Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Κεφαλονιά, ένα νησί προικισμένο από την φύση!

Προικισμένο από τη φύση, το νησί έχει υμνηθεί για τα αναρίθμητα χαρίσματά του και τους φυσικούς θησαυρούς του, δύο από τους οποίους βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη Σάμη, το κεντρικό λιμάνι και τουριστική κωμόπολη της Κεφαλονιάς.

Μάρτυρες ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου θα γίνετε στο εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που ανακαλύφθηκε το 1951. Ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε τους σταλακτίτες 200.000 ετών και τα παιχνιδίσματα που κάνει το φως του ήλιου που τρυπώνει από την κορυφή είναι με μια βαρκάδα στη γαλάζια λίμνη.

Άλλο ένα σπήλαιο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε είναι η Δρογκαράτη, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα που ακόμα και σήμερα συνεχίζει να σχηματίζεται, ενώ την υπέροχη ακουστική του έχουν εκμεταλλευτεί κατά καιρούς για μουσικές εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφέρουμε και το Σπήλαιο της Δράκαινας, ένα σπήλαιο που σύμφωνα με τις ανασκαφές υπάρχει από τη Νεότερη Νεολιθική Εποχή στο φαράγγι του Πόρου.

Προς το Αργοστόλι, στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων θα συναντήσετε άλλο ένα γεωλογικό μνημείο, τις Καταβόθρες, δηλαδή τις ρωγμές που σχηματίζει το έδαφος κοντά στη θάλασσα, απ’ όπου και μπαίνει το νερό για να ακολουθήσει ύστερα τις υπόγειες διαδρομές του που εκτείνονται σε όλη σχεδόν την Κεφαλονιά. Σε κοντινή απόσταση από τις Καταβόθρες βρίσκεται ένα ακόμα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου.

Τρία οχυρωματικά μνημεία διαφόρων εποχών θα κλέψουν λίγο από το χρόνο σας: το Κάστρο της Άσσου, ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης των Βενετών, το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου πάνω από τα Περατάτα, το οποίο κάποτε υπήρξε και πρωτεύουσα του νησιού και τα Κυκλώπεια Τείχη έξω από τα Ραζάτα που είναι ερείπια της αρχαίας πόλης Κράνης. Πέντε χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι στο δρόμο προς Πεσσάδα βρίσκονται οι Τάφοι Μαζαρακάτων, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της μυκηναϊκής περιόδου.


Ο κόλπος του Αργοστολίου, της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς είναι ένα ιδανικό spot για ραντεβού και ρομαντικούς περιπάτους και πολλοί τον τοποθετούν ανάμεσα στους πιο όμορφους της Μεσογείου.

Το νοτιανατολικό άκρο του κόλπου καταλαμβάνει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, ένας υγροβιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ο οποίος σήμερα συγκαταλέγεται τόσο στα τουριστικά αξιοθέατα όσο και στα αγαπημένα σημεία των κατοίκων του Αργοστολίου που αναζητούν μια ανάσα πράσινου σε κοντινή απόσταση από την πόλη. Άλλη μια χαρακτηριστική εικόνα της περιοχής είναι η πέτρινη αψιδωτή Γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, η οποία ενώνει την πόλη με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας.

Οι βόλτες σας στα μουσεία μπορούν να συμπυκνωθούν στα σημαντικότερα του Αργοστολίου, το Αρχαιολογικό και το Κοργιαλένειο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο ενώ ιστορική αξία έχει και η οικία Κοσμετάτου στη Λεωφόρο Ριζοσπαστών, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που δεν καταστράφηκαν από το σεισμό του 1953.

Για στιγμές χαλάρωσης αναζητήστε το κεντρικό πάρκο του Νάπιερ, το οποίο περιζώνουν παραδοσιακές κεφαλονίτικες μάντρες, ένα τα λίγα δενδροφυτευμένα κομμάτια της πόλης.
Το Ληξούρι είναι το… αντίπαλον δέος του Αργοστολίου και δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος σημειώστε το νεοκλασικό κτίσμα της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, στην αυλή της οποίας διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις τους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τη Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου που στεγάζεται στο Γηροκομείο του Ληξουρίου και από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής στους νέους.

 

 

 

 

 

Από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς.

Θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και όμορφα καφέ καθώς και αρκετά μπαράκια για να πιείτε το ποτό σας το βράδυ.

Το Ληξούρι είναι η πατρίδα και του μεγάλου μας σατυρικού ποιητή Ανδρεά Λασκαράτου, του οποίου το άγαλμα στη παραλία έχει γυρισμένη τη πλάτη στο Αργοστόλι, όπως αναφέρει η παράδοση.

Εκείνο που χαρακτηρίζει το Ληξούρι είναι η αξιόλογη πορεία του στο χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Εδώ ιδρύθηκε και η πρώτη φιλαρμονική ορχήστρα της Κεφαλονιάς, η οποία είναι και μια από τις παλαιότερες της Ελλάδας, μετά από αυτή της Κέρκυρας.

Στην περιοχή κοντά στο Ληξούρι υπάρχουν πολλές και μοναδικές σε ομορφιά παραλίες όπως η Πλατιά Άμμος που βρίσκεται στο δρόμο προς το χωριό Καμιρανάτα και ο Μέγας Λάκκος που βρίσκεται στα νότια του Ληξουρίου και το μήκος της ξεπερνά τα 5χλμ. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η παραλία Βάτσα, ενώ μια από της διασημότερες της περιοχής είναι η Κουνόπετρα η οποία πήρε το όνομά της από τον βράχο που κουνιόταν ρυθμικά μέσα στη θάλασσα, φαινόμενο που σταμάτησε μετά τους σεισμούς του 1953.

Αποτέλεσμα εικόνας για πλατια αμμος κεφαλονια

Θρησκευτικά αξιοθέατα

Η Μονή Κηπουραίων στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής (από την οποία θα δείτε ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο), η γυναικεία Μονή του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στα Περατάτα, η Μονή του πολιούχου Αγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών και στο βουνό Άτρος για να δείτε τα απομεινάρια του αρχαιότερου μοναστηριού του νησιού.

Σχετική εικόνα

Τα φιδάκια της Παναγίας στο Μαρκόπουλο

Ένα μοναδικό έθιμο αναβιώνει στις 15 Αυγούστου, στην Παναγιά της Φιδούς, στο Μαρκόπουλο Κεφαλονιάς, όπου κάνουν την εμφάνιση τους τα φιδάκια της Παναγίας.

Όλα άρχισαν πριν από πολλά χρόνια, όταν πειρατές κατευθύνονταν προς τη Μονή προκειμένου να την λεηλατήσουν, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να προστατέψει τις ίδιες και το μοναστήρι.

Τότε το μοναστήρι κυκλώθηκε από φίδια που έτρεψαν τους πειρατές σε φυγή και έτσι οι μοναχές και η Μονή σώθηκαν.

Αν κάποια χρονιά δεν εμφανιστούν τα φιδάκια της Παναγίας, είναι οιωνός ότι κάτι κακό θα συμβεί στην Κεφαλονιά, όπως το 1940 και το 1953, οπότε το νησί επλήγη από σεισμούς.

Δεκάδες ειδικοί που έχουν εξετάσει τα φιδάκια δεν μπορούν να τα κατατάξουν σε κάποιο από τα γνωστά είδη.
Αυτά είναι γκρίζα, λεπτά και το μήκος τους δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.
Το δέρμα τους είναι βελούδινο και στο κεφάλι, όπως και την άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται ένας μικρός σταυρός.
Τα φιδάκια της Παναγίας, θεωρούνται θαυματουργά και ακίνδυνα, γι’ αυτό και οι πιστοί τα αγγίζουν χωρίς φόβο.

Και κάπου εδώ στρίψτε το τιμόνι για να απολαύσετε γραφικά χωριά και κωμοπόλεις της κεφαλονίτικης γης.  Στο Βορρά ξεχωρίζει το πανέμορφο χωριό της Άσσου που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο και «βουτηγμένο» στα πεύκα και τα κυπαρίσσια.

 

 

 

 

 

Είναι παραδοσιακός οικισμός που ανήκει στο δήμο Ερίσου και έχει διατηρήσει την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική στο μεγαλύτερο μέρος του. Ετοιμάστε τη φωτογραφική σας μηχανή γιατί το τοπίο είναι μοναδικό και από τα ομορφότερα της Κεφαλονιάς.

Ενα από τα αξιοθέατα του χωριού είναι το κάστρο του, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γιωργίου είναι από τα σπουδαιότερα της Κεφαλονιάς. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Εδώ έγιναν σπουδαίες μάχες για την υπεράσπιση της Κεφαλονιάς και μετά για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος ως φυλακή.

Αυτή η πλευρά της Κεφαλονιάς είναι κυρίως γνωστή για την παραλία του Μύρτου καθώς είναι μια από τις ωραιότερες της Ευρώπης (διαθέτει γαλάζια σημαία) όμως υπάρχουν αρκετές μικρές και κρυφές παραλίες που αξίζει να τις ψάξετε. Μην παραλέιψετε όμως να κάνετε μια βουτιά στα ρηχά καταπράσινα νερά της παραλίας της Άσσου.

Μύρτος

Ο Μύρτος είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κεφαλονιάς, αν όχι η γνωστότερη. Ο Μύρτος από πολλούς συγκαταλέγετε σε πίνακες που τον κατατάσσουν στις καλύτερες παραλίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ο Μύρτος βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι σε ένα μικρό ορμίσκο του ομώνυμου κόλπου. Είναι κοντά στο χωριό Διβαράτα και σε κοντινή απόσταση από την Άσσο και την αγία Ευφημία. Ο Μύρτος έχει σαρώσει όλα τα διεθνή βραβεία και δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην περιλαμβάνεται σε τουριστικά αφιερώματα παντός είδους. Το πράσινο της περιοχής το απότομο ανάγλυφο, τα άσπρα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά του Ιόνιου δημιουργούν μια μοναδική χρωματική παλέτα που κάθε ώρα της ημέρας είναι διαφορετική.

Η παραλία του Μύρτου είναι πλήρως οργανωμένη και θα βρείτε όλα τα απαραιτήτα ακόμη και για πολύωρη διαμονή. Ο δυτικός προσανατολισμός του Μύρτου, τον κάνει ιδανικό για να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο.

ΦΙΣΚΑΡΔΟ

Το Φισκάρδο βρίσκεται στα βόρεια της Κεφαλονιάς. Είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε μονοήμερες εκδρομές προς την Ιθάκη και τη Λευκάδα καθώς υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και μαρίνα, εφόσον διαθέτετε το δικό σας σκάφος.

Αποτέλεσμα εικόνας για φισκαρδο κεφαλονια
Αποτελεί την πιο κοσμοπολίτικη περιοχή της Κεφαλονιάς με άριστες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης και άφθονες επιλογές νυχτερινής διασκέδασης.

Παρόλο το κοσμοπολίτικο προφίλ του, κρατάει ανεπηρέαστη την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού με διατηρητέα αρχοντικά καθώς ήταν η μόνη περιοχή της Κεφαλονιάς που δεν υπέστη πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

ΠΟΡΟΣ

Ο Πόρος είναι το τρίτο λιμάνι της Κεφαλονιάς και συγχρόνως ένα πολύ όμορφο χωριό το οποίο συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και σήμερα υπάρχουν αρκετές τουριστικές υποδομές. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επισκέπτες της Κεφαλονιάς το προτιμούν για έδρα τους. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς (απέχει 14 χλμ. από το Αργοστόλι) και διοικητικά ανήκει στο δήμο Ελειού – Πρόνων.

Αποτέλεσμα εικόνας για πορος κεφαλονια

Η περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς εδώ βρισκόταν μια από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κεφαλονιάς, οι Πρόνοι. Επίσης στη θέση Μπρούτζι οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου, γεγονός που αποδεικνύει ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 1400 π.Χ.

Η κεφαλονίτικη «άγρια Δύση» βρίσκεται χωριό Ζόλα πάνω στο βουνό Λακτιές, μια «ακατέργαστη» τοποθεσία που αγαπά την πεζοπορία.
Με 250 χιλόμετρα ακτογραμμής χάνουμε κυριολεκτικά το μέτρημα στις παραλίες. Η παραλία-σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς είναι ο πολυβραβευμένος Μύρτος με τα γαλαζοπράσινα νερά άσπρα βότσαλα και την ανεπανάληπτη θέα που προσφέρει απλόχερα από τα ψηλά και απόκρημνα βράχια που τον σκιάζουν.

Η παραλία Αντίσαμος που έγινε γνωστή από την ταινία «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» έδωσε τα τελευταία χρόνια χολιγουντιανή αίγλη στο νησί. Οι Πετανοί με το ψιλό βοτσαλάκι έχουν μαγευτική θέα και μετρούν εξαιρετικά ηλιoβασιλέματα. Η ακτή Ξι διαφέρει κατά πολύ από τις υπόλοιπες της Κεφαλονιάς μιας και δεν έχει την άγρια θέα και τις απότομες πλαγιές να την χαρακτηρίζουν αλλά αργιλώδη σύνθεση, ξεχωριστό κοκκινοκεραμιδί χρώμα στην άμμο και ρηχά νερά για να την απολαύσει με ασφάλεια όλη η οικογένεια.Τα πεντακάθαρα νερά, η βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και η έκταση της  παραλίας που ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα έχει μετατρέψει τελευταία την Σκάλα σε κύριο τουριστικό πόλο. Αξίζει να συνδυάσετε το μπάνιο με μια επίσκεψη στις κοντινές ψαροταβέρνες της περιοχής. Δίπλα στο Αργοστόλι, μια δραστήρια παραλία όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε θαλάσσια σπορ είναι εκείνη του Μακρύ Γιαλού που συνορεύει με το «αδερφάκι» της, τον Πλατύ Γιαλό.

 Μια όμορφη αμμώδης αγκαλιά κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού είναι η παραλία Άμμες ενώ η Άβυθος με τη χρυσή άμμο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο άρτια οργανωμένες ακτές του τόπου. Άγνωστος στους περισσότερους αλλά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι ο μικρός κόλπος Φώκι κοντά στο Φισκάρδο, μια βοτσαλωτή παραλία με μπόλικο πράσινο στο φόντο

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου. Βρίσκεται στη μέση του και σε κοντινή απόσταση από την Πάτρα. Μπορείτε να πάτε στο νησί είτε με καράβι είτε με αεροπλάνο.

Στη Κεφαλονιά μπορείτε να πάτε με πλοίο από διάφορα λιμάνια.

Συνδέεται με την Πάτρα, την Κυλλήνη και τον Αστακό αλλά και την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και την Λευκάδα.

Ξεκινώντας από την Αθήνα, μπορείτε να πάρετε λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή το αυτοκίνητο σας για να πάτε στην Πάτρα (περίπου 2,5 ώρες) ή την Κυλλήνη (περίπου 3,5 ώρες). Στη συνέχεια και από τα δύο αυτά λιμάνια μπορείτε να πάρετε ferry boat για να φτάστε στο νησί της Κεφαλονιάς. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και ιδιαίτερα συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από το λιμάνι της Πάτρας θα φτάσετε στο λιμάνι της Σάμης μετά από 3,5 ώρες και από το λιμάνι της Κυλλήνης θα φτάσετε στο λιμάνι του Πόρου μετά από 1,5 ώρα περίπου. Τέλος, από τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει δρομολόγιο με πλοίο για τη Σάμη της Κεφαλονιάς και το ταξίδι διαρκεί 2,5 ώρες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα:

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ

Λιμεναρχείο Αργοστολίου, I. Μεταξά, Tηλ.: +30 26710 22224, Fax: +30 26710 22202
Λιμεναρχείο Πόρου, Τηλ.: +30 26740 72460
Λιμεναρχείο Σάμης, Τηλ.: +30 26740 22031
Λιμεναρχείο Φισκάρδου, Τηλ.: +30 26740 41400

Λιμεναρχείο Ιθάκης, Τηλ.: +30 26740 32909
Λιμεναρχείο Νυδρίου Λευκάδας, Τηλ.: +30 26450 92509
Λιμεναρχείο Ζακύνθου, Τηλ.: +30 26950 28117-8
Λιμεναρχείο Πάτρας, Τηλ.: +30 2610 341002, +30 2610 341024
Λιμεναρχείο Κυλλήνης, Tηλ.: +30 26230 92211

ΚΤΕΛ

ΚΤΕΛ Αργοστολίου, Λεωφ. Αν. Τρίτση (200 μ. από τη γέφυρα)
Τηλ.: +30 26710 22276, +30 26710 22281
Τουριστικό γραφείο: +30 26710 23364

ΚΤΕΛ Αθήνας, Κηφισσού 100
Τηλ.: +30 210 5150785, +30 210 5129448

ΚΤΕΛ Πάτρας, Όθωνος Αμαλίας 58
Τηλ.: +30 2610 274938

planetnews

(507)

 

18 Ιουνίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης