Πρ. ΠΟΕΔΗΝ: Ανυπέρβλητα εμπόδια στον εμβολιασμό υπέργηρων –Καμία πρόβλεψη για τη μεταφορά τους

Σε λειτουργία έχει τεθεί από χθες η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 85 ετών, κατά του κορωνοϊού.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα εκκίνησης των αιτήσεων, φαίνεται πως άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος την ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μεταφορά των κατάκοιτων υπέργηρων στα κέντρα εμβολιασμού.

«Έχουμε δεχθεί σήμερα πλήθος τηλεφωνημάτων από συγγενείς κατάκοιτων υπέργηρων που βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δεν έχει προβλεφθεί τρόπος διακομιδής των γονιών τους σε εμβολιαστικά κέντρα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, αφού τα εμβολιαστικά κέντρα που είχαν σχεδιασθεί στη πρωτοβάθμια και είναι κοντά στα σπίτια τους, δεν φαίνεται να λειτουργούν», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.

Μάλιστα, εξηγεί ότι: «Απευθύνονται οι συγγενείς στα εμβολιαστικά κέντρα και τους λένε ότι εάν δεν έχουν τρόπο να μεταφέρουν τους γονείς τους να μην κλείσουν ραντεβού και να περιμένουν το εμβόλιο άλλης εταιρίας! Τα εμβολιαστικά κέντρα στα νοσοκομεία που ξαφνικά θα λειτουργούν με μεγάλη επικινδυνότητα για τον εμβολιασμό των υπέργηρων, πολλοί εκ των οποίων είναι κατάκοιτοι, δεν σχεδιάστηκαν για αυτό το σκοπό. Αρκετά βρίσκονται σε σημεία που δεν μπορούν να υποδεχθούν φορεία με κατάκοιτους».

Επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, «θα πρέπει να γίνει με τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων της πρωτοβάθμιας και την μέριμνα για τη διακομιδή τους. Επίσης, αν υπήρχαν κινητές ομάδες το ΕΟΔΥ, στελεχωμένες και εξοπλισμένες, θα μπορούσαν να εμβολιάζουν στα σπίτια όσους αδυνατούν να μετακινηθούν. Όπως στις προνοιακές μονάδες. Το εμβόλιο είναι ασφαλές εκτός ψυγείου για 2 ώρες μέχρι τη διάλυση και έξι ώρες μετά. Ως εκ τούτω είναι δικαιολογία ότι δεν αντέχει το εμβόλιο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Ο κάτοικος Λαγκαδά Δημήτρης Β. επιβεβαιώνει στο Thestival τα λεγόμενα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μητέρα του είναι 90 ετών, με άνοια και προβλήματα υγείας που καθιστούν απαγορευτική τη μετακίνησή της. «Η μητέρα μου θέλει να κάνει το εμβόλιο κι όμως δεν της δίνεται αυτή η δυνατότητα. Κι αυτό διότι δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για τη μεταφορά της στο εμβολιαστικό κέντρο», περιγράφει.

Ο ίδιος απευθύνθηκε σήμερα στο τοπικό κέντρο Υγείας, από όπου ενημερώθηκε πως δεν υπάρχουν κινητές μονάδες εμβολιασμού. Έτσι θα πρέπει να την μεταφέρει εκείνος. «Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να την πάω στο εμβολιαστικό κέντρο. Μου είπαν ότι εάν κάνω τη σχετική αίτηση προκειμένου η μητέρα μου να εμβολιαστεί, θα πρέπει να είναι εκεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, εν ολίγοις μου είπαν πως εάν δεν μπορώ να τη μεταφέρω, να μην τη δηλώσω. Άρα, την αποκλείουν. Δεν της δίνουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί», καταλήγει.

www.thestival.gr

12 Ιανουαρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης