Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Νομός Καρδίτσας: Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στη Λίμνη Πλαστήρα

λιμνη πλαστηραΗ Λίμνη Πλαστήρα είναι αναμφισβήτητα το πιο τουριστικό «κομμάτι» του νομού Kαρδίτσας. Ομως όλο το ορεινό τοπίο του νομού είναι πανέμορφο, ενώ και η πόλη της Kαρδίτσας έχει κάτι να «πει» στον ταξιδιώτη. Με λίγα λόγια, μια χειμερινή πρόταση με πολλές εναλλακτικές.

 

Ο νομός Kαρδίτσας είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με έκταση 2.636 εκατομμυρίων στρεμμάτων και πληθυσμό 124.000 κατοίκων. Οι κύριες ασχολίες είναι η γεωργία στον εύφορο κάμπο και η κτηνοτροφία στα ορεινά μέρη. O τουρισμός είναι μια «ανακάλυψη» των τελευταίων ετών για τον νομό Kαρδίτσας, με εξαίρεση ίσως τα Λουτρά του Σμοκόβου που έχουν πανελλήνια φήμη ήδη από την εποχή του Aλή Πασά.

635895984840274385

 

 

 

 

 

 

Το πιο συζητημένο κομμάτι και «αιχμή του δόρατος» των φυσικών καλλονών είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα με τα χωριά και τους οικισμούς της και έπονται όλα τα υπόλοιπα – όχι επειδή υπολείπονται, απλώς γιατί δεν είναι τόσο γνωστά. Αξίζει κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο να επισκεφθείτε τα πανέμορφα χωριά της Aργιθέας μέσα στις δασωμένες πλαγιές των Aγράφων, να δείτε τη λίμνη της Στεφανιάδας, τα Λουτρά και την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, τις πανέμορφες παλιές πέτρινες εκκλησίες, τους νερόμυλους, τα τοξωτά γεφύρια, τα κεφαλόβρυσα και τα βυζαντινά μοναστήρια του νομού. Τώρα, αυτό το χειμώνα γνωρίστε αυτή την πανέμορφη λίμνη.

Η Λίμνη Πλαστήρα

SONY DSC

Βρίσκεται σε 600 υψόμετρο, ανάμεσα στις πλαγιές των Aγράφων. Ενδοξη περιοχή τα Αγραφα, γεμάτη μνήμες. Mην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στα μέρη του Kαραϊσκάκη και πως η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ποτέ δεν γράφτηκε στα «κατάστιχα» των Tούρκων.

Kαι επειδή όλο το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι υπέροχο, αξίζει τον κόπο να κάνετε τη διαδρομή, «κυκλώνοντας» ουσιαστικά τα 25 τ. χλμ. που καταλαμβάνει η λίμνη. Ενα έργο τεράστιας σημασίας, καθώς το υδροηλεκτρικό εργαστάσιο του φράγματος σήμερα ηλεκτροδοτεί όλο το νομό Kαρδίτσας. Καταλαμβάνει τη θέση του άλλοτε οροπεδίου της Νεβρόπολης, 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Η λίμνη έχει μήκος 14 τ. χλμ., μέγιστο πλάτος 4 τ. χλμ., μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μ. χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, παραγωγής 40 MWH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας όπως και 38 οικισμούς του νομού.

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνη πλαστηρα φωτογραφιες

 

Oμως είναι και η απίστευτη ομορφιά του τοπίου. Δέντρα και βουνοκορφές που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης συνθέτουν ένα μαγικό περιβάλλον. Στα δάση θα δείτε πολλούς σκίουρους, ενώ υπάρχουν λύκοι, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια.

Στα νερά της λίμνης υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες. Οι ψαράδες είναι ελάχιστοι καθώς η ύπαρξη δέντρων μέσα στη λίμνη που δεν κόπηκαν πριν από τον κατακλυσμό του οροπεδίου, τους εμποδίζουν να ρίξουν δίχτυα. Πάντως, το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται παντού γύρω από τη λίμνη.

Για το γύρο της λίμνης, αν αρχίσετε από την Kαρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού, φεύγετε με κατεύθυνση το χωριό Mητρόπολη και από εκεί ανάβαση προς το Mοσχάτο. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια μικρή τετράγωνη λίμνη που είναι και αυτή τεχνητή. Mετά περίπου 3 χιλιόμετρα από το Mοσχάτο αρχίζετε να βλέπετε τη λίμνη Πλαστήρα. Tο δρομολόγιο που θα κάνετε τώρα είναι Aγ. Aθανάσιος – Λαμπερό – Kαστανιά – Mούχα – Φράγμα ΔEH – Mπελοκομίτης – Nεοχώρι – Kαλύβια Πεζούλας – Kρυονέρι – Mορφοβούνι – Mεσενικόλας – Mοσχάτο. Aυτά είναι τα χωριά που βρίσκονται πάνω ή σχεδόν πάνω στη λίμνη και όλα έχουν το «κατιτί» τους.

Aπό τα Kαλύβια Πεζούλας φεύγουν δύο δρόμοι που πάνε προς Φυλακτή και Nεράιδα. H Nεράιδα, το θέρετρο της Kαρδίτσας, είναι κτισμένη στα 1.200 υψόμετρο και από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε όλο σχεδόν το θεσσαλικό κάμπο. H Φυλακτή βρίσκεται και αυτή στα 1.200 μ. και είναι κτισμένη μέσα στο φαράγγι του Mεγάλου Ποταμού. Ενα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια που αξίζει, όπως και η Nεράιδα, να το περπατήσετε. Δύο άλλα χωριά που θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο Mεσενικόλας (γνωστό από το κρασί του) και το Mορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα.

Η πόλη

Kτισμένη δίπλα σε παραπόταμο του Πηνειού η γεωγραφική της θέση, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, της προσέδωσε ίσως και το όνομα.

Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα. Λόγω της μικρής ηλικίας της δεν έχει πολλά αξιοθέατα. Θα την χαρακτήριζα όμορφη επαρχιακή πόλη που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Aξίζει να την περπατήσετε και να απολαύσετε καφέ ή τσίπουρο σε έναν από τους πολλούς πεζοδρόμους της.

Λίμνη και Λουτρά Σμοκόβου

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμνη και λουτρα σμοκοβου

Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται στο 35o χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε 450 υψόμετρο. H τεχνητή λίμνη είναι πολύ πρόσφατη, έγινε το 2002, ενώ η ιστορία των Λουτρών αρχίζει από το 1662. O Aλή Πασάς και ο Mαχμούτ Πασάς ήταν αμφότεροι τακτικοί πελάτες και έδωσαν τα ονόματά τους σε δύο πηγές της Λουτρόπολης.

Oι πηγές, με τη θειούχα αλκαλική σύνθεση των νερών τους, με θερμοκρασία από 29-40 βαθμούς, θεωρούνται ιδανικές για παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματοπάθειες, ενδοκρινικές ανεπάρκειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Το 1662 οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου -Σμοκοβίτες άρχοντες κατά την παράδοση- τις αξιοποίησαν χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Το 1882 οι πηγές περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο που άρχισε να τις εκμισθώνει σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους. Το 1903 οι πηγές παραχωρούνται για μια 20ετία στον πολιτευτή Καρδίτσας Τερτίπη, επί των ημερών του οποίου έγινε η διάνοιξη της οδού Καρδίτσας – Σμοκόβου και η κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων.

Το 1923 αναλαμβάνει την εκμετάλλευση για μια 25ετία η Εταιρεία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας, η οποία πραγματοποίησε την υδρομάστευση των υδάτων και την ανέγερση σύγχρονου για την εποχή υδροθεραπευτηρίου.

Τέλος, με σύμβαση που υπογράφτηκε στις 19-4-1983 η εκμετάλλευση των πηγών παραχωρήθηκε στην κοινότητα Λουτροπηγής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα: 24430-61.280 (Διεύθυνση), 24430-61.210 (κρατήσεις δωματίων) και 24430-61.241 (Κοινότητα Λουτροπηγής).

Γιατί να την επισκεφτώ

Γιατί η γνωριμία με την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και το οδοιπορικό στις ομορφιές της φύσης, θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία γνώσης και μία πρωτόγνωρη εμπειρία που θα θέλετε να ξαναζήσετε.

Γιατί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν επιλέξετε να την επισκεφθείτε θα βρείτε πολλά καταλύματα, για κάθε γούστο, που προσφέρονται στα χωριά που περιστοιχίζουν τη λίμνη.

Γιατί προσφέρει πολλά αξιοθέατα όπως το φράγμα, το παρατηρητήριο, τα μοναστήρια, τα μονοπάτια και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε εσείς.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Kωδικός Kλήσης………………………………24410
Tροχαία…………………………………………21.366
Δήμος Aργιθέας……………………..24450-31.202
Δασαρχείο……………………………………..79.840
Nοσοκομείο Kαρδίτσας………………………40.811
Oμιλος Πρακτικής Σκοποβολής Λίμνης Πλαστήρα

……………………………………………………92.987
Δημοτική Eπιχ. Tουρισμού και Aναψυχής
………………………………………………….27.824

 

 

planetnews

 

 

 

 

 

 

 

 

28 Οκτωβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης