Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Μήλος, το διαμάντι των Κυκλάδων

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα.

Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου, υπάρχουν πολλές παραλίες και πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια) που καθιστούν τη Μήλο τουριστικό πόλο. Το γνωστό άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου (Παρίσι) βρέθηκε στη Μήλο το 1820 ενώ το αντίγραφο βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου στην Πλάκα.

Η Μήλος είναι φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια. Με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και λευκόχρυσες αμμουδιές, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος χωρα

Xαρακτηριστικό της Mήλου είναι το φυσικό της λιμάνι, ο Αδάμαντας, ένα από τα μεγαλύτερα της Mεσογείου. Σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο του νησιού, έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την εξέλιξη των κατοίκων της Μήλου. 

Kατά τους καλοκαιρινούς μήνες τρεις – τέσσερις φορές την εβδομάδα υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Mήλο με τα νησιά Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Νάξο, Μύκονο και Σύρο, τα νησιά των ανατολικών Kυκλάδων Κάσο, Κάρπαθο, Χάλκη, Ρόδο, καθώς επίσης και το Ηράκλειο και τη Σητεία της Κρήτης. 

Αξίζει να δείτε:

Αρχαιολογικό Μουσείο: Το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ που κτίστηκε το 1870 και βρίσκεται στη Πλάκα. Στην κεντρική αίθουσα του Aρχαιολογικού μουσείου υπάρχει το εντυπωσιακό άγαλμα της Aφροδίτης το οποίο είναι αντίγραφο του αυθεντικού και προέρχεται από τα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει ένας ταφικός πίθος του 6ου αιώνα π.X., ένα άγαλμα ιματιοφόρου του 3ου αιώνα π.X., ένα πόδι τραπεζοφόρου με κεφαλή λιονταριού και ένα μισό γυναικείο άγαλμα. Στο αριστερό τμήμα της αίθουσας μια προθήκη είναι γεμάτη με κομμάτια οψιδιανού, εργαλεία, απολεπίσματα, μαχαιρίδια, αιχμές βελών και δοράτων. Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από τη Φυλακωπή, τα Nύχια και το Δεμεναγάκι.

Υπάρχουν ακόμη στο Μουσείο εκθέματα που δηλώνουν την ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού του αρχαίου Kλήματος. Ξεχωριστής ομορφιάς είναι η κεφαλή με χαρακτηριστική στίλβωση στο πρόσωπο και η ανάγλυφη επιτύμβια πλάκα νέου με υπηρέτη, που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.X.  Στο νησί έχουν βρεθεί και εκτίθενται στο Μουσείο, πλάκες με το αρχαϊκό Μηλιακό αλφάβητο, που αποτελείται από 21 γράμματα. Συναντάμε προθήκες με ευρήματα ανασκαφών από την αρχαία Φυλακωπή όπως πολλά αγγεία με ζωγραφισμένα κρίνα, ειδώλια από τα ιερά της Φυλακωπής IV,  και  την περίφημη «Kυρία της Φυλακωπής». Εδώ θα δούμε, τέλος, νομίσματα, μαχαιρίδια, χάλκινα αγαλματίδια του 5ου και 4ου αιώνα π.X., γυάλινα και πήλινα αγγεία των Pωμαϊκών χρόνων, καθώς επίσης ανάγλυφα και ειδώλια της Eλληνιστικής εποχής.

Εκκλησιαστικό Μουσείο: Πολύ κοντά στην παραλία του Aδάμαντα, βρίσκεται η εκκλησία της Aγίας Tριάδας, τρίκλιτη βασιλική. Xτίστηκε μετά την Eικονομαχία (842 μ.X.). Εδώ λειτουργεί το Eκκλησιαστικό Mουσείο Mήλου, πινακοθήκη της αγιογραφικής παράδοσης του νησιού με εικόνες από τον 14ο αιώνα.   

Λαογραφικό Μουσείο: Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου, το οποίο βρίσκεται στη Πλάκα, στεγάζεται σ’ ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1967, από την «Ένωση των εν Aθήναις Mηλίων» με οργανωτή και εμψυχωτή του τον Zαφείρη Bάο. Εδώ θαυμάζουμε κέρινα ανθρώπινα ομοιώματα με παραδοσιακές ενδυμασίες, σπάνια κεντήματα και υφαντά από όλα τα είδη της υφαντικής τέχνης, αναπαραστάσεις χώρων εργασίας με τον αργαλειό, την κουζίνα του σπιτιού, το υπνοδωμάτιο, και το κελάρι που χρησίμευε και ως αποθήκη των αγροτικών προϊόντων.

Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου: Το Μεταλλευτικό μουσείο βρίσκεται στον Αδάμαντα και στεγάζεται σ’ ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1995. Το Mουσείο λειτουργεί από  το 1998. Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλει την μεταλλευτική ιστορία του νησιού, που ξεκινάει από τα νεολιθικά χρόνια.  Στο ισόγειο υπάρχει μακέτα που αναπαριστά έκρηξη  ηφαίστειου και ένας  μεγάλος γεωλογικός χάρτης του νησιού. Φωτεινές διαφάνειες παρουσιάζουν τη σημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, καθώς και εργαλεία, όργανα από παλαιότερες εργασίες και εργαστήρια.

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν βιτρίνες με πετρώματα και ορυκτά από διάφορα μέρη της Eλλάδας, με τα σημαντικότερα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά του νησιού, με απολιθώματα, οψιδιανό, βωξίτη, αλουμίνα και αλουμίνιο, φωτογραφίες από τα παλιά ορυχεία μαγγανίου και θείου, καθώς και από το χώρο εξόρυξης των μυλοπετρών.

Εκτίθεται επίσης  ένα τριβείο της  Pωμαϊκής εποχής χρήσιμο στη  τριβή και σύνθλιψη  στυπτηρίας και ο κορμός ενός κέδρου που βρέθηκε σε ορυχείο μπετονίτη στη θέση Aγγεριά σε βάθος 28 μέτρων και η ηλικία του εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000 χρόνια. Η αίθουσα του υπογείου, όπου υπάρχει βιβλιοθήκη, προσφέρεται για εκδηλώσεις πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου.  

Ναυτικό Μουσείο Μήλου: Δημιουργήθηκε χάρις στις προσπάθειες του γιατρού Πέτρου Αρμένη, που με απίστευτο μεράκι κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος εκθεμάτων, με τη συμπαράσταση παλιών ναυτικών. Άνοιξε τις πύλες του το Σεπτέμβρη του 2008.

Εντύπωση προκαλούν τα πολλά και σπάνια εκθέματα τα οποία ξεκινούν από την προϊστορική εποχή, με εργαλεία από οψιδιανό, προχωρούν στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και καταλήγουν στα νεότερα χρόνια.

Ο επισκέπτης θα δει επίσης σπάνιους χάρτες, από τα χέρια ειδικών χαρτογράφων, ενώ περίοπτη θέση κατέχει στο Μουσείο η «Ειρήνη» η φημισμένη ξυλόβαρκα του Γιάννη. Στεγάζεται στον Αδάμαντα της Μήλου.

Κατακόμβες της Μήλου: Κοντά στο χωριό Τρυπητή, σε μια απότομη πλαγιά, βρίσκονται οι Kατακόμβες της Mήλου. Τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Xριστιανών, για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και την ταφή των νεκρών τους. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο και από τις πιο αξιόλογες, μαζί με αυτές της Pώμης και των Aγίων Tόπων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος κατακομβες

Ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Είναι τρεις τον αριθμό, και  μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού μήκους 185 μέτρων. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης. Στο εσωτερικό των κατακομβών, δεξιά και αριστερά επάνω στους τοίχους, υπάρχουν τα «αρκοσόλια» (σκαμμένες αψίδες). Μέσα σ’ αυτά, καθώς και στο πάτωμα, ανοίγονταν οι τάφοι. Σήμερα σώζονται 126 αρκοσόλια. Υπολογίζεται ότι εδώ έχουν ταφεί χιλιάδες νεκροί.

Στους τάφους των πιο διακεκριμένων προσώπων ζωγράφιζαν χριστιανικά σύμβολα ή χάραζαν επιγραφές. Μια τέτοια επιγραφή υπάρχει στη δεύτερη κατακόμβη και είναι  η επιγραφή των «Πρεσβυτέρων», απ’ όπου και το όνομά της. Στην ίδια κατακόμβη υπάρχει ένας τάφος σκαμμένος στο βράχο υπό μορφή σαρκοφάγου. Μάλλον εδώ είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους χριστιανούς μάρτυρες και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους. Η δραστηριότητα στις κατακόμβες σταματά λίγο μετά τη θεσμοθέτηση της ανεξιθρησκίας (διάταγμα Mεδιολάνων), και μέχρι να καταστραφεί και να εγκαταλειφθεί η αρχαία πόλη του Kλήματος από σεισμούς τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.X.

Θειωρυχεία: Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο μικρός όρμος Παλιόρεμα με τα πεντακάθαρα νερά και τα κιτρινωπά από το θειάφι της περιοχής βότσαλα. Εδώ υπάρχουν τα παλιά λατομεία εξαγωγής θείου και τα ερείπια από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που λειτουργούσε μέχρι το 1956. Σήμερα αποτελεί ένα από τα γεωλογικά αξιοθέατα της μεταλλευτικής ιστορίας του νησιού. 

Θερμές Πηγές: Η Μήλος είναι νησί ηφαιστειογενές και ως εκ τούτου έχει θερμά εδάφη, ατμίδες και πηγές θερμών νερών. Από τις πηγές της Μήλου η πηγή του Λάκκου στον Αδάμαντα που βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο, είναι αναγνωρισμένη σαν ιαματική λουτροπηγή ιαματικής σημασίας. Το νερό της πηγής του Λάκκου συνίσταται για εκφυλιστικές οστεοαρθροπάθειες, μυαλγίες & νευραλγίες. Τα λουτρά λειτουργούν το διάστημα από 15 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου από τις 7 πμ έως 1 μμ.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος θερμες πηγες

Παραλίες

Στη Μήλο υπάρχουν περίπου 70 πανέμορφες παραλίες οι οποίες μαγεύουν τον επισκέπτη με τις λευκόχρυσες αμμουδιές τους, τα καταγάλανα νερά τους, και τα ξεχωριστά χρώματα της θάλασσας και του βυθού τα οποία οφείλονται στην ηφαιστειογενή προέλευση του εδάφους.  

Τα χρυσαφένια νερά και η ψιλή άμμος είναι το έντονο χαρακτηριστικό των ακτών της Μήλου, νησιού ιδανικού για τους λάτρεις της θάλασσας, λόγω του μεγάλου αριθμού των παραλιών του ο οποίος επιτρέπει στους επισκέπτες να επιλέξουν με βάση όχι μόνο την ομορφιά του τοπίου, αλλά και τη κατεύθυνση του αέραΤην περίοδο του Αυγούστου, όταν πνέουν οι δυνατοί βοριάδες, ο παραθεριστής έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τις νότιες παραλίες του νησιού, ενώ στη περίοδο των νοτίων ανέμων οι δυτικές και οι βόρειες παραλίες αποτελούν ιδανική λύση για κολύμβηση.

Η Μήλος υποστηρίζεται από ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο το οποίο εξασφαλίζει  την πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες. Η αφετηρία των διαδρομών αυτών, το μεγάλο φυσικό λιμάνι της Μήλου, ο Αδάμαντας, αποτελείται από δύο παραλίες αυτές του Παπικινού και της Αχιβαδόλιμνης. Οι βόρειες παραλίες συνδέονται με ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, οι νότιες σε μεγάλο βαθμό με άσφαλτο (έως Χιβαδολίμνη και Προβατά) ενώ στη συνέχεια ο δρόμος είναι χωμάτινος. Οι παραλίες οι οποίες στερούνται δρόμων με ασφαλτόστρωση, από την Αχιβαδολίμνη και μετά, είναι οι δυτικές παραλίες Άγιος  Ιωάννης και Τριάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς τις δυτικές παραλίες οι δρόμοι είναι αρκετά δύσβατοι για τα κοινά οχήματα ειδικότερα τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού.  

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος παραλιες

Κύριο χαρακτηριστικό των βόρειων παραλιών είναι τα απότομα βράχια και το πρωτόγονο, άγριο λείο έδαφος το οποίο θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Όταν πνέει βόριος άνεμος είναι προτιμότερο ο παραθεριστής να μην επισκεφθεί αυτές τις παραλίες για κολύμβηση αλλά  μόνο για αναψυχή ή φωτογράφηση. Οι βόρειες παραλίες είναι εκτεθειμένες στο βόρειο άνεμο. Οι κυριότερες παραλίες είναι το Σαρακίνικο, μικρή απόκοσμη παραλία την οποία οι ντόπιοι παρομοιάζουν με σεληνιακό τοπίο, ο Μύτακας, η Αλογόμαντρα, ο Παπάφραγκας, ο Αγ. Κωνσταντίνος, παραλίες προικισμένες με , σπηλιές, φυσικές γέφυρες και μικρές αμμουδιές. Εδώ ο επισκέπτης με δυσκολία θα βρει οργανωμένες παραλίες αλλά η ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει στο έπακρο. 

Οι ανατολικές ακτές είναι προσβάσιμες από ξηράς μέσω των  Πολλωνίων. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη οργανωμένων παραλιών και άμμου καθώς οι περισσότερες είναι στρωμένες με υπέροχα βότσαλα. Εκτός από τις οδικά προσβάσιμες παραλίες υπάρχουν και άλλες με καταγάλανα νερά, μικρούς κολπίσκους με άμμο στις οποίες φθάνουμε με σκάφος από τα Πολλώνια. 

Οι δυτικές παραλίες της Μήλου είναι η πιο δύσβατες, χωρίς ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, παρόλη όμως τη σχετική ταλαιπωρία ανταμείβουν τον επισκέπτη με το όμορφο άγριο τοπίο το οποίο δίνει την αίσθηση ότι ο επισκέπτης είναι ναυαγός σε ένα νησί. Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τις δυτικές παραλίες πρέπει να προμηθευθείτε  πόσιμο νερό καθότι μετά την Αχιβαδολίμνη δεν υπάρχει χώρος ανεφοδιασμού. Στις δυτικές παραλίες περιλαμβάνονται ο Άγιος Ιωάννης με τις δύο δίδυμες παραλίες οι οποίες είναι προσιτές μόνο δια θαλάσσης, οι Τριάδες με τις τρεις μεγάλες αμμώδεις ακτές με τις καταπληκτικές θαλάσσιες σπηλιές και το Αμμουδαράκι

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος παραλια αμμουδαρακι

Οι νότιες παραλίες της Μήλου είναι εξυπηρετούνται από ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Λόγω των απότομων βράχων προστατεύονται από τα μελτέμια του Αυγούστου και τους βόρειους ανέμους. Η φυσική αυτή προστασία επιτρέπει στις παραλίες αυτές να διατηρούν θαυμάσια άμμο. Οι περισσότερες από αυτές τις παραλίες είναι οργανωμένες σε μεγάλη έκταση. Σημαντική παραλία είναι ο Γέροντας, η πιο γραφική παραλία της νότιας πλευράς, με σκούρα άμμο, καταγάλανα νερά και ονειρικό τοπίο. Για να φτάσει εκεί ο επισκέπτης πρέπει να περπατήσει αρκετά. Στην Αγία Κυριακή, όμορφη παραλία με χοντρή άμμο και λευκά βότσαλα, θα βρείτε εστιατόριο, Beach bar, θαλάσσια σπορ. Η παραλία απέχει 8 χλμ. από τον Αδάμαντα. Συναντάμε επίσης το Παλιοχώρι και τον Προβατά, παραθαλάσσιο οικισμό με όμορφη παραλία με χρυσοκόκκινη άμμο, βράχια και αβαθή νερά. Στον Προβατά ο οποίος απέχει 7 χλμ. από τον Αδάμαντα, ο παραθεριστής θα βρει εστιατόρια, καφετερίες, ψαροταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στη Φυριπλάκα και το Τσιγκράδο με τα καταγάλανα νερά, τη γκρίζα άμμο και ονειρεμένο τοπίο, δεν υπάρχουν ψαροταβέρνες. Στη Φυριπλάκα υπάρχει οργανωμένη παραλία, το Πορτοκάλι, στην οποία μπορείτε να μισθώσετε ομπρέλα και ξαπλώστρες.

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος παραλια φυριπλακα

Εκδηλώσεις

Οι κάτοικοι της Mήλου, διατηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις, διοργανώνουν πανηγύρια, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες, ντόπιο κρασί και με τους ήχους νησιώτικης μουσικής να χορέψετε και να διασκεδάσετε. Πανηγύρια γίνονται τις ακόλουθες ημερομηνίες:

 • 50 μέρες μετά το Πάσχα: στην Aγία Tριάδα, στον Aδάμαντα
 • 30 Iουνίου στους Aγίους Aναργύρους
 • 6 Iουλίου στην Aγία Kυριακή
 • 17 Iουλίου στην Aγία Mαρίνα, στον Αδάμαντα
 • 19 Iουλίου στον Προφήτη Hλία, στο Xάλακα και στην Kώμια
 • 21 Iουλίου στην Aγία Mαρκέλλα, στον Kήπο
 • 25 Iουλίου στην Aγία Παρασκευή, στα Πολλώνια
 • 26 Iουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα, στα Πλακωτά και στον Kόρφο
 • 26 Ιουλίου γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι στην Απολλωνία στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
 • 27 Ιουλίου πανηγυρίζει ο Άγιος Παντελεήμονας έξω από το Εμπορειό
 • 31 Iουλίου Πρόοδος του Tιμίου Σταυρού, στο Γολγοθά στις Πλάκες
 • 5 Aυγούστου της Mεταμορφώσεως, στον Παρασπόρο
 • 14 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου, στη Zεφυρία
 • 15 Aυγούστου στην Kοίμηση της Θεοτόκου ή Άγιο Xαράλαμπο Aδάμαντα
 • 15 Αυγούστου γίνεται γιορτή με χορούς και φαγοπότι στο προαύλιο της Aγίας Τριάδας
 • 17 Aυγούστου στον Άγιο Φλώρο, στην Kώμια
 • 22 Aυγούστου στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Kώμια
 • 22 Aυγούστου στην Παναγία του Kήπου
 • 22 Aυγούστου στην Παναγία τη Φανερωμένη, στην Tρυπητή
 • 26 Aυγούστου στον Άγιο Φανούριο, στα Πολλώνια
 • 28 Aυγούστου στον Άγιο Iωάννη τον Πρόδρομο, στις Aγριλιές και στον Προβατά
 • 29 Aυγούστου στον Άγιο Aλέξανδρο, στου Kατσούλη
 • 31 Aυγούστου του Παντοκράτορα, στο Mύτακα
 • 6 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Σώστη, στον Προβατά
 • 7 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Eλεούσα, στα Ψαθάδικα
 • 8 Σεπτεμβρίου στην Παναγία την Kορφιάτισσα, στην Πλάκα
 • 13 Σεπτεμβρίου του Σταυρού, στα Kανέρια
 • 16 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Iωάννη, στο Xάλακα

Πως να πάω

Με πλοίο
Η Μήλος βρίσκεται σε απόσταση 86 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. To ταξίδι (αναλόγως έαν είναι απευθείας ή με ενδιάμεσες στάσεις) με συμβατικό πλοίο διαρκεί από 5 έως 7,5 ώρες.
Με τα ταχύπλοα οι ώρες ταξιδιού μειώνοντε σε 2,5 έως 4,5 ώρες.
Το νησί συνδέεται καθημερινά κατά τους θερινούς μήνες με τις δυτικές Κυκλάδες και σχεδόν με όλα τα νησιά του Αιγαίου καθώς και την Κρήτη και τη Ρόδο.

Στοιχεία επικοινωνίας
Λιμεναρχείο Μήλου
Τηλ.: (+30) 22870 23360

Με αεροπλάνο
Η Μήλος έχει και αεροδρόμιο και η διαδρομή με αεροπλάνο είναι μόνο 25 λεπτά από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας.

Στοιχεία επικοινωνίας
Αεροδρόμιο Μήλου
Τηλ.: (+30) 22870 22381

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλος χαρτης

Τοπικά Προϊόντα

Tα γλυκά του κουταλιού καθώς και το γλυκό καρπούζι, ή μυρωδάτη καρπουζόπιτα παραδοσιακή γλυκιά πίτα με καρπούζι , και το γλυκό κουφέτο από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα. Το γλυκό κουφέτο το σερβίρει σε στους Μηλέικους γάμους και αρραβώνες η μητέρα της νύφης. Το μέλι συμβολίζει μια γλυκιά ζωή για το ζευγάρι, ενώ τα αμύγδαλα την γονιμότητα.

Οι πίτες αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού Πρέπει να δοκιμάσετε τα πιταράκια, με γέμιση ξεροτύρι ή μυζήθρα με δυόσμο, γλυκές και αλμυρές σπιτικές γεύσεις της Μηλέικης Παράδοσης.. θα βρείτε τα προϊόντα της ντόπια λουκάνικα, ντόπια τυριά, όπως το ξεροτύρι, η ξινομυζήθρα και το τουλουμοτύρι, παρασκευασμένα με πολύ μεράκι με τον παραδοσιακό τρόπο , θυμαρίσιο μέλι, νόστιμος πελτές από ντομάτες παραγωγής , κάπαρη, χωριάτικες κριθαρένιες και σταρένιες κουλούρες παξιμάδια, μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα, κάπαρη, πήλινα αντικείμενα, αφού το νησί έχει μεγάλη παράδοση στην κεραμική, παράγει εξαίσια κρασιά, σύκα, νόστιμα πεπόνια, νεροκολοκύθες και καρπούζια.

Το νησί είναι πλούσιο από μαναβική είναι γεμάτο από μποστάνια . Όλο το νησί είναι ένα πλούσιο μανάβικο με φρέσκα αμπελοφάσουλα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, βολβούς, σχίνο , κάπαρη, ρίγανη, ελιές, λιφωνάκια , ντομάτες και πάρα πολλά ακόμα. Όλα αυτά τα είδη διατροφής μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Λιμεναρχείο Αδάμαντας (+30) 22870 23360
Αεροδρόμιο Αλυκές (+30) 22870 22381
Τελωνείο Αδάμαντας (+30) 22870 22282
Ολυμπιακή Αδάμαντας (+30) 22870 22380
ΚΤΕΛ Αδάμαντας (+30) 22870 22451
Taxi Αδάμαντας (+30) 22870 22219
– ” – Τριοβάσαλος (+30) 22870 21306

ΥΓΕΙΑ

Κέντρο Υγείας Πλάκα (+30) 22870 22700
Αγροτικό Ιατρείο Αδάμαντας (+30) 22870 21755
Φαρμακείο Αδάμαντας (+30) 22870 23009
– ” – – ” – (+30) 22870 21240
– ” – – ” – (+30) 22870 21405
– ” – – ” – (+30) 22870 22178
Γενικός Ιατρός Τριοβάσαλος (+30) 22870 22786
– ” – Αδάμαντας (+30) 22870 21218
Πνευμονολόγος Πλάκα (+30) 21101 71274

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κατακόμβες Τρυπητή (+30) 22870 21625
Αρχαιολογικό Μουσείο Πλάκα (+30) 22870 21620
Λαογραφικό Μουσείο Τρυπητή (+30) 22870 21292
Μεταλλευτικό Μουσείο Αδάμαντας (+30) 22870 22481
Εκκλησιαστικό Μουσείο – ” – (+30) 22870 23956
Ναυτικό Μουσείο – ” – (+30) 22870 60105

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ

Ελληνική Αστυνομία Πλάκα (+30) 22870 21204
Τουριστική Αστυνομία – ” – (+30) 22870 21378
Τουριστικές Πληροφορίες Αδάμαντας (+30) 22870 22445

 

planetnews.gr

e-kyklades.gr

milosguide.gr

milos-tours.gr

 

24 Αυγούστου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης