Οι ειδικοί «φρενάρουν» το άνοιγμα γυμνασίων-λυκείων -Κεραμέως για σχολεία : Δυσκολίες στο άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το θέμα συζητηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με τους ειδικούς.

«Για τη Γ΄ λυκείου έχουμε μία ιδιαίτερη μέριμνα, έχουμε προχωρήσει και σε περικοπή της ύλης» δήλωσε η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας όμως ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου.

«Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου. Το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως είναι διαφορετικό με αυτό της δια ζώσης, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από ένα σχολείο» τόνισε η υπουργός Παιδείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα φαίνεται πως έχει αποκλειστεί, με την επόμενη «ανοιχτή» ημερομηνία είναι η 25 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει το επόμενο διάστημα όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και εάν δεν υπάρχει επιβάρυνση στο ιικό φορτίο, τότε θα δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία

Για τις αντιδράσεις στα ΑΕΙ

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και  στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, όπως η ελεγχόμενη είσοδος.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που πάει να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών. Αυτοί που αντιδρούν θέλουν τη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια; Δεν είναι γενικευμένη η κατάσταση όμως το πρόβλημα υπάρχει. Το σ/ν έρχεται να βάλει την ελεγχόμενη είσοδο που συμβαίνει σε πολλά πανεπιστήμια διεθνώς. Κάποιοι θέλουν να μείνουν στο χθες» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Αναφορικά με την ελάχιστη βάση εισαγωγής για την εισαγωγή στα ΑΕΙ που θα ισχύσει από φέτος, η υπουργός ανέφερε ότι τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίζουν για τη βάση εισαγωγής. «Δίνουμε εξουσίες στα ΑΕΙ για να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή των φοιτητών» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης να εισάγονται φοιτητές με βαθμούς 3 και 4.

Στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, καθώς προτεραιότητα έχει η λειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εκφράζει ανησυχίες και φόβους για νέα έξαρση της επιδημίας στη χώρα από το παράλληλο άνοιγμα εκπαίδευσης και λιανεμπορίου, ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου εξετάστηκε και απορρίφθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου αύριο, καθώς αρκετοί ειδικοί θέτουν ως προτεραιότητα την επιστροφή στα θρανία των μαθητών που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας, ΝίκηΚεραμέως, η οποία έχει εκφράσει προβληματισμούς λέγοντας ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και στην Α’ και Β’ Λυκείου. Η ίδια πάντως έχει διευκρινίσει ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί όπως κάνουμε για κάθε απόφαση που αφορά στην Παιδεία». Επιχειρησιακά, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια όταν το υποδείξει η επιτροπή.
Αρνητικό το σύνολο των επιστημόνων στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Αναφερόμενος στην εν λόγω απόφαση, μέλος της επιτροπής επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr ότι «το ζήτημα λειτουργίας της Γ’ Λυκείου θα επανεξεταστεί, παρά το γεγονός ότι και η ίδια υπουργός δεν το θέλει. Προσωπική μου άποψη, με την οποία συμφωνούν πολλοί συνάδελφοί μου, είναι ότι γυμνάσια και λύκεια δεν μπορούν να ανοίξουν με αυτό το κλίμα στην Αττική και τον αυξημένο κίνδυνο έξαρσης των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο αλλά και σε δεκάδες σημεία πανελλαδικά».

Άλλο μέλος της επιτροπής σημειώνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, όπως θα εξεταστεί και με το λιανικό εμπόριο. «Αν τα μέτρα λαμβάνονταν ανά περιφέρεια, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει. Στην πράξη όμως δεν θα ήταν σωστό και θα δημιουργούσε μαθητές διαφόρων ταχυτήτων. Στην εκπαίδευση πρέπει να υπάρχει ισότητα μεταξύ των μαθητών», τονίζει.
Αντιμέτωποι με νέο κύμα αν ανοίξουν όλες οι βαθμίδες

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε αναφέρει στο iefimerida.gr και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τις άλλες τάξεις του λυκείου, πλην της Γ’ Λυκείου, λέγοντας: «Σε μια τέτοια περίπτωση (πλήρους ανοίγματος των σχολείων) το μοντέλο μάς δείχνει ότι η επιδημία στη χώρα μας θα ξέφευγε και πάλι και θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα. Χωρίς την Γ’ λυκείου, δεν έχουμε εισαγάγει ακόμη αυτή την παράμετρο, θεωρούμε όμως ότι ο επηρεασμός δε θα είναι μεγάλος, αλλά μόνο με το click away οι υπολογισμοί μας καταλήγουν σε υποφερτά επίπεδα κρουσμάτων. Το θετικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε με μερικό άνοιγμα».

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί, είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.

Ενώ και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε ότι «είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί». Σωστή χαρακτήρισε την απόφαση της επιτροπής να μην ανοίξουν ακόμη γυμνάσια και λύκεια, παραπέμποντας στο μέλλον, λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων, και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Τα δημοτικά σχολεία έχουν ανοίξει από την περασμένη Δευτέρα αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι θα γίνει με γυμνάσια και λύκεια. Και μάλλον τις επόμενες μέρες δεν θα ληφθεί απόφαση όπως προκύπτει απ’ όσα είπε η Νίκη Κεραμέως.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στις Πανελλήνιες με επιστροφή για τη βάση εισαγωγής και αστυνομία στα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως ρωτήθηκε και για τα σχολεία που παραμένουν κλειστά (σ.σ. για δια ζώσης μαθήματα) λόγω κορονοϊού.

Όπως είπε δεν έχει προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, κάποια συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων στη σχολική κοινότητα και ανέφερε, σχετικά με τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε εκπαιδευτικούς, ότι τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς «δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κρούσμα».

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ από το 2021. Χωρίς όπλα η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά με γκλομπ και χειροπέδες.

Όλες οι αλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα τόσο όσον αφορά στις Πανελλήνιες αλλά και στο πως θα λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Οι τρεις αλλαγές στις Πανελλήνιες

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Τι θα ισχύει για την Πανεπιστημιακή αστυνομία

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Πηγή: iefimerida.gr

15 Ιανουαρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης