Σχολεία: Ανοίγουν για να κλείσουν μόλις σαρώσει η Μετάλλαξη Δέλτα τα παιδιά

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο συνοδεύεται με αγωνία και άγχος.

Όπως έκλεισαν – με μόνη διαφορά τους εμβολιασμένους γονείς και δασκάλους – ανοίγουν σήμερα τα σχολεία. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ανοίγουν με σοβαρά προβλήματα και κυρίως για το γεγονός ότι πρέπει να σαρώσει μια τάξη η μετάλλαξη Δέλτα με κρούσματα στα μισά παιδιά και μετά να κλείσει…

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο και το άγχος κορυφώνεται για τους γονείς.

Η μετάλλαξη «Δέλτα» θεωρείται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά των κρουσμάτων στα σχολεία.

Μάλιστα, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν οι γονείς όταν αρχίσουν τα κρούσματα. Με ποια ψυχολογία θα στείλουν τα παιδιά στην τάξη των 25 παιδιών, όταν τα 7 θα έχουν αρρωστήσει;

Πάντως από το υπουργείο Παιδείας η απειλή είναι ξεκάθαρη. Οι απουσίες θα μετράνε κανονικά.

Σήμερα, πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς, κατά την οποία γίνεται ο καθιερωμένος αγιασμός, οι μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία στις 8:15 το πρωί και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας χρονιάς ανά θρανίο και τη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), με ευθύνη και κόστος δικό τους.

Για την πρώτη εβδομάδα, το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή (σ.σ. χθες) ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στο χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.

Ήδη, οι διευθυντές των σχολείων, είτε μέσω ανακοινώσεών τους στους δικτυακούς τόπους τους, είτε μέσω mail, έχουν ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία και το πώς θα πρέπει να προσέλθουν οι μαθητές στις τάξεις.

Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα, που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Βεβαίωση self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου). Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν, εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Πήραν ΦΕΚ όλα τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας που θα ισχύουν σήμερα, Δευτέρα 13/9, σε όλη την Ελλάδα και αφορούν κατά κύριο λόγο στην καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όπου σχύει απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μουσικής, τα μέτρα ισχύουν κανονικά… Ταυτόχρονα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους φέρνουν εκπλήξεις στην εστίαση. Ουσιαστικά αποκλείουν και τις οικογένειες με παιδιά άνω των 12 ετών από τους κλειστούς χώρους.

Και αυτό γιατί τα παιδιά 12 ετών και πάνω θα μπορούν να μπουν σε εστιατόρια και καφετέριες μόνο αν έχουν κάνει το εμβόλιο. Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη που αποκαλύφθηκε με τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Η εστίαση λοιπόν καλείται να σηκώσει τεράστιο βάρος από τη μία για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη με τον διαρκή περιορισμό των πολιτών που μπορούν να μπουν στα μαγαζιά.

Η κυβέρνηση λοιπόν επιβάλει lockdown στους ανεμβολίαστους από 12 ετών και πάνω από σήμερα, Δευτέρα, αλλά τα μέτρα έχουν ένα σημαντικό κενό. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η εικόνες συνωστισμού σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μέσα σταθερής τροχιάς είναι και θα είναι καθημερινές, καθώς τα μέτρα δεν ακομπούν τα ΜΜΜ. Και δεν μιλάμε για αποκλεισμό πολιτών από αυτά, αλλά για ενίσχυσή τους…

Τα νέα μέτρα σήμερα Δευτέρα 13/9

Τα δωρεάν self test τέλειωσαν για τους ανεμβολίαστους καθώς από εδώ και πέρα θα υποβάλλονται σε rapid test (μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον κλάδο όπου δραστηριοποιούνται) απευθυνόμενοι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Το κόστος του rapid test, ύψους 10 ευρώ, μετακυλίεται πλέον στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τους φοιτητές, με μοναδική εξαίρεση τους μαθητές,.

Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποκλείονται από κλειστούς χώρους «υψηλού κινδύνου» – όπως είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης -, καθώς και από τα κλειστά και ανοιχτά γήπεδα.

Με rapid test ή πιστοποιητικό νόσησης, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις αλλά και να γυμνάζονται στα γυμναστήρια.

13 Σεπτεμβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης