Σε νοσοκομεία και όχι σε Κέντρα Υγείας ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών -Από την Σύρο…στη Σαντορίνη- Το υπ. Υγείας διαψεύδει

Ανατροπή εμφανίζεται στους εμβολιασμούς με τους ηλικιωμένους να λαμβάνουν τελικά μήνυμα για τον εμβολιασμό τους σε νοσοκομεία και όχι Κέντρα Υγείας, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, καθώς κανένας δεν τους είχε ενημερώσει ότι οι εμβολιασμοί των πολιτών δεν θα διεξαχθούν στα Κέντρα Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να ταξιδέψουν έως και 2,5 ώρες για να μεταβούν σε νοσοκομείο για τον εμβολιασμό τους ή ακόμα και από νησί σε νησί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει ότι σε πολλά νοσοκομεία, μάλιστα, που ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των υγειονομικών, τα εμβολιαστικά κέντρα «ξεστήθηκαν».

«Τα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο του κορωνοιου στα νοσοκομεία σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν λίγες ημέρες για τον εμβολιασμό μόνο του υγειονομικού προσωπικού. Για τη λειτουργία τους έχει διατεθεί προσωπικό πάνω από 20 άτομα στο κάθε νοσοκομείο αποδυναμώνοντας από προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό άλλες λειτουργίες των νοσοκομείων. Επίσης στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων απασχολούνται τα μέλη των επιτροπών λοιμώξεων που επιτελούν σοβαρό έργο στην οργάνωση των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού σχεδιάστηκαν να λειτουργήσουν 1018 εμβολιαστοκά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Εμβολιασμοί Covid: Από την Σύρο… στη Σαντορίνη

Πρόκειται για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας και μάλιστα πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν ακόμη και κινητικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ηλικιωμένοι της Σύρου, έλαβαν μήνυμα να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους στη … Σαντορίνη.

«Χθες τα μεσάνυχτα έρχονται μηνύματα στους ηλικιωμένους πολίτες να εμβολιαστούν σε νοσοκομεία. Χωρίς να γνωρίζουν κάτι επίσημα τα νοσοκομεία. Χωρίς προσωπικό. Και μάλιστα διευρύνοντας τα ωράρια. Άρα χρειάζονται περισσότερη στελέχωση. Να μπαινοβγαίνει κόσμος στα νοσοκομεία την ώρα που έχουν απαγορευθεί και τα επισκεπτήρια με κίνδυνο διασποράς του κορωνοιου. Τι κρυφός σχεδιασμός είναι αυτός. Γιατί δεν ετοιμάσθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα στη πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως έχουν ανακοινώσει. Διαθέτουμε μυνήματα σε ηληκιωμένους με ραντεβού εμβολιασμού τα νοσοκομεία»

Τέλος στις φήμες που θέλουν ανατροπή στο σχέδιο εμβολιασμού και αποκλειστική χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μόνο μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία βάζει το Υπ. Υγείας, μετά και την αναφορά δημοσιευμάτων.

Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό και σταδιακά θα ανοίγουν βήμα βήμα τα εμβολιαστικά κέντρα ανάλογα με τις ανάγκες. Επισημαίνουν δε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των υγειονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα κέντρα για ένα εμβόλιο!».

Σημειώνεται ότι μόλις χθες άνοιξε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, συνεπώς σταδιακά θα ανοίγουν και τα εμβολιαστικά κέντρα ανάλογα με τις ανάγκες.

Σε λίγες ημέρες ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, με τους πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, να έχουν προτεραιότητα.

Ήδη άρχισε η αποστολή των πρώτων γραπτών μηνυμάτων στην άυλη συνταγογραφηση. Μέσα σε 72 ώρες όσοι λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει, σε περίπτωση που συμφωνούν με το προτεινόμενο ραντεβού, να στείλουν τον κωδικό, που θα τους έχει σταλεί στο 13034.

Τα ραντεβού μπορούν να κλείνονται και στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ της γειτονιάς τους, καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

www.iatropedia.gr

12 Ιανουαρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης