Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Σίκινος: Η ‘μικρή κυρία’ των Κυκλάδων

sikinosΛευκά σπιτάκια, φιλόξενες ακρογιαλιές, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, γαλήνια μέρη, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Η Σίκινος κρατάει χαμηλό προφίλ σε πείσμα του θορυβώδους χαρακτήρα των Κυκλάδων και γι’ αυτό ακριβώς μας αρέσει.

Η Σίκινος βρίσκεται στην άγονη γραμμή ανάμεσα στην Ίο και την Φολέγανδρο.

Ένας καλά κρυμμένος ‘μικρός’ θησαυρός που μπορεί να μην προσφέρει αυτά που θα ήθελε ένα τουριστικό party animal ή ένα celebrity, αλλά δεν μας χαλάει καθόλου. Ανακαλύψτε τα όμορφα μονοπάτια, τις γραφικές της εκκλησίες, απολαύστε τα καταγάλανα νερά της, περπατήστε στα σοκάκια της Χώρας, απολαύστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και ανακαλύψτε τους αρχαίους οικισμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Σίκινος πήρε το όνομά της από τον Σίκινο, γιο του βασιλιά της Λήμνου. Λέγεται πως οι γυναίκες της Λήμνου θέλησαν να εκδικηθούν τους άντρες τους και έσφαξαν (!) όλον τον αντρικό πληθυσμό του νησιού.

Σώθηκε μόνο ο βασιλιάς Θόας, γιατί η κόρη του Υψιπύλη τον έκλεισε σε ένα κιβώτιο και τον έριξε στην θάλασσα. Τα ρεύματα τον έφεραν στις ακτές της Σικίνου, που τότε ονομαζόταν Οινόη. Εκεί παντρεύτηκε μια τοπική Νύμφη και μαζί απέκτησαν τον Σίκινο, απ’όπου και πήρε το όνομά του το νησί.

Σχετική εικόνα

#Αξιοθέατα

  • Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Pηγής που χτίστηκε το 1690 και ήταν γυναικείο μοναστήρι. Υπήρξε ύστατο οχυρό των κατοίκων του νησιού από τις επιθέσεις των πειρατών που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί. Το 1834 με διαταγή του Όθωνα διαλύθηκε και οι οκτώ μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες σικινιώτικες οικογένειες. Σήμερα είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι μπορείτε να επισκεφτείτε τα απογεύματα.
  • Ο Nαός της Επισκοπής αποτελεί το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού. Μέσα στην άγρια φύση και περιτριγυρισμένη από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά και ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, η Επισκοπή στέκεται σιωπηλή και αινιγματική. Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα, αλλά πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αιώνα. Τον 17ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.
  • Στον συνοικισμό Κάστρο θα κάνετε ήσυχες βόλτες και θα θαυμάσετε τα παλιά πέτρινα αρχοντικά. Εκεί χτυπάει η καρδιά του τόπου με καφενεία, μαγαζιά και μια όμορφη πλατεία, όλα χτισμένα στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
  • Ο ναός της Παντάνασσας, βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου. Χτίστηκε το 1787 και περιέχει επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται στην πλατεία πάνω από τα γραφεία της Κοινότητας και περιλαμβάνει εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής.
  • Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στο χωριό και στεγάζετε σε ένα παλιό ελαιοτριβείο.
  • Η Μαύρη Σπηλιά είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Για τους δραστήριους και τους λάτρεις της περιπέτειας, η Σίκινος κρατάει καλά φυλαγμένο το καλύτερο κομμάτι της, που δεν είναι άλλο από τα διάσπαρτα απομεινάρια των αρχαίων οικισμών τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε κάνοντας πεζοπορίες.

Προτού ξεκινήσετε για το νησί λοιπόν, προμηθευτείτε τον πεζοπορικό χάρτη της Σίκινου και μάθετε τα πάντα για τα μονοπάτια. Εμείς ξεχωρίσαμε τα εξής:
Κάστρο – Αλοπρόνια: Παίρνοντας το παλιό καλντερίμι πίσω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο θα συναντήσετε την άσφαλτο, πίσω από τις «θημωνιές».

Από εκεί συνεχίζει άλλο μονοπάτι, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Κάστρο – Επισκοπή – Άγιος Παντελεήμονας – Αλοπρόνοια: Πεζοπορία 13 χλμ (γύρω στις 4 ώρες). Η επιστροφή στο λιμάνι γίνεται με βάρκα.
Κάστρο – Μάλτας: Πεζοπορία 6.5 χλμ σε λιγότερο από 2 ώρες. Το μονοπάτι ξεκινάει από το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής, περνάει κοντά από το ελικοδρόμιο και φτάνει μέχρι τον προφήτη Ηλία, όπου και αρχίζει η κατάβαση μέχρι την παραλία του Μάλτα.

#Παραλίες

Οι παραλίες της Σίκινου είναι ιδιαίτερες και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από τα ειδικά μονοπάτια. Μην περιμένετε κοσμοσυρροή και θαλάσσια σπορ, ούτε περιττούς δρόμους. Η ηρεμία και η γαλήνη που αποπνέουν θα σας κερδίσουν αρκεί να έχετε υπομονή.

Αποτέλεσμα εικόνας για σικινος αλοπρονοια

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Αλοπρόνοια, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι.

Είναι οικογενειακή με άμμο, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες. Οι ταβέρνες και τα μπαράκια εκεί κοντά θα ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επιθυμία σας για ποτό και καλό φαΐ. Η παραλία του Αγ. Γεωργίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Σικίνου στην ανατολική πλευρά.

Είναι αμμώδης, σκιερή και γεμάτη αρμυρίκια. Εκεί κοντά θα βρείτε και ταβερνάκι, ενώ η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε με αμάξι είτε με καΐκι. Στο Διαλισκάρι στα βόρεια της Αλοπρόνοιας θα βρείτε μία από τα ίδια, μόνο που δεν υπάρχει ταβέρνα οπότε πάρτε άφθονο νερό μαζί σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για σικινος παραλιες

Τα Σαντοριναίικα είναι μια μικρή παραλία στα νοτιοανατολικά. Στο μικρό οίκημα που βρίσκεται εκεί φόρτωναν τα σαντορινιά καΐκια με εμπορεύματα από την Σίκινο. Δεν πάει καΐκι, οπότε μόνος τρόπος πρόσβασης είναι το μονοπάτι.

Ο Άγιος Παντελεήμων είναι μια μικρή γραφική παραλιούλα νότια της Αλοπρόνοιας. Θα βρείτε σκιά μέσα στην διαμπερή σπηλιά, ενώ θα πάτε εκεί με το καΐκι. Υπάρχει επίσης μονοπάτι από το Κάστρο και την Αλοπρόνοια. Προμηθευτείτε οπωσδήποτε νερό.

Ο Άη Γιάννης είναι μια πολύ μικρή παραλία χωρίς σκιά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Εκεί θα βρείτε πηγάδι με πόσιμο νερό. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από το μονοπάτι από την Επισκοπή, το οποίο όμως είναι αρκετά δύσκολο. Ο Μάλτας τέλος, είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία στο βόρειο άκρο της ανατολικής πλευράς του νησιού, δεν έχει σκιά και η πρόσβαση γίνεται είτε με καΐκι, είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο (2 ώρες).

#Τοπικά προϊόντα

Τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στη Σίκινο είναι λίγα αλλά όλα αγνά και πολύ γευστικά. Στο νησί παράγεται παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας μιας και στο νησί υπάρχουν πολλά ελαιόδεντρα. Το μέλι που παράγεται από ντόπιους παραγωγούς είναι από θυμάρι και διαθέτει έντονο άρωμα και χρώμα. Αξίζει να δοκιμάσετε ξινόγαλο, τα ντόπια τυριά που παράγονται στο νησί αλλά και το παστέλι από ντόπιο μέλι. Πριν φύγετε από το νησί φροντίστε να προμηθευτείτε ντόπιο κόκκινο κρασί. Σπεσιαλιτέ του νησιού είναι η ντόπια σαλάτα με κάπαρη, τα αμπελοφάσουλα και το γεμιστό αρνί στο φούρνο.

#Συγκοινωνίες

Στο νησί μπορείτε να μετακινηθείτε με λεωφορείο που κάνει τακτικά δρομολόγια από Αλοπρόνοια, Χώρα και Επισκοπή (τηλ οδηγού 6937865866) ή με ενοικιαζόμενα μηχανάκια που διατίθονται στο βενζινάδικο (τηλ. 2286051205). Στο νησί δεν υπάρχει ταξί.

#Πώς θα πάτε

Με πλοίο από τον Πειραιά με τακτικά δρομολόγια για το καλοκαίρι. (Ταξιδιωτικό πρακτορείο Σικίνου τηλ. 22860 51168, 6936-621946). Επίσης μέσω συγκοινωνίας με άλλα νησιά (Πάρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Ανάφη, Φολέγανδρο, Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο).

Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: 210 4226000.

ΣΙΚΙΝΟΣ - ΧΑΡΤΗΣ ΣΙΚΙΝΟΥ , ΣΙΚΙΝΟΣ

#Χρήσιμα τηλέφωνα

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΙΝΟΥ 2286051238
ΚΕΠ ΣΙΚΙΝΟΥ 2286051196
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ 2286051211
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2286051222
ΚΤΕΛ 6937865866
ΤΑΞΙ 6937865866
ΕΛΤΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ  2286051239

planetnews

(471)

 

 

 

 

 

13 Ιουλίου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης