Τέλος η ταλαιπωρία: «Έρχονται» μεταβιβάσεις ακινήτων μέσα σε 3 λεπτά – Από πότε θα ισχύει

Από τον ερχόμενο μήνα έρχονται οι e-Μεταβιβάσεις ακινήτων, με τη νέα πλατφόρμα να θέλει να περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών και τις καθυστερήσεις.

Η μεταβίβαση θα μπορεί να γίνεται σε μόλις 3 λεπτά – εφόσον έχουν συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά – ενώ μοναδικό σημείο επαφής θα είναι ο συμβολαιογράφος.

Σημειώνεται πως το e-Μεταβιβάσεις θα υποστηρίζει παράλληλα δύο ρόλους, τόσο του συμβολαιογράφου όσο και του πολίτη, είτε πρόκειται για πωλητή ή για αγοραστή.

Όταν οι πολίτες θα συμφωνούν μεταξύ τους τους επιμέρους όρους της μεταβίβασης, θα απευθύνονται πλέον στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να σηκώνονται καν από τον καναπέ τους.

Πώς τα 11 βήματα γίνονται… ένα

Η πλατφόρμα της οποίας η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο πρόκειται να επιταχύνει εξαιρετικά τα συνολικά 11 βήματα που είναι σήμερα απαραίτητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως εφόσον υπάρχει Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα τακτοποιημένο ακίνητο και ο πωλητής είναι ενήμερος φορολογικά και ασφαλιστικά, τότε η μεταβίβαση θα γίνεται σε μόλις ένα βήμα!

Η πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας θα ξεκινήσει σε δύο φάσεις:

Στην πρώτη – μέσα στον Νοέμβριο – μια μικρή ομάδα συμβολαιογράφων, που ήδη εκπαιδεύονται, θα δοκιμάσει την πλατφόρμα, προκειμένου να διορθωθούν τα όποια προβλήματα και αστοχίες.

Στη δεύτερη φάση – μέχρι το τέλος του έτους – η πλατφόρμα θα μπει σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία με το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας.

  pronews.gr

28 Οκτωβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης