ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣ: Γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι

05 LADERA-OSPRIA B:Layout 2

05 LADERA-OSPRIA B:Layout 2

ΥΛΙΚΑ:

1 1/2 κιλό μέτρια φρέσκα καλαμάρια

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/2 φλιτζ. μπασμάτι ή άλλο ρύζι

1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί

Αλάτι , πιπέρι

1/2 φλιτζ. κομμένο μαϊντανό

1/2 φλιτζ. κομμένο άνηθο

2 φλιτζ. κομμένες ντομάτες

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια: αφαιρούμε το κεφάλι και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε στην άκρη. Βγάζουμε και πετάμε τον χόνδρο από το εσωτερικό τού καλαμαριού. Βγάζουμε και πετάμε τα εντόσθια. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι βγάζουμε και πετάμε τη μοβ μεμβράνη του καλαμαριού. Ξεπλένουμε καλά. Παίρνουμε το κομμάτι του κεφαλιού και κόβουμε ή τραβάμε με πίεση το στόμα και τα μάτια. Πετάμε τυχόν εντόσθια που μπορεί να υπάρχουν ακόμα. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Στο μεταξύ, κόβουμε τα πλοκάμια. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το κρεμμύδι. Μετά, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το μισό κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αλατοπιπερώνουμε.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια μέχρι περίπου τα 3/4 με το ρύζι. Τα κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάζουμε τα γεμιστά καλαμάρια ώστε να είναι άνετα μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί και τις ντομάτες και προσθέτουμε αρκετό νερό να καλύψει τα καλαμάρια κατά τα 3/4. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά .

 

Καλή σας όρεξη!!

 

 

20 Μαρτίου, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης