Σχολεία: Επιπλέον 9.700 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, 25.000 θετικά self test σε ένα 48ωρο!

Αυξάνονται τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως προκύπτει από τα self test που γίνονται μετά την επαναλειτουργία των σχολείων. Τον νέο αριθμό κρουσμάτων αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τη Δευτέρα, μέρα που άνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από τα self test που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί προέκυψαν σχεδόν 15.500 κρούσματα.

Σήμερα (11.01.2022), μέρα που ήταν επίσης υποχρεωτικό το τεστ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμή 9.700 κρούσματα. 

Στους 6.500 οι εκπαιδευτικοί που δεν προσέρχονται στα σχολεία, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής πρώτης ημέρας επιστροφής των μαθητών μετά τις διακοπές των εορτών, το σύνολο των εκπαιδευτικών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό ανέρxονται σε 2.300 από τους 15.547 που ανέρχεται ο συνολικός αριθμός θετικών στον ιό εκπαιδευτικών και μαθητών, έως σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς π.χ. τα Εσπερινά λύκεια θα δηλώσουν αργότερα τα εν δυνάμει κρούσματα.

O συνολικός αριθμός εκπαιδευτικών που δεν προσέρχονται στα σχολεία ανέρχεται στις 6.500 (3%), καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ περί τους 4.000 εκπαιδευτικούς ήδη νοσούν και δεν πάνε στα σχολεία.

Όσον αφορά σε δασκάλους και καθηγητές, εκτός από τα 2.500 κρούσματα που προέκυψαν από τα self test, απουσίαζαν γιατί είχαν ήδη νοσήσει σχεδόν 4.000 εκπαιδευτικοί, άρα ο αριθμός των κενών είναι 6.500.

Μάλιστα, ήδη 50 τάξεις δημοτικού έχουν “βγει” σε τηλεργασία, μιας και έχει νοσήσει ο δάσκαλος και μοιραία το μάθημα δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Οι γονείς θα παίρνουν το τεστ, θα το κάνουν στο παιδί τους -εκτός σχολείου- και μετά το παιδί θα μπαίνει στο σχολείο, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΥΠΑΙΘ δεν είχε προετοιμαστεί καθόλου για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και «θα μπορούσε να δώσει μία μικρή παράταση των διακοπών, όπως συνέστησαν και πολλοί ειδικοί».

Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη

Πάντως οι ειδικοί ήδη βλέπουν αύξηση στα κρούσματα ηλικίας 0-17 ετών, παρά το γεγονός πως υπήρξε μία σταθεροποίηση σε αυτή την ηλικία τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

«Κατά την περίοδο της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού, η οποία συνέπεσε με την περίοδο των διακοπών αν και τα κρούσματα αυξήθηκαν ως απόρροια της γενικότερης εκτόξευσης των κρουσμάτων, το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών έπεσε δραματικά στο 15%».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν καθημερινά κρούσματα μεταξύ 4.000 και 5.000 παιδιών, που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τα 50.000 στα παιδιά και με αυτά τα στοιχεία ερχόμαστε τώρα να ανοίξουμε τα σχολεία» είπε ο κ. Τζανάκης σήμερα στο Open, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης μιας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων.

Ενεργά ονομάζουμε τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο 14ήμερο όπως ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας ότι κάποια από αυτά, τα περισσότερα δεν μεταδίδουν. Μεταδίδουν αυτά που βρίσκονται στο τελευταίο 7ήμερο, 10ήμερο άρα αυτά θα έχουν εντοπιστεί με τα self test και δεν θα πάνε στο σχολείο, σημείωσε.

Οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές στο άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά το άνοιγμα το σχολείων, αυτό θα γίνει αύριο με τις βασικές αλλαγές εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία είναι:

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test την εβδομάδα που έρχεται αντί για δύο.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Τι ισχύει για τους μαθητές που έρχονται σε επαφή με κρούσμα

Σε περίπτωση που μαθητής έρθει σε επαφή με κρούσμα:

Ανεμβολίαστο παιδί: Πενταήμερη απομόνωση, self test την 5η ημέρα και επιστροφή εάν είναι αρνητικό

Εμβολιασμένα ή νοσήσαντα παιδιά: Δύο self test εντός πενθημέρου.

Άνω των 12 ετών: συνέχιση δραστηριοτήτων, μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή χειρουργική για 10 ημέρες

11 Ιανουαρίου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης