Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Η Σύρος της «Φραγκοσυριανής»: Ο Μάρκος Βαμβακάρης τραγουδά τις ομορφιές της πατρίδας του

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων με έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα με πρωτεύουσα την Ερμούπολη, η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων με συγκεντρωμένες ολες τις δημόσιες υπηρεσίες, (Δικαστήρια, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πυροσβεστική, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Τελωνείο, ΔΟΥ, Δ/σεις Γεωργίας, Δασών, Εκπαίδευσης, Πολεοδομίας, Αλιείας, Εμπορίου, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α). Ο πληθυσμός της Σύρου ανέρχεται περίπου σε 27000 κατοίκους , οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο,  με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την ναυτιλία και τον τουρισμό.

Ο  μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου είναι χτισμένος από το 300 μ.Χ στον ομώνυμο λόφο ο οποίος δεσπόζει στην Ερμούπολη. Τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου είναι: ο Γαλησσάς, το Κίνι, ο Πάγος τα Χρούσσα, η Ποσειδωνία η Βάρη και ο Φοίνικας. Οι εξοχικές κατοικίες της Ποσειδωνίας  διατηρούν την αρχοντιά της πρώτης Ελληνικής αστικής τάξης η οποία δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη τον 19ο αιώνα.

Το όνομα Σύρος προέρχεται από τη λέξη “Σούρ” ή “Οσούρα” που σήμαινε βραχώδης στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως “Συρίη”.

Η «Φραγκοσυριανή», ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια είναι έργο του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος μας μιλά μέσα από τους στίχους του για την αγαπημένη του πατρίδα, τη Σύρο. Ο ίδιος έπαιξε μουσική για πολλά χρόνια στα υπόγεια ταβερνάκια της Άνω Σύρου, όπου σήμερα βρίσκεται και μουσείο προς τιμήν του.

«Μία φούντωση, μια φλόγα/έχω μέσα στην καρδιά/λες και μάγια μου `χεις κάνει/Φραγκοσυριανή γλυκιά/λες και μάγια μου `χεις κάνει/Φραγκοσυριανή γλυκιά

Θα ‘ρθω να σε ανταμώσω/κάτω στην ακρογιαλιά/Θα ‘θελα να σε χορτάσω/όλο χάδια και φιλιά/Θα ‘θελα να σε χορτάσω/όλο χάδια και φιλιά»

Με τα λόγια αυτά ξεκινά ο ρεμπέτης το τραγούδι του και συνεχίζει απαριθμώντας τις ομορφιές της Σύρου:

«Θα σε πάρω να γυρίσω/Φοίνικα, Παρακοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή/Γαλησσά και Nτελαγκράτσια/και ας μου `ρθει συγκοπή»

 

 

 

 

 

 

 

.

Ο Φοίνικας είναι χωριό της Σύρου και βρίσκεται στον όρμο του ομώνυμου μεγάλου κόλπου στα νοτιοδυτικά του νησιού. Η αμμουδερή του παραλία συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και λάτρεις των θαλάσσιων σπορ που εδώ μπορούν να τα ευχαριστηθούν στο έπακρο!

Αποτέλεσμα εικόνας για συρος φοινικας

Ο Γαλησσάς είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Σύρου, χτισμένος γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι με ολόχρυση αμμουδιά στο κέντρο του. Έως πολύ πρόσφατα ήταν το μέρος που προτιμούσαν για διακοπές όσοι ήθελαν να απομονωθούν. Η πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες, το κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Πακούς (δηλαδή Υπακοής) στην κορυφή του λόφου και η καθολική εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού ομορφαίνουν το χωριό. Από τον Γαλησσά είτε με βάρκα είτε από το μονοπάτι μπορεί κανείς να προσεγγίσει και τη σπηλιά του Αγίου Στεφάνου, με το ομώνυμο εκκλησάκι, που, κατά την παράδοση, χτίστηκε από έναν ψαρά όταν αυτός γλίτωσε με τη βοήθεια του αγίου από ένα γιγάντιο χταπόδι!

Αποτέλεσμα εικόνας για συρος γαλησσας

Λίγοι, εκτός των ντόπιων, γνωρίζουν πως η Ντελαγκράτσια του Βαμβακάρη είναι η Ποσειδωνία, ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα της Σύρου. Χαρακτηρίζεται από τις αρχοντικές επαύλεις που είναι χτισμένες εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου που διασχίζει το χωριό, από τις οποίες σαφώς ξεχωρίζει η έπαυλη Τσιροπινά (πρώην δημάρχου της Ερμούπολης), που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις. Το λατινογενές όνομα προέρχεται από την καθολική εκκλησία Μαρί ή Μαντόνα Ντέλλα Γκρατσια (Madonna Della Grazia), που είναι αφιερωμένη στην Παναγία της Χάριτος και βρίσκεται στο χωριό.

Συνεχίζοντας το τραγούδι του με τον χαρακτηριστικό, βαρύ ρυθμό του χασάπικου, ο Μάρκος Βαμβακάρης, εξιστορεί:

«Στο Πατέλι, στο Nυχώρι/φίνα στην Αληθινή/και στο Πισκοπιό ρομάντζα/γλυκιά μου Φραγκοσυριανή/και στο Πισκοπιό ρομάντζα/γλυκιά μου Φραγκοσυριανή»

Η Αληθινή είναι το χωριό από όπου  ο επισκέπτης θαυμάζει την πιο όμορφη θέα στο νησί: η πρωτεύουσα Ερμούπολη, η Άνω Σύρος, η βραχονησίδα Διδύμη, πάνω στην οποία ξεχωρίζει ο φάρος… Αλλά και πιο πίσω, όταν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει, μπορεί κανείς να δει την Τήνο και την Μύκονο, την Νάξο και την Πάρο και τα αμέτρητα μικρότερα νησάκια ανάμεσά τους.

Το Επισκοπείο – το «Πισκοπιό» του Βαμβακάρη – βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Στην κορυφή του κατάφυτου λόφου ξεχωρίζει η εκκλησία του προφήτη Ηλία, από όπου η θέα είναι απέραντη, όμως η πιο γνωστή εκκλησία είναι η Παναγία η Πισκοπιανή ή Πρωτόθρονη, που είναι κτίσμα του 1624. Το Επισκοπείο ήταν η πρώτη έδρα της Μητρόπολης της Σύρου, γι’ αυτό και βρισκόταν εδώ η κατοικία του Επισκόπου, που έδωσε και το όνομά της στο χωριό. Στα όρια του χωριού υπάρχει και το «κοκκινόσπιτο», ένα βαμμένο κόκκινο σπίτι που τροφοδοτεί έναν από τους πιο γνωστούς θρύλους στη Σύρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για επισκοπειο συρος

Ερμούπολη

Η πρωτεύουσα της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων Ερμούπολη, αποτελεί από μόνη της ένα αξιοθέατο, αφού πρόκειται για μία ξεχωριστή πυκνοκατοικημένη πόλη στο κέντρο του Αιγαίου με αρχοντικό αέρα και μεγάλη παράδοση. Το μεγαλύτερο μέρος της Ερμούπολης χτίστηκε μετά την Επανάσταση του 1821 από πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και την Κάσο, θύματα σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος στις περιοχές αυτές.

Σχετική εικόνα

 

Η ύπαρξη καθολικών στη Σύρο είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και έτσι οι πρόσφυγες κατέφυγαν εδώ σε αναζήτηση ασφάλειας. Η ονομασία της πόλης αποφασίστηκε σε συμβούλιο το 1823 από τους πρώτους οικιστές της πόλης και αποδόθηκε στο θεό του εμπορίου Ερμή. Η ανάπτυξη της πόλης ήταν ραγδαία, χάρη στο λιμάνι της που αποτέλεσε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, ωστόσο τερματίστηκε το 1880 όταν το κεντρικό λιμάνι της Ελλάδας μεταφέρθηκε στον Πειραιά. Στην περίοδο αυτή, χτίστηκαν τα περισσότερα νεοκλασσικά που συναντά ο επισκέπτης σήμερα, πολλά από τα οποία αποτελούν έργα του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Σήμερα η Ερμούπολη αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο, ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Μεταξύ των αξιοθεάτων της πόλης είναι η πλατεία Μιαούλη του 19ου αιώνα, το Δημαρχείο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημαρχιακά μέγαρα της χώρας μας, το πρώτο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδας που λειτούργησε το 1833 και το δημοτικό θέατρο “Απόλλων” του 1862. Στην αρχοντική Ερμούπολη θα βρει κανείς πολλές επιλογές καταστημάτων, τουριστικών καταλυμάτων και διασκέδασης, μεταξύ άλλων και το καζίνο.

Η πρωτεύουσα Ερμούπολη ήταν μέχρι πριν όχι πολλά χρόνια το οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο ολόκληρου του Αιγαίου, όταν ακόμα ο Πειραιάς δεν ήταν παρά ένα μικρό ακόμη λιμάνι. Ηταν τα χρόνια που τα συριανά ναυπηγεία έχτιζαν εκατοντάδες καράβια που «έσκιζαν» τις θάλασσες όλου του κόσμου και οι βιοτεχνίες της Σύρας έφτιαχναν ονομαστά υφάσματα και υαλικά που έφταναν μέχρι την άλλη άκρη της υφηλίου.
Σχετική εικόνα
Τι κι αν τα χρόνια της παντοκρατορίας έχουν περάσει; Η πόλη του Ερμή διατηρεί ακόμη και σήμερα τη φινέτσα της, και ο αέρας της αρχοντιάς της πνέει ακόμα δυνατά στα καλντερίμια της. Λίγο πιο πάνω, στα φιδογυριστά σοκάκια της Ανω Σύρου, ο χρόνος μοιάζει να σταματά και η ησυχία στις γειτονιές διακόπτεται κάπου κάπου μόνο από το γέλιο κάποιου ανωσυριανού που χωρατεύει με τον γείτονά του. Στη Σύρο, άλλωστε, η συνύπαρξη του διαφορετικού (;) δεν είναι πόθος αλλά ευτυχής πραγματικότητα, με καθολικούς και ορθόδοξους να συμβιώνουν αρμονικά και να μοιράζονται γιορτές, χαρές και λύπες. Οι δύο εκκλησιές που στεφανώνουν τους δύο λόφους πάνω από το λιμάνι, ο Σαν Τζώρτζης των καθολικών και η Ανάσταση των Ορθοδόξων, αποτελούν άλλωστε και το σήμα-καταθεθέν της Σύρου!

Παραλίες

Αγκαθωπές, οργανωμένη κοσμική σκιερή παραλία με δυνατότητα θαλάσσιων σπόρ.
Αζόλιμνος, οργανωμένη σκιερή αμμώδης ανατολική παραλία με ταβέρνες και μπαρ.
Αμπέλα, νότια παραλία με άμμο και βότσαλα.
Αρμεός ή Αγία Πακού, παραλία που βρίσκεται αριστερά από τον κόλπο του Γαλησσά και κάτω από τον λόφο της Αγία Πακούς, σταθερή προτίμηση των γυμνιστών.  
Αχλάδι, οργανωμένη σκιερή νότια παραλία.
Γαλησσάς, η μεγαλύτερη και καλύτερα  οργανωμένη σκιερή παραλία με δυνατότητα θαλάσσιων σπόρ στο νησί.
Δελφίνι, ειδυλλιακή δυτική παραλία με άμμο και βότσαλα με  ταβέρνα και μπαρ.
Στην Ερμούπολη, οι παραλίες με βότσαλα του Αγίου Νικολάου (στη συνοικία Βαπόρια), του «Τάλιρου», του«Βαγγελίδη», τα «Κύματα».
Κίνι, γραφική αμμώδης παραλία με μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, ταβέρνες και μπαρ.
Κόκκινα, μικρή προσήνεμη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νοτιοδυτικά του νησιού κοντά στον Φοίνικα.
Κόμιτο, μικρή προσήνεμη σκιερή παραλία με άμμο και βότσαλα.
Λωτός, μικρός προσήνεμος όρμος με σκιερή παραλία με άμμο, στον ομώνυμο οικισμό, 1χλμ νότια του  Κινιού.
Μέγας Γιαλός, οργανωμένη δαντελωτή παραλία με άμμο και βότσαλα, με μικρούς ήσυχους σκιερούς κολπίσκους.
Μεγάλη Αγκάλη, ερημική παραλία στο νησάκι Γαϊδούρι ή Φανάρι (αρχαία Δίδυμη) απέναντι από την Ερμούπολη, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος.
Ντελαγκράτσια, οργανωμένη μικρή κοσμική παραλία με άμμο και βότσαλα.
Σαντορινιοί, μικρή ερημική ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νότια του νησιού.
Φάμπρικα, μικρή ερημική ήσυχη παραλία με άμμο και βότσαλα στα νότια του νησιού.
Φοίνικας, πολύ καλά οργανωμένη νοτιοδυτική παραλία με άμμο και βότσαλα. Ταβέρνες, μπαρ και άριστα εξοπλισμένο καταφύγιο σκαφών αναψυχής.
Φωκιότρυπες, μικρή ερημική βραχώδης παραλία. Η πρόσβαση από την παραλία της Αζολίμνου γίνεται από μονοπάτι με πορεία διάρκειας 15 λεπτών.
Βορειοδυτικές Παραλίες – η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή με οργανωμένη πεζοπορία, απαραίτητα με οδηγό, από την Απάνω Μεριά: ΒαρβαρούσαΑετόςΛείαΓράμματαΜέγας ΛάκοςΜαρμάριΑυλάκι.

Το καλοκαίρι στη Σύρο «ντύνεται» με τις μελωδίες της όπερας, με το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Αιγαίου να αποτελεί πόλο έλξης για μουσικούς και τραγουδιστές από όλο τον κόσμο. Αλλά και η θάλασσα, από τον Αζόλιμνο και τη Βάρη μέχρι το Κίνι και τον Φοίνικα, με τις αμμουδερές παραλίες τους, δίνει το δικό της, έντονο χρώμα που δένει άψογα με την «αγριάδα» του βορινού τοπίου του νησιού, εκεί στο Σαν Μιχάλη και τον Κάμπο.

Η Επανάσταση του 1821 είναι σημείο-καμπή για τη Σύρο. Οταν οι Οθωμανοί κατέστρεψαν τη Χίο και τα Ψαρά, ως αντίποινα στην επαναστατική δράση των Ελλήνων, εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Σύρο, που βρήκαν εδώ την ασφάλεια που εξασφάλιζαν τα παλαιά προνόμια. Οι πρόσφυγες έφτιαξαν τα σπίτια τους στους πρόποδες της Ανω Σύρου και έτσι, σιγά σιγά, δημιουργήθηκε η Ερμούπολη, κράμα ανθρώπων κυνηγημένων αλλά εργατικών και φιλότιμων.

Το άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη στέκει μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Σχετική εικόνα
Οταν πια το ελληνικό κράτος έγινε πραγματικότητα, το 1830, η Ερμούπολη άρχισε να απογειώνεται. Ο πληθυσμός έφτασε τους 20.000 και η πόλη του Ερμή έγινε το μεγαλύτερο βιομηχανικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο της τότε Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου, με την εξαίρεση βέβαια της Σμύρνης.
Η κλωστοϋφαντουργία, η υαλουργία, το εμπόριο έφεραν πλούτο στο νησί, καθιστώντας το ένα σπουδαίο κοσμοπολίτικο κέντρο. Το 1861 φτιάχτηκαν και τα ναυπηγεία, που έχτιζαν πλοία με πρωτοφανείς ρυθμούς, για τα δεδομένα της εποχής. Παράλληλα, η πνευματική ζωή της Ερμούπολης άρχισε κι αυτή να ακτινοβολεί: εδώ μάλιστα φτιάχτηκε το πρώτο Γυμνάσιο της χώρας, από όπου αποφοίτησε κάποτε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και το πρώτο νοσοκομείο της ελεύθερης Ελλάδας.
Θρησκευτική ταυτότητα
Δύο δόγματα, μια ζωή!

Τη διπλή θρησκευτική ταυτότητα της Σύρου τη μαντεύεις με το που φτάνει στο λιμάνι της Ερμούπολης. Οπως βλέπεις τους δυο λόφους, του Σαν Τζώρτζη και της Ανάστασης να στέκουν ο ένας αντίκρυ στον άλλο, με τις δυο εκκλησιές στην κορφή τους, καταλαβαίνεις πως εδώ έχεις να κάνεις με μια διπλή θρησκευτική πραγματικότητα, με δυο δόγματα που μαζί δημιουργούν μια διττή συγκυρία. Ορθόδοξοι και καθολικοί, καθολικοί και ορθόδοξοι ζουν σήμερα στη Σύρο όπως και πριν από εκατοντάδες χρόνια, με τις δικές τους συνήθειες ο καθένας, τα δικά του έθιμα, τις δικές του πεποιθήσεις. Φαινόμενο μοναδικό στην Ελλάδα: σε όλη τη χώρα ζουν περίπου 200.000 καθολικοί, μόνο όμως στη Σύρο η «κατανομή» των δύο δογμάτων στον πληθυσμό αγγίζει περίπου το 50% για το καθένα. Ο καθολικός επίσκοπος της Σύρου, Σεβασμιώτατος Φραγκίσκος Παπαμανώλης, μας μιλάει για τη συνύπαρξη αυτήν, καθώς και για την παράδοση του καθολικού δόγματος στις Κυκλάδες και εν προκειμένω στη Σύρο.
Παραδοσιακά Προϊόντα
Σχετική εικόνα

Συριανά Λουκούμια

Τα συριανά λουκούμια έχουν Μικρασιάτικες ρίζες ενώ η εμφάνισή τους στο νησί έγινε κοντά στο 1832 κατά την άφιξη των προσφύγων από τη Χίο με την πρώτη παραγωγή λουκουμιού στο νησί να γίνεται από τον Σταματελάκη. Πρόκειται για ένα γλυκό που φτιάχνεται από νερό, άμυλο και ζάχαρη μέσα από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρο διαδικασία και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι και ινδική καρύδα είτε σκέτο είτε γεμιστό. Αυτό που κάνει το Συριανό λουκούμι μοναδικό και ασύγκριτο λέγεται πως είναι το νερό και γι’ αυτό και το Συριανό λουκούμι αποτελεί το νούμερο ένα προϊόν του νησιού καθώς επίσης και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του και της συριανής παράδοσης.

Χαλβαδόπιτα

Η χαλβαδόπιτα Σύρου είναι το δεύτερο κατά σειρά αγαπημένο και δημοφιλές προϊόν του νησιού. Παρασκευάζεται από τοπικά προϊόντα όπως το συριανό μέλι καθώς και από ζάχαρη, γλυκόζη, βανίλια, ασπράδι αυγών και αμύγδαλα.

Συριανό Λουκάνικο

Τα Συριανά Λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο μάραθο, τα λουκάνικα αυτά ονομάζονται αρωματικά. Υπάρχουν όμως και τα πικάντικα λουκάνικα που είναι μια εξίσου νόστιμη παραλλαγή που τη χαρακτηρίζει η προσθήκη σκόρδου.

Λούζα

Ένας παραδοσιακός Κυκλαδίτικος χοιρινός μεζές που στη Σύρο φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα και κρεμιέται για να στεγνώσει στον αέρα.

Κάπαρη

Φύεται στα απόκρημνα βράχια του νησιού, στην Απάνω Μεριά και τα πετρώδη εδάφη. Η κάπαρη της Σύρου διαθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή καθώς επηρεάζεται από την ηλιοφάνεια και την ανομβρία του νησιού αλλά και τη θαλασσινή αύρα.

Θυμαρίσιο Μέλι

Το συριανό θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μέλι αγνό και ακατέργαστο χωρίς συντηρητικά με ιδιαίτερη υφή και άρωμα γι’ αυτό και χρησιμοποιείτε σε διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα.

Τσακιστές Ελιές

Οι τσακιστές ελιές Σύρου είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που συντηρείτε σε μάραθο και άλμη.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Αστυνομικό τμήμα: 100, 22810 96100, 22810 96112, 22810 96127

Δημοτική Αστυνομία Σύρου: 22810 82525

Σταθμός Πυροσβεστικής Σύρου: 199, 22810 87383

Νοσοκομείο Σύρου: 22810 96500, 22810 86666, 22810 96523

ΙΚΑ Σύρου: 22810 82340, 22810 82440

Λιμεναρχείο Σύρου: 22810 88888, 22810 82690

Τελωνείο Σύρου: 22810 82680

Ταξί: 22810-84222, 22810 86222

Αεροδρόμιο Σύρου: 22810 81900, 22810 87025

Σταθμός Λεωφορείων Σύρου: 22810 82575

Ταχυδρομείο Σύρου: 22810 82590, 22810 82596

O.T.E.: 22810 95509, 22810 86099

Εθνικό Γυμναστήριο Σύρου: 22810 82243

Κλειστό Γυμναστήριο Σύρου: 22810 88654

Αποτέλεσμα εικόνας για χαρτης συρου

Πως να φτάσεις στη Σύρο

Η Σύρος βρίσκεται στην Καρδιά του αιγαίου μόλις 80 ναυτικά μίλια από το Πειραιά. Η θέση της σχεδόν στο κέντρο των Κυκλάδων την κάνει εύκολα προσβάσιμη από παντού και με πολλούς τρόπους.

Από την Ηπειρωτική Ελλάδα

Για να φτάσει κανείς στην Σύρο από την ηπειρωτική Ελλάδα, το ευκολότερο είναι να πάει στον Πειραιά.

Από τον Πειραιά το ταξίδι για Σύρο με πλοίο της γραμμής διαρκεί περίπου τέσσερεις ώρες και με ταχύπλοο περίπου δυόμιση ώρες. Η Σύρος είναι το πρώτο λιμάνι που πιάνουν όλα τα πλοία, όποιο και αν είναι το δρομολόγιό τους. Υπάρχουν όλο τον χρόνο αναχωρήσεις πλοίων από Πειραιά για Σύρο. Τα πλοία για την Σύρο αναχωρούν συνήθως από την πύλη Ε7. Μόνο τα απογευματινά πλοία της Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής αναχωρούν από την πύλη Ε1. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν και περισσότερα δρομολόγια αλλά γι’ αυτά καλό είναι να συμβουλεύεστε την ανάλογη σελίδα των δρομολογίων .

Από το Λαύριο υπάρχουν επίσης κάποιες αναχωρήσεις για Σύρο. Συνήθως είναι τρείς φορές την εβδομάδα και ο χρόνος που διαρκεί το ταξίδι είναι περίπου πέντε ώρες.

Αεροπορικώς μπορεί να φτάσει κανείς στην Σύρο από το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από τα νησιά

Η Σύρος λόγω του ότι είναι η Πρωτεύουσα των Κυκλάδων και συμπρωτεύουσα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει το προνόμιο να έχει τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με όλα σχεδόν τα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Σε αυτό βοηθάει βέβαια και η θέση της καθώς βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου.

Από τις Κυκλάδες μπορεί να φτάσει κανείς στην Σύρο καθημερινά. Και αυτό γιατί εκτός από τα πλοία που περνούν από την Σύρο κατευθυνόμενα προς Πειραιά υπάρχουν και τοπικά δρομολόγια που ξεκινούν το πρωί από το λιμάνι της Σύρου προς τα νησιά των Κυκλάδων και επιστρέφουν το βράδυ σε αυτό όπου και διανυκτερεύουν.

Από τα Δωδεκάνησα έχει πλοίο τρείς φορές την εβδομάδα Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή.

Από την Κρήτη μπορεί να φτάσει κάποιος μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες Απρίλιο με Σεπτέμβρη μέσω Μυκόνου. Υπάρχει καθημερινά πρωινή αναχώρηση ταχυπλόου από το λιμάνι του Ηρακλείου για Μύκονο και από εκεί προλαβαίνεις την απογευματινή αναχώρηση για Σύρο.

planetnews

(915)

 

 

 

28 Ιουλίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης