Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Κως, λάμπει με το ιδιαίτερο φως της και την απέραντη ιστορία της

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη επικράτεια και η Κως λάμπει με το ιδιαίτερο φως της και την απέραντη ιστορία της.

Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος; Το φυσικό τοπίο, τις εντελώς μοναδικές παραλίες, τα πάμπολλα αξιοθέατα ή την υποδειγματική στην ευγένειά της φιλοξενία. Η πανέμορφη Κως έχει μυστικά που περιμένουν τον ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει και μια πολύπλοκη και γοητευτική προσωπικότητα που την κάνει να πρωταγωνιστεί στις πρώτες θέσεις των ομορφότερων νησιών του κόσμου.

Η ιστορία της Κω ξεκινάει σχεδόν από την 3η χιλιετία π.Χ, από τα τέλη δηλαδή της νεολιθικής εποχής. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, είναι το μονα​​δικό νησί της Δωδεκανήσου που κατοικείται από τότε.
Η Κως είναι παρούσα ήδη και στην ελληνικήμυθολογία. Στο μύθο της Γιγαντομαχίας, μαθαίνει κανείς ότι η μάχη που ξέσπασε ανάμεσα στους Θεούς του Ολύμπου και στους Γίγαντες έλαβε χώρα και στο νησί της Κω. Εκεί ο θεός Ποσειδώνας πλησιάζει το Γίγαντα Πολυβώτη, παίρνει με την τρίαινά του ένα τμήμα από το ακρωτήριο Χελώνα και με αυτό καταπλακώνει το Γίγαντα.
Η Κως συνδέθηκε και με τους άθλους του Ηρακλή, ο οποίος, σύμφωνα με το μύθο, βρέθηκε ναυαγός μαζί με ελάχιστους συντρόφους του στις βόρειες αμμουδιές της Κω, κάπου στην περιοχή του Ατσά. Ο Βασιλιάς Ευρύπυλος θεωρώντας τον Ηρακλή ληστή, τον κυνήγησε, με αποτέλεσμα αυτός να διαφύγει σε ένα ορεινό μέρος κοντά στο Πυλί. Μετά τη νίκη του επίτου Βασιλιά της Κω, ο Ηρακλής έφυγε για τη Φλέγρα, αφού προηγουμένως αναγνώρισε τον Χάλκωνα ως νόμιμο βασιλιά της Κω, της Νισύρου, της Καλύμνου και των άλλων γειτονικών νησιών. Μ’ αυτόν τον τρόπο κυριάρχησε η γενιά των Ηρακλειδών στην Κω (όνομα το οποίο έχει πάρει και μία περιοχή του νησιού), από την οποία η παράδοση θέλει να κατάγεται και ο Ιπποκράτης. Ο Ηρακλής στους ιστορικούς χρόνους λατρεύτηκε στο νησί της Κω όσο ελάχιστοι, όπως φανερώνουν τα ερείπεια μεγαλοπρεπών ναών στην πόλη αλλά και ανεκδοτολογικού χαρακτήρα στοιχεία όπως για παράδειγμα η ονομασία του δήμου Αντιμαχιδών (σημερινή Αντιμάχεια) από το όνομα του υιού του Ηρακλή Αντίμαχου.

Η πανάρχαια επικράτεια του Ιπποκράτη
Η Κως βρίσκεται, όπως και όλα τα Δωδεκάνησα, σε μια εξαιρετικά σημαντική θέση του Αιγαίου και της Μεσογείου. Όλη αυτή η επικράτεια δέχτηκε επιρροές τόσο από την ανατολή όσο και από την δύση, ενώ τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας είναι πολύ παλιά. Αυτό που διαφοροποιεί την Κω από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά είναι η ύπαρξη του υπέρλαμπρου ασκληπιείου το οποίο λειτουργούσε εδώ, ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου. Το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού, αλλά και το γεγονός ότι ήταν πατρίδα του Ιπποκράτη έγιναν οι λόγοι που αναδείχτηκε από την αρχαιότητα σε νούμερο ένα προορισμός βαθιάς και αναγεννητικής θεραπείας. Η παράδοση θέλει να έχει επιζήσει ο πλάτανος του Ιπποκράτη, το δέντρο που αναπαυόταν ο μεγάλος αυτός ιατροφιλόσοφος. Στο εντυπωσιακό και από άποψη αρχιτεκτονικής Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ο επισκέπτης θα μυηθεί στην παμπάλαια ιστορία του νησιού.

Ο Όρκος του Ιπποκράτη​​​

 

Κως
​​​​Ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ένα αριστούργημα ηθικού μεγαλείου, καθώς προβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές του επαγγελματικού ήθους των γιατρών και διατυπώνει τις αθάνατες υποθήκες του σοφού Δασκάλου της Κω προς κάθε άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το παγκόσμιο ιατρικό σώμα δίνει το συγκεκριμένο όρκο σε μορφή τελετής, παρότι δεν είναι πλέον αναγκαστικός και δεν λαμβάνεται από όλους τους γιατρούς. Στον όρκο έχουν γίνει αρκετές αλλαγές ανά χώρα και ανά σχολή, διατηρώντας ​κάποια κομμάτια του και αλλάζοντας άλλα, όπως αυτά που απαγόρευαν στους περισσότερους γενικούς γιατρούς την έκτρωση, την ευθανασία και τη χειρουργική.
Στα Ιπποκράτεια που γίνονται κάθε χρόνο στην Κω, το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση του Όρκου του Ιπποκράτη, η οποία γίνεται στο Ασκληπιείο. Ένας νεαρός στεφανηφόρος συνοδεύεται από δύο κοπέλες που παριστάνουν τις Θεές Υγεία και Πανάκεια, ενώ προηγείται πομπή με τρεις αυλοφόρους που παίζουν ένα ρυθμικό μουσικό κομμάτι καθώς κατεβαίνουν αργά και μεγαλόπρεπα τις φαρδιές σκάλες του δεύτερου ανδήρου του Ασκληπιείου. Δώδεκα κόρες ντυμένες με λευκή εσθήτα και με κάνιστρα στα χέρια ραίνουν με ροδοπέταλα το Βωμό του Κυπαρισσιού Απόλλωνα, μπροστά στον οποίο ο στεφανηφόρος απαγγέλλει τον Όρκο.

Ο όρκος του Ιπποκράτη

  1. Ορκίζομαι στο γιατρό Απόλλωνα και στο Ασκληπιό και στην Υγεία και στην Πανάκεια και σ’ όλους τους Θεούς και τις Θεές, που βάζω μάρτυρες, ότι θα εκπληρώσω τον όρκο μου αυτό και το συμβόλαιο αυτό σύμφωνα με τη δύναμη μου και την κρίση μου.
  2. Ότι θα θεωρώ εκείνον που μου δίδαξε την τέχνη αυτή ίσο με τους γονιούς μου, και θα το κάνω κοινωνό του βίου μου, και θα του προσφέρω από τα δικά μου ότι χρειάζεται. Τους απογόνους του θα θεωρώ ως αδέλφια μου και θα τους διδάξω την τέχνη αυτή, αν θέλουν να μάθουν, χωρίς μισθό και χωρίς συμφωνία.
  3. Ότι θα μεταδώσω τους επαγγελματικούς κανόνες, τα θεωρητικά μαθήματα και τις υπόλοιπες διάφορες ασκήσεις στους γιούς μου, στους γιούς του δασκάλου μου, και σε μαθητές που θαχουν συνδεθεί μαζί μου με όρκο και συμβόλαιο, κατά τη συνήθεια των γιατρών, και σε κανέναν άλλο.
  4. Θα χρησιμοποιήσω τη θεραπευτική δίαιτα μόνο για ωφέλεια των αρρώστων, όσο εξαρτάται από τη δύναμη και την κρίση μου, και θα τους προφυλάξω από κάθε βλάβη κι αδικία.
  5. Δεν θα χορηγήσω θανατηφόρο φάρμακο σε κανένα, όσο κι αν παρακληθώ ούτε θα υποδείξω τέτοια συμβουλή. Επίσης δεν θα δώσω σε γυναίκα φάρμακο εκτρωτικό.
  6. Αγνή και καθαρή θα διατηρήσω τη ζωή μου και την τέχνη μου.
  7. Δεν θα χειρουργήσω οπωσδήποτε αυτούς που πάσχουν από πέτρα, αλλά θα αφήσω την πράξη αυτή σους εξασκημένους
  8. Σε όσα σπίτια προσκαλούμαι, θα μπαίνω για το καλό των αρρώστων, κρατώντας τον εαυτό μου μακριά από κάθε θεληματική αδικία ή άλλη διαφθορά και προπάντων μακριά από κάθε αφροδισιακή πράξη σε σώματα γυναικών και ανδρών, ελεύθερων ή δούλων.
  9. Όσα δε κατά την διάρκεια της θεραπείας θα δω ή θα ακούσω, ή και πέρα από τις ασχολίες μου στην καθημερινή ζωή, όσα δεν πρέπει ποτέ να κοινολογούνται στους έξω, θα τα αποσιωπώ, υπολογίζοντας ότι αυτά είναι ιερά μυστικά
  10. Όσο λοιπόν θα τηρώ τον όρκο μου αυτό, και δεν θα τον παραβιάζω, είθε να πετυχαίνω στη ζωή και στην τέχνη μου, έχοντας καλό όνομα πάντοτε ανάμεσα στους ανθρώπους. Αν όμως παραβώ και γίνω επίορκος, τα αντίθετα θα πάθω. ​​​​​​​​​​

Αποτέλεσμα εικόνας για κως

Tα σημαντικότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα

Ασκληπιείο Κω. Ιερό του Ασλκηπιειού, χώρος θεραπείας και διδασκαλίας της Ιατρικής στην αρχαιότητα, αποτελεί σήμερα το σπουδαιότερο αρχαιολογικός χώρος της Κω.

Η Αρχαία Αγορά Κω είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα.

Το Κάστρο της Νερατζιάς, βρίσκεται στο λιμάνι της Κω. H Γέφυρα του Κάστρου Νερατζιάς συνδέει την πλατεία του Πλατάνου με την είσοδο του κάστρου

Το Κάστρο της Αντιμάχειας είναι αξιόλογο μεσαιωνικό οχυρό κοντά στο χωριό Αντιμάχεια

Το Ρωμαϊκό Ωδείο Κω είναι ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια της Αρχαίας Κω, χρησιμοποιείται σήμερα ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Casa Romana – Ρωμαϊκή Οικία
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο του 5ου – 6ου αιώνα, που σήμερα χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός ναός της πόλης της Κω.

Το Κάστρο του Πυλίου και Παλαιό Πυλί. Είναι εγκαταλειμμένος παλιός οικισμός με βυζαντινό κάστρο που ορθώνεται στην κορυφή του λόφου και δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κάστρο του Πυλίου και Παλαιό Πυλί

Η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας είναι ένα από τα παλαιότερα μνημεία του νησιού.

Ο ναός του Ηρακλή είναι ιερό του 2ου αιώνα π. Χ. αφιερωμένο στον Ηρακλή, χτισμένο σε μικρή απόσταση από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη.

Ναός του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα. Mεγαλοπρεπές μνημειακού χαρακτήρα κτίριο των Ελληνιστικών χρόνων, από το οποίο σώζονται τα θεμέλια

Ο Τάφος του Χαρμύλου

Παραδοσιακός Μύλος Αντιμάχειας. Πετρόκτιστος παραδοσιακός ανεμόμυλος στην Αντιμάχεια, δίπλα στο αεροδρόμιο

Πλάτανος Ιπποκράτη. Ένα από τα αρχαιότερα παγκοσμίως δέντρα.

Βωμός Διονύσου.Ο βωμός του Διονύσου από τον 2ο αιώνα π.Χ. είναι ένα τυπικό δείγμα Ελληνιστικού βωμού, σε μικρή απόσταση από την Casa Romana.

Τζαμί της Λοζιάς
Τέμενος στην πλατεία της Λοζιάς κοντά στον Πλάτανο του Ιπποκράτη

Τζαμί Κω
Κεντρικό τέμενος στην πλατεία Ελευθερίας

Ο Άγιος Στέφανος έχει παλαιοχριστιανικές βασιλικές.

Κάστρο της Κεφάλου.Βυζαντινό αρχικά κάστρο, κατεστραμμένο από το σεισμό του 1493, με υπέροχη πανοραμική θέα του κόλπου της Κεφάλου

Αποτέλεσμα εικόνας για καστρο κεφαλου

Αρχαίο Στάδιο της Κω.Ερείπια του Αρχαίου Σταδίου της Κω εντός της σύγχρονης πόλης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Χάνι στην Πόλη της Κω και στο Λαογραφικό Μουσείο της Αντιμάχειας μπορεί κανείς να θαυμάσει τα τέχνεργα και τα κατάλοιπα της Ιστορίας, που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες και οι κάτοικοι του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κω. Κτίριο αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας, φιλοξενεί πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την αρχαιότητα μέχρη και τα ύστερορωμαϊκά χρόνια

Αρχαίων Οίκος – Ο Κήπος του Ιπποκράτη. Φιλοσοφικό & Πολιτιστικό Κέντρο Αφιερωμένο στο Έργο του Αρχαίου Έλληνα Ιατρού και Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη.

Εβραϊκή Συναγωγή – Χώρος Πολιτισμού του Δήμου

 

Αποτέλεσμα εικόνας για κως

Φυσικές ομορφιές

Φυσικό Πάρκο Ζιάς. Ένα πάρκο αφιερωμένο στην φύση και τα ζώα του νησιού

Πλάκα. Περιοχή αναψυχής και ξεκούρασης κοντά στην Αντιμάχεια.

Αλυκή Τιγκάκι. Η παλιά αλυκή στο Τιγκάκι, η οποία έχει εξελιχθεί σε λιμνοθάλασσα υφάλμυρου νερού, φιλοξενεί πελεκάνους και ερωδιούς κατά τη διάρκεια του έτους

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλυκή Τιγκάκι

Υδροβιότοπος Ψαλιδίου. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη, κοντά στην παραλία, βρίσκεται ο υδροβιότοπος Ψαλιδίου, ενταγμένος στις περιοχές Natura και προστατευόμενος ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Λίμνη Λινοπότη. Λίμνη του Πυλίου ή Νερομάνα.
Το όρος Δίκαιος, γνωστό στους αρχαίους ως Ωρομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μ.

 

Παραλίες

Cavo Paradiso Ίσως η πιο απομονωμένη παραλία του νησιού, κρυμμένη στο νότιο άκρο του νησιού, με καταγάλανα νερά και λεπτή χρυσασφένια αμμουδιά. Απέχει περίπου μισή ώρα από το χωριό της Κεφάλου.

Άγιος Θεολόγος, Βραχώδης ακτή με αναρίθμητους κολπίσκους που δημιουργούν την αίσθηση της απομόνωσης, πολύ μικρά κομμάτια αμμουδιάς για ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας.
Άγιος Στέφανος, Συνδυάζει φυσικό κάλος με ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα.
Κέφαλος, Η κεντρική παραλία της Κεφάλου και από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Έχει καταγάλανα νερά και υποδομές water sport.

Κοχυλάρι, Αμμώδης, απομονωμένη παραλία κοντά στην Κέφαλο, ιδανική για wind και kite surfing.

Λάμπη, Από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης.
Λιμνιώνας,  Απάνεμη αμμώδης παραλία στη Βόρεια πλευρά του νησιού κοντά στην Κέφαλο.
Μαρμάρι,  Αμμώδης παραλία με υπέροχη γαλάζια θάλασσα, η παραλία του Μαρμαρίου φιλοξενεί εγκαταστάσεις water sports ενώ διαθέτει λιμανάκι στο οποίο προσαράζουν μικρά σκάφη.
Μαστιχάρι, Εξωτικής ομορφιάς παραλία, ιδανική για θαλάσσια σπορ, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Αντιμάχειας.

Τιγκάκι, Χρυσαφένια άμμος, ρηχά και πεντακάθαρα νερά σε μια παραλία που έχει βραβευτεί πολλές φορές με Γαλάζια Σημαία
Φάρος Aμμώδης παραλία κοντά στην πόλη της Κω, με κύριο χαρακτηριστικό της τα μεγάλα κύματα.
Χελώνα, Μαγευτική παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά, περίπου 4 χιλιόμετρα από την Καρδάμαινα.
Ψαλίδι, Παραλία με βότσαλο κοντά στην πόλη της Κω με υποδομές water sports και αρκετές ταβέρνες κατά μήκος της.

Τοπικά προϊόντα

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός τόπου είναι η γαστρονομία του. Στην Κω η γαστρονομική παράδοση είναι πλούσια και ακολουθεί πιστά την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Παρότι θεωρείται ένα κοσμοπολίτικο νησί, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα της. Πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα συνδέονται με θρησκευτικές εορτές, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Το εύφορο έδαφος, το ήπιο κλίμα και ο λαμπρός ήλιος δίνουν στο νησί τη δυνατότητα να παράγει πλήθος ξεχωριστών προϊόντων, καθώς και πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού.
Τοπική Κουζίνα

Από τα πιο διάσημα είναι το παραδοσιακό ‘γλυκό ντοματάκι’. Η ξεχωριστή ποικιλία μακρόστενης μικρής ντομάτας (κατά τους ντόπιους ‘λαϊνάτη’, για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro) μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Μοναδικό επίσης στο νησί είναι και το ‘τυρί της πόσας’ ή ‘κρασότυρο’. Κατσικίσιο τυρί, ντόπιας παραγωγής, που τοποθετείται για την διατήρησή του σε κρασί και παίρνει εξωτερικά ένα κόκκινο χρώμα με μια ιδιαίτερη απαλά πικάντικη γεύση.

Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Οι πλέον χαρακτηριστικές από αυτές είναι το ‘πλιγούρι‘, αλεσμένο σιτάρι που μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας, τα ‘πιτταρίδια‘ (λαζάνια που βράζουν στο ζωμό κρέατος), τα ‘κατιμέρια‘ (στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα, που προσφέρονται με μέλι και κανέλλα), τα ‘ξύσματα‘ (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά), τα ‘αφρένα‘ ή ‘εφτάζυμα‘ (αρωματισμένα ψωμιά που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης), το ‘κουσάφι‘ (βρασμένη μαύρη σταφίδα με διάφορα μυρωδικά), οι ‘λάζαροι‘ (ζύμωμα και πλάσιμο άσπρου σιταρένιου αλευριού σε ανθρώπινο σχήμα), οι ‘κουφοί‘ είναι από σκέτο ζυμάρι ενώ οι ‘γεροί‘ που προσφέρονται τη Σαρακοστή έχουν γέμιση από σταφίδες και σουσάμι καβουρδισμένο ή αμύγδαλα κοπανισμένα και ζυμωμένα με ανθόνερο. Ιδιαίτερης γεύσης είναι οι ‘Λαμπρόπιτες‘ (τυρόπιτες στρογγυλές και μεγάλες σε σχήμα βαθύ πιάτου παραγεμισμένου με ‘προσφά‘, δηλαδή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι).Το χειμώνα, στη γιορτή της Αγ. Βαρβάρας, οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν τα ‘βάρβαρα‘ μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση από βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ρόδι, κανέλα, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και μπαχαρικά. Η ‘Κανελάδα‘ είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό ποτό και η ‘Αλεσφακειά‘ ιδιαίτερο σε άρωμα αφέψημα από βότανο που συναντάμε στο νησί. Το θυμαρίσιο μέλι, τα ντόπια κρασιά και το ούζο ξεχωρίζουν για την εξαιρετική γεύση και το άρωμά τους.

Τοπικές Συνταγές
Όλα αυτά είναι μόνο μέρος από τις παραδοσιακές γεύσεις που μπορείτε να βρείτε στο νησί. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα καφενεία αναρίθμητα, απλώνονται σε όλο το νησί για να ικανοποιήσουν και τις πιο δύσκολες γαστρονομικές απαιτήσεις. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ντόπιες γεύσεις και σίγουρα όλα αυτά θα τα βρείτε και στα καταστήματα τροφίμων και παραδοσιακών ειδών και έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στους φίλους σας, πίσω στο σπίτι, να πάρουν μια γεύση από την Κω .

Πως να πάτε στη Κω

Στ​ην Κω ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει με αεροπλάνο ή πλοίο.

Ο διεθνής αερολιμένας της Κω «Ιπποκράτης» (KGS) συνδέεται με τακτικά δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών Aegean Airlines και της Ολυμπιακής από διάφορα αεροδρόμια της χώρας. Το αεροδρόμιο απέχει 27 χλμ. από την πόλη της Κω και βρίσκεται κοντά στην Αντιμάχεια. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου υπάρχουν τρεις πτήσεις σε καθημερινή βάση από Αθήνα για Κω, οι οποίες διαρκούν περίπου 50 λεπτά.​​

Επίσης την ίδια περίοδο ευρωπαϊκά ναυλωμένα charter προσγειώνονται στον αερολιμένα, μεταφέροντας τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες.

Ακτοπλοϊκώς το λιμάνι της Κω συνδέεται με τον Πειραιά, τη Ρόδο, τη Σύμη, τη​ν Πάτμο, την Λέρο και την Κάλυμνο. Από τον Πειραιά καθημερινά πλοία της γραμμής έχουν ως προορισμό την Κω και το ταξίδι διαρκεί 12 ώρες περίπου. Η Κως συνδέεται και με το λιμάνι Μπόντρουμ της γειτονικής Τουρκίας, με νησιά των Κυκλάδων, με Θεσσαλονίκη, με Χίο και Μυτιλήνη με πιο αραιά δρομολόγια τα οποία έχουν μεγαλύτερη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σχετική εικόνα

Χρήσιμα Τηλέφωνα 

 Νοσοκομείο
Τηλ: 22420 28050

Κως Ιατρικό Κέντρο
Τηλ: 22420 23423

Ιατρικό Κέντρο Νίσυρου
Τηλ: 22420 31217

Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Μεσοχώρι
Τηλ: 22420 71209

Κως Λιμεναρχείο
Τηλ: 22420 26594

Κως Πυροσβεστική Υπηρεσία 
Τηλ: 22420 22191-22199

Κως Τουριστική Αστυνομία
Τηλ: 22420 22444

Κως Αστυνομικό Τμήμα 
Τηλ: 22420 28211

Αντιμάχια Αστυνομικό Τμήμα 
Τηλ: 22420 51222

Κέφαλος Αστυνομικό Τμήμα 
Τηλ: 22420 71222

Νίσυρος Αστυνομικό Τμήμα
Τηλ: 2240 31201

Πύλη Αστυνομικό Τμήμα 
Τηλ: 22420 41222

Κως Δημαρχείο 
Τηλ: 22420 28724-28223-22326

Κως Ταχυδρομείο 
Τηλ: 22420 22250

Νίσυρος Ταχυδρομείο 
Τηλ: 22420 31249

Κρατικός Αερολιμένας Κω Ιπποκράτης
τηλ. 22420 56000
Τηλ: 22420 51591-51567

Κως Λεωφορεία ΚΤΕΛ
Τηλ: 22420 22292

Κως Δημοτικά Λεωφορεία
Τηλ: 22420 26276

Πιάτσα Ταξί Κως
Τηλ: 22420 22777-23333

Πιάτσα Ταξί Κέφαλος
Τηλ: 2242 0 71222

Πιάτσα Ταξί Μαντράκι
Τηλ: 2242 0 31202

Πιάτσα Ταξί Πύλη
Τηλ: 2242 0 41222

Πρεσβείες στο νησί της Κω

Κως Πρεσβεία Ηνωμένου Βασιλείου
Τηλ: 22420 26203

Κως Πρεσβεία Ιταλίας 
Τηλ:22420 21991

Κως Πρεσβεία Σουηδίας 
Τηλ:22420 26278

Κως Πρεσβεία Φιλανδίας 
Τηλ:22420 22340

Κως Πρεσβεία Δανίας 
Τηλ:22420 25845

kos.gr

planetnews.gr

14 Αυγούστου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης