Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… Αστυπάλαια: μια… κυκλάδα πεταλούδα στα Δωδεκάνησα

horan0Η Αστυπάλαια είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ένα νησί με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, που προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό, καλοκαιρινό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Την χαρακτηρίζουν ως… κυκλάδα (για το παραδοσιακό της κυκλαδίτικο «χρώμα») των Δωδεκανήσων και την παρομοιάζουν με πεταλούδα στη μέση του Αιγαίου (για το χαρακτηριστικό της σχήμα). Η Αστυπάλαια είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. 

Γεμάτη ψηλούς βράχους και λόφους, με πανέμορφες ακρογιαλιές και γραφικά χωριά, προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα μαγικό, καλοκαιρινό ταξίδι στο γαλάζιο του Αιγαίου και το λευκό των σπιτιών της, με πλούσια ιστορία, παράδοση και μοναδικές εικόνες.

 

 

 

 

 

Η Αστυπάλαια χωρίζεται στο Μέσα και το Έξω νησί, με μία αμμουδερή λωρίδα, το Στενό μήκους 100 μέτρων. Αν δεν υπήρχε αυτή η στενή λωρίδα που τα ενώνει, η Αστυπάλαια θα ήταν δυο ξεχωριστά γειτονικά νησιά.

Κολυμπήστε στις πανέμορφες, «άγριες» παραλίες της, περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια, δοκιμάστε τις νόστιμες γεύσεις της και περπατήστε στις πεζοπορικές διαδρομές σε όλο το νησί. Τέλος, παρακολουθήστε το φεστιβάλ «Μαξούλια 2012», στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, όπως χορευτικές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και συναυλίες.

#Η Χώρα με τους ανεμόμυλους

Σχετική εικόνα

Επισκέψου τη Χώρα του νησιού και παρατήρησε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο. Θεωρείται ένας από τους ωραιότερους οικισμούς του Αιγαίου. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας βρίσκονται 8 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι. Οι περισσότεροι έχουν επισκευαστεί ή συντηρηθεί πρόσφατα. Έχουν σχήμα κυλίνδρου και ανήκουν στην κατηγορία του ξετροχαρή μύλου, του οποίου η σκεπή γυρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου. Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκονται οι 4 – 5 από αυτούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται και σήμερα. Ο ένας μάλιστα είναι και το γραφείο του Δήμου, όπου παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το νησί. Ένας άλλος χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις κι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Αστυπάλαιας.

Στη κορυφή της Χώρας δεσπόζει το βενετσιάνικο κάστρο των Querini, το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού, κτισμένο με τη παραδοσιακή τοπική σκούρα πέτρα και περιστοιχιζόμενο από άσπρα σπιτάκια. Από εκεί θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ήλιου. Στις παρυφές του κάστρου βρίσκεται και η ονομαστή εκκλησία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι της προσφέρεται δωρεάν δείπνο σε όλους, με πρώτο πιάτο τη σπεσιαλιτέ του νησιού, το περίφημο Λαμπριανό, (κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και συκωτάκια). Επίσης, μέσα στο κάστρο βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.Η Χώρα, πρωτεύουσα και λιμάνι, είναι κτισμένη πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα, σχηματίζοντας δύο όρμους: στη μία πλευρά, βρίσκεται το παλιό λιμάνι, ο Πέρα Γιαλός και στην άλλη ο όρμος Λιβάδι.

Σχετική εικόνα

Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες κατοικείται και το Λιβάδι, παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα. Το Λιβάδι είναι ο ανθισμένος κήπος του νησιού, με περιβόλια με μανταρινιές, πορτοκαλιές και αμπέλια αλλά και σπίτια «πνιγμένα» στα λουλούδια, σε όλο το πλάτος και το μήκος της ρεματιάς, η οποία καταλήγει σε μια όμορφη παραλία.Εκτός από τη Χώρα, υπάρχει ένα ακόμη χωριό που ονομάζεται Ανάληψη (παλιά ονομασία Μαλτεζάνα ή Μαρτιζάνα) και απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού. Είναι θέρετρο με αρκετή τουριστική κίνηση και προσφέρει –μαζί με το γειτονικό της Σχοινόντα- πολλές επιλογές για καλό φαγητό. Η Μαλτεζάνα πήρε την ονομασία της από τους Μαλτέζους πειρατές που είχαν ως ορμητήριό τους το νησί.

Ένας ακόμη μικροσκοπικός οικισμός βρίσκεται στα ΒΑ του νησιού, στις όχθες της λιμνοθάλασσας Χαμένη Λίμνη και λέγεται Βαθύ. Στο Βαθύ μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, διασχίζοντας βατό χωματόδρομο ή με βάρκα που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το κόλπο του Βαϊ. Από εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι το Σπήλαιο του Δράκου, το Σπήλαιο του Νεγρί ή πιο νότια το ιταλικό φρούριο Καστελλάνο.

#Οι καλύτερες παραλίες της Αστυπάλαιας

Παραλίες - Οι 10 καλύτερες επιλογές - Αστυπάλαια - Tripadvisor

Η Αστυπάλαια είναι γεμάτη από όρμους που κρύβουν πολλές παραλίες. Η φυσική διαμόρφωση είναι πλούσια, μεγάλες ή μικρές παραλίες, άλλες με άμμο κι άλλες με ψιλό βότσαλο, όλες όμως με πολύ καθαρά καταγάλανα νερά.

 • Από τις ωραιότερες και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού είναι ο Πέρα Γιαλός, μια αμμουδερή παραλία με κρυστάλλινα νερά, το Λιβάδι, η μοναδική οργανωμένη παραλία του νησιού, που απέχει από τη Χώρα περίπου 1,5 χιλιόμετρα. Έχει άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ τα δεντράκια που φυτρώνουν κατά μήκος της προσφέρουν φυσική σκιά.
 • Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι τα Τζανάκια, οι Βάτσες, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο Πάνορμος, οι Πλάκες, η Παχιά Άμμος και τα Καμινάκια.
 • Οι παραλίες Μικρό και Μεγάλο Στενό απέχουν περίπου 9 χιλιόμετρα από τη Χώρα και βρίσκονται ακριβώς στο μέσο της Αστυπάλαιας. Η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι το Μικρό Στενό, μικρή με άμμο και λιγοστά αρμυρίκια. Αμέσως μετά βρίσκεται το Μεγάλο Στενό, μεγαλύτερη σε έκταση από την προηγούμενη, με περισσότερα δέντρα, στην οποία λειτουργεί καφενείο.
 • Η παραλία Ανάληψη ή Μαλτεζάνα βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό κι απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με άμμο και φυσική σκιά από αλμυρίκια. Στο ένα άκρο της παραλίας, στο βυθό της θάλασσας, διακρίνονται αρχαίες κατοικίες. Κοντά στον οικισμό Ανάληψη βρίσκεται η παραλία του Σχοινώντα. Είναι κι αυτή αμμώδης με λιγοστά αρμυρίκια για σκιά.
 • Άλλες αξιόλογες παραλίες είναι τα Τρία Μαρμάρια, το Βαθύ, το Καρέκλι, η Βρύση και το Βάι.
 • Στα απομακρυσμένα νησάκια που περιβάλλουν την Αστυπάλαια υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες με καϊκάκια. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι η παραλία του Κουτσομύτηκαι του Κούνουπα.

#Τοπικές γεύσεις-λιχουδιές

Από τα αγαθά που αφθονούν στο νησί είναι τα ψάρια και το μέλι. Υπάρχει εκτεταμένη κτηνοτροφία με χιλιάδες κατσίκια, που είναι διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του νησιού καθώς και στις γύρω νησίδες. Ανεπτυγμένη είναι η τυροκομία και αξίζει να δοκιμάσεις λαδοτύρι, μυζήθρα σε καλαθάκι, χλωρή ή ξυαλίνα, έναν τύπο γιαουρτιού.

Από τις τοπικές συνταγές μην παραλείψεις να δοκιμάσεις:

 • Πουγκιά (είδος τυρόπιτας με κοπανιστή και μέλι)
 • Λαμπριανό (κατσίκι γεμιστό με ρύζι και συκωταριά)
 • Ραντίστα (φακές με ψιλοκομμένο ζυμάρι και ξύδι)
 • Ντολμάδες
 • Γεμιστούς κολοκυθοανθούς
 • Αστακομακαρονάδα
 • Χταποδοκεφτέδες
 • Φρέσκα ψάρια

Από γλυκά εδέσματα στο νησί γευσού:

 • Δίπλες τριαντάφυλλα
 • Πουγκιά με μέλι
 • Ξεροτήγανα
 • Κιτρινοκούλουρα
 • Λαμπρόπιτες
 • Διάφορα γλυκά του κουταλιού

#Διασκέδασε στα πανηγύρια

Σε όλο το νησί διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πανηγύρια. Από αυτά τα πιο σημαντικά είναι:
– Στις 2 Φεβρουαρίου της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας. Αποτελεί το χειμερινό ραντεβού των Αστυπαλιωτών
– Στις 19 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία
– Στις 26 Ιουλίου, του Άγιου Παντελεήμονα
– Στις 5 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
– Στις 15 Αυγούστου, της Παναγιάς της Πορταΐτισσας.Είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, με παραδοσιακούς μεζέδες και μουσική. Κρατάει 3 μέρες και όσο διαρκεί διοργανώνονται πληθώρα εκδηλώσεων.
– Στις 28 Αυγούστου, του Ιωάννη του Προδρόμου
– Στις 7 Σεπτεμβρίου, της Παναγιάς της Πουλαριανής

Χάρτης - Αστυπάλαια.

#Πώς να πάτε:

Στην Αστυπάλαια μπορείτε να πάτε αεροπορικώς, είτε ακτοπλοϊκώς (περίπου 10 ώρες) από τον Πειραιά. Υπάρχει επίσης σύνδεση με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

 • Στην Αστυπάλαια μπορείς να φτάσεις ακτοπλοϊκώς, καθώς υπάρχουν 5 δρομολόγια την εβδομάδα από και προς το λιμάνι του Πειραιά, είτε απευθείας είτε με σύνδεση με Κυκλάδες ή Δωδεκάνησα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 9 ώρες, εξαρτάται όμως από το πόσα νησιά θα συναντήσει.  Η Αστυπάλαια συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Αμοργό, τη Δονούσα, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο και τη Σύρο από τις Κυκλάδες και την Κάλυμνο, τη Ρόδο, την Τήλο, την Κω, τη Νίσυρο και τη Σύμη από τα Δωδεκάνησα. Με την Κάλυμνο υπάρχει μάλιστα τοπική επικοινωνία τρεις φορές την εβδομάδα με το «Νήσος Κάλυμνος».
 • ✈ Στο νησί μπορείς να φτάσεις κι αεροπορικώς. Εκτελούνται έξι πτήσεις την εβδομάδα από Αθήνα προς Αστυπάλαια, με διάρκεια πτήσης περίπου 45 λεπτά. Το αεροδρόμιο της Αστυπάλαιας απέχει περίπου 9 μίλια από την πόλη.
 • Για τις μετακινήσεις σου πάνω στο νησί μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τοπικά λεωφορεία ή καΐκια, τα οποία συνδέουν τα χωριά και τις παραλίες του νησιού. Τα δρομολόγια των λεωφορείων μάλιστα πυκνώνουν κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης, μπορείς να νοικιάσεις μηχανάκι ή αυτοκίνητο από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του νησιού. Φυσικά υπάρχουν και ταξί στο νησί.

#Δραστηριότητες:

Στην Αστυπάλαια μπορείς να ασχοληθείς με τις παρακάτω δραστηριότητες:

 • Κολύμβηση: Το νησί είναι γεμάτο από όρμους, που κρύβουν πολλές και όμορφες παραλίες.
 • Καταδύσεις: Αν αγαπάτε τις καταδύσεις ο πλούσιος υποθαλάσσιος κόσμος του νησιού μπορεί να σας προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.
 • Ψάρεμα: Θεωρείται ιδανικός προορισμός για ψάρεμα, καθώς αποτελεί πέρασμα για πολλά κοπάδια ψαριών.
 • Πεζοπορία: Υπάρχουν πολλά χαραγμένα και με σήμανση μονοπάτια-πέρα από τις πολλές ελεύθερες επιλογές που προσφέρει ο τόπος- τα οποία θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε όμορφα τοπία του νησιού, καθώς επίσης και αρχαίες πορείες της μυθολογίας και της ιστορίας.
 • Ποδηλασία: Υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές για όλους, είτε είστε αρχάριος είτε πολύ προχωρημένος ποδηλάτης, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα τοπία και τις μυρωδιές της επαρχίας του νησιού.
 • Εκδρομές: Μικρά σκάφη και λεωφορεία εκτελούν καθημερινά εκδρομές στις νησίδες και τις απομακρυσμένες παραλίες του νησιού. Η περιήγηση διαρκεί αρκετές ώρες και η επιστροφή γίνεται το απόγευμα της ίδιας μέρας.

 

 

 

planetnews

(564)

 

6 Αυγούστου, 2022

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης