να τις ανακαλύψετε. Κρυστάλλινα νερά, προκλητικά παιχνιδίζουν άλλοτε με πανύψηλους βράχους, άλλοτε με σκιές κωνοφόρων…
  • Δημοφιλέστερη παραλία του νησιού είναι η Νος, η πιο κοντινή από τον οικισμό της Σύμης και το Πέδι, προσβάσιμη με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο.
  • Κολυμπήστε στην Νανού, από τις ομορφότερες παραλίες της Σύμης, με τα μεγάλα βότσαλα, το ολόλευκο εκκλησάκι και τα μεγάλα δένδρα, που σας προσφέρουν τη σκιά τους.
  • Η παραλία Μαραθούντα, ένας στενός όρμος με πεντακάθαρα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά θα σας μαγέψει. Διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στο γραφικό ταβερνάκι μπορείτε να απολαύσετε το ουζάκι σας.
  • Στην παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα, από την ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει σε απόκρημνο βράχο, θα βρείτε την καλύτερη αμμουδιά του νησιού. Οι απανταχού αναρριχητές, σημειώστε ότι μπορείτε να αναρριχηθείτε σε κάθετο βράχο 350 μ. με υπέροχη θέα!
  • Στο Νημπορειό, (15 ‘ με τα πόδια από το λιμάνι της Σύμης) μπορείτε να βρείτε μεγάλη παραλία με βότσαλο, ενώ στον Άγιο Νικόλαο, μια αμμουδερή παραλία με δέντρα είναι προσβάσιμη με τα πόδια από το Πέδι ή με καΐκι.
  • Όρμος του Πανορμίτη, ένας μικρός και απάνεμος όρμος είναι ιδανικός για κολύμπι σε συνδυασμό με εκδρομή στην ομώνυμη Μονή.
  • Η παραλία Μαρόνι, μια πολύ γραφική παραλία δυτικά της Σύμης. Σε αυτό το σημείο η στεριά στενεύει δημιουργώντας ένα νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι. Η παραλία είναι πολύ ξεχωριστή καθώς τα έλατα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και το χρώμα του νερού είναι ιδιαίτερα πράσινο.

Αποτέλεσμα εικόνας για συμη παραλιες

Τοπικά προϊόντα

Η Σύμη σάς προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις διαθέτοντας τη δική της σπεσιαλιτέ, το πασίγνωστο συμιακό γαριδάκι! Πρόκειται για σπάνια ποικιλία γαρίδας, πολύ μικρού μεγέθους, που ζει στη θάλασσα της περιοχής και μπορείτε να γευτείτε στις ψαροταβέρνες του νησιού. Διάφορα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική γαστρονομία, ενώ μία ακόμη πολύ ξεχωριστή σπεσιαλιτέ είναι η γαελόπιτα, γνωστή και ως αθερινόπιτα.

Από γλυκά, ξεχωρίζουν τα συμιακά ακούμια, που θυμίζουν πολύ τους λουκουμάδες.
Φεύγοντας από το νησί θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας κουλούρια, παξιμάδια, σφουγγάρια, αρωματικά φυτά και παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη.

Αποτέλεσμα εικόνας για συμη χαρτης\

Πώς θα φτάσετε στη Σύμη

• Αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς μέχρι τη Ρόδο και έπειτα με πλοίο. Το ταξίδι από τη Ρόδο στη Σύμη δεν διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.
• Με δικό σας σκάφος μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο Γιαλό, όπου υπάρχει και σταθμός ανεφοδιασμού σε καύσιμα, στον Εμπορειό, στο Πέδι, στον Πανορμίτη και στον Αγ. Αιμιλιανό.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος : +30 22460 72444

Αστυνομία : +30 22460 71111

Αγροτικό ιατρείο Χωριού: +30 22460 71316

Αγροτικό ιατρείο Γιαλού: +30 22460 71290

Δημαρχείο : +30 22460 70110

ΚΕΠ : +30 22460 72568-9

 

planetnews

(301)

 

 

11 Ιουλίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης