Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Ζαγορά Πηλίου, με άρωμα μήλου!

Στοίχημα ότι τα μήλα στο μπολ με τα φρούτα σας είναι από τη Ζαγορά. Το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου, πρωτεύουσα των μήλων της Ελλάδας!

Φεύγουμε από το Βόλο και παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει για το Πήλιο και περνάει από την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα και τα Χάνια. Μόλις περάσουμε τα Χάνια, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ανάμεσα από οξιές, έχοντας συχνά θέα προς το Αιγαίο και τη Χαλκιδική. Ακριβώς 14 χλμ. μετά τα Χάνια φτάνουμε στη θέση «Καράβωμα», όπου βρίσκεται σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για τη Ζαγορά, το Πουρί και το Χορευτό, ενώ δεξιά πάει για τη Μακρυρράχη, το Ανήλιο, τον Κισσό, το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα. Στρίβουμε λοιπόν αριστερά και σε 5 ακόμη χλμ. φτάνουμε στη Ζαγορά.

Η Ζαγορά είναι χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες: τον Άγ. Γεώργιο (γύρω από τον ομώνυμο ναό), την Αγ. Κυριακή (γύρω από την ομώνυμη εκκλησία), τη Σωτήρα (γύρω από το ναό της Μεταμορφώσεως) και την Περαχώρα (γύρω από το ναό της Αγ. Παρασκευής). Αξιοθέατα αποτελούν όλοι αυτοί οι ναοί, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Ελληνομουσείο (σχολή στην οποία σπούδασαν ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Φίλιππος Ιωάννου κ.ά.), πολλές περίτεχνες βρύσες και αμέτρητα παραδοσιακά αρχοντικά.

Ύστερα από την περιήγησή μας, σίγουρα θα ξαποστάσουμε στην απλόχωρη πλατεία του Αγ. Γεωργίου, με τα τεράστια πλατάνια, τα καφενεδάκια, τα ζαχαροπλαστεία και τα ταβερνάκια. Σε μια γωνιά μάλιστα αυτής της πλατείας λειτουργεί και το κατάστημα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι, στο οποίο θα βρούμε παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητα λικεράκια, χωριάτικες πίτες, αποξηραμένα βότανα, φυτικά καλλυντικά και διάφορα κομψά σουβενίρ.

Η Ζαγορά σήμερα διαθέτει όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες: Δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, Αγρονομείο, Δασαρχείο, Αστυνομία, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, νηπιαγωγεία, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, Υποθηκοφυλακείο, Ειρηνοδικείο, αγροτικό συνεταιρισμό, γυναικείο αγροτουριστικό συνεταιρισμό, τράπεζες, βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, πρακτορείο ημερήσιου και περιοδικού τύπου, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ένα καλό κίνητρο για να κανονίσουμε τη διαμονή μας στη Ζαγορά, αποτελεί και το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα. Περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολές ντοκυμαντέρ κλπ.

ΜΗΛΑ ZAGORIN
Σχετική εικόνα
Η κυριότερη όμως πηγή πλούτου για τους κατοίκους της Ζαγοράς δεν είναι ο τουρισμός, αλλά τα μήλα! Ναι, τα κόκκινα ζουμερά μήλα στάρκιν, που έχουν κατακλύσει όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη!
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ο πρώτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ήδη από το 1916, έχει στις τάξεις του περισσότερα από 1.000 εγγεγραμμένα μέλη και απασχολεί και άλλους τόσους συγγενείς τους. Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει, συσκευάζει, συντηρεί και διακινεί το 98% των μήλων της περιοχής. Από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή, ξεχωρίζουν τα κόκκινα μήλα στάρκιν με το εμπορικό σήμα «zagorin». Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους. Από τα μήλα αυτά το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.
Επίσης διακινούνται και όλα τα άλλα φρούτα που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως π.χ. τα μήλα golden, τα μήλα royal gala, τα φυρίκια, τα αχλάδια, τα κάστανα, τα ακτινίδια, τα κεράσια, οι ελιές κλπ. Και το μέλλον διαγράφεται λαμπρό…
ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Μούρεσι – Κισσός
Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τσαγκαράδας, το χωριό Μούρεσι σε κερδίζει με την υπέροχη πλούσια φύση του αλλά και τη θέα του προς το βουνό και τη θάλασσα, ενώ διαθέτει μικρούς ξενώνες ιδανικούς για φυσιολάτρες. Στον Κισσό, γνωστό για τις παραδοσιακές ταβέρνες του, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που κοσμείται από σπουδαίες τοιχογραφίες και ξύλινους τρούλους, με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο.
Πουρί
Εντυπωσιακή είναι η διαδρομή από τη Ζαγορά μέχρι το μικρό χωριό Πουρί, αφού ο δρόμος που έχει φτιαχτεί πάνω στο παλιό μονοπάτι, περνάει μέσα από κτήματα με μηλιές. Ο ίδιος ο οικισμός είναι παραδοσιακός, με όμορφα πέτρινα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές και μοναδική θέα προς το Αιγαίο.
planetnews
27 Σεπτεμβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης