ΠΡΟΣΟΧΗ -Κάθε χρόνο, αντί για δύο, θα περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ τα οχήματα δεκαετίας και άνω..

Κάθε χρόνο αντί για δύο θα περνούν σύντομα από ΚΤΕΟ τα παλαιά αυτοκίνητα ηλικίας άνω των δέκα ετων,  σύμφωνα με «πηγές» του υπουργείου Μεταφορών.

Η δημοσιοποίηση των πρόσφατων στατιστικών στοιχείων για το στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και η διαπίστωση ότι περίπου 600.000 από αυτά είναι «σαράβαλα» με ηλικία άνω των 15 ετών και κακο – συντηρημένα, προβληματίζει τους κρατικούς φορείς οι οποίοι έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση των περιβαλλοντικών ρύπων  των ΙΧ και ΔΧ έως και το 2030.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ρυπογόνα αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) που εισήχθησαν στη χώρα μας από το εξωτερικό το 2019 ήταν 71.095 οχήματα, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2013 ήταν μόλις 6.280.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι ο αριθμός του γηρασμένου στόλου ΙΧ, που θα εισαχθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2020 μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 80.000 οχήματα.

Προκειμένου να εμποδίσει την «επιδημία» της εισαγωγής των πεπερασμένης τεχνολογίας οχηματών στη χώρα μας, τα επιτελεία των αρμόδιων υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για τη δημιουργία αντικινήτρων στους επίδοξους εισαγωγείς και αγοραστές.

Ένας από αυτούς, θα είναι και η επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε ρυπογόνα οχήματα τεχνολογίας Euro 1,2,3,4  σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση των ρύπων και την στροφή στην ηλεκτροκίνηση, που τέθηκε στα μέσα Ιουνίου σε δημόσια διαβούλευση,  θα  ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.

Έτσι συμφέρουσα θα είναι μόνο η εισαγωγή και πώληση  μεταχειρισμένων με εκπομπές ρύπων Euro 5 και Euro 6.

 

greece-salonikia

1 Ιουλίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης