ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: Φρικασέ με μοσχάρι

1α1ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό μοσχάρι
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3/4 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
3 μεγάλα μαρούλια χοντροκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι

3 αυγά
2 λεμόνια (τον χυμό τους)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες.
Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.
Όταν το κρέας σοταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, το γυρίζουμε από την άλλη και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε για 4΄- 5΄ ακόμη,  και έπειτα ρίχνουμε  νερό που να το σκεπάζει, συν δύο δάχτυλα ακόμη.
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 1/2 ώρα περίπου  μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας, παίρνουμε πρώτα τα μαρούλια, τα κρατάμε πολλά μαζί και τα χοντροκόβουμε.
Συνεχίζουμε κόβοντας τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ψιλικόβουμε τον άνηθο ή το μάραθο.
Όταν μαλακώσει το μασχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα, πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, αλατοπιπερώνουμε,  τ᾿ ανακατεύουμε και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Τ᾿ αφήνουμε να μαγειρευτούν για   25′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. (Αν το φαγητό μας δεν έχει υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό, προσέχοντας γιατί θα βγάλουν και τα χορταρικά).

Όταν το φαγητό μας γίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο λιγότερο, βγάζουμε ⅔ της κούπας ζουμί από την κατσαρόλα, κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκκους από τ᾿ ασπράδια.
Χτυπάμε τ᾿ ασπράδια με το αλάτι.
Έπειτα ρίχνουμε τους κρόκκους έναν – έναν, κι όταν απορροφηθούν οι κρόκκοι, προσθέτουμε λίγο – λίγο το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια το ζωμό, που έχουμε βγάλει απ᾿ το φαγητό.
Προσέχουμε, (επειδή είναι καυτός), να τον ρίξουμε λίγο – λίγο και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, και χαλάσουμε το αυγολέμονο.

Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό.
Πιάνουμε με τα δυο μας χέρια την κατσαρόλα και την κουνάμε να ανακατευτεί και να πάει παντού η σάλτσα.
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο κλειστό μάτι της κουζίνας, για 15” δευτερόλεπτα και αμέσως μετά αποσύρουμε το φαγητό και το σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!

 

 

9 Οκτωβρίου, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης