Πανσέληνος: Tο τελευταίο φεγγάρι του καλοκαιριού, το «φεγγάρι του καλαμποκιού»

Ο Σεπτέμβρης μπήκε με ολόγιομο φεγγάρι.

«Πανσέληνος του καλαμποκιού»

Η Πανσέληνος του Σεπτέμβρη είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», «Πανσέληνος του καλαμποκιού».

Το χθεσινό φεγγάρι σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου.

Έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα.Έτσι, το «Corn Moon», αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon», δηλαδή η πανσέληνος των φρούτων, που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H Πανσέληνος αυτή αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού.
Η επόμενη πανσέληνος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου.

Την εμφάνισή της έχει κάνει από το βράδυ της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου η εντυπωσιακή Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, γνωστή και ως “Φεγγάρι του Καλαμποκιού”.

Το γεμάτο φεγγάρι εμφανίστηκε στον ουρανό την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, ώρα Ελλάδας στις 8:10 και κορυφώθηκε την Τετάρτη 2 του μηνός, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο. Οι πρώτες εικόνες είναι μοναδικές …

Η Πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το “Corn Moon”, δηλαδή “η πανσέληνος του καλαμποκιού”. Τυχαίνει επίσης να αποτελεί την ένατη Πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού.

Το εντυπωσιακό αυτό φεγγάρι που σηματοδοτεί το τέλος του θέρους και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου έχει πάρει το όνομά του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NASA.

Έτσι, το “Corn Moon”, το “Barley Moon” ή αλλιώς το “Harvest Moon” αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το “Fruit Moon” (η πανσέληνος των φρούτων) που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H Πανσέληνος αυτή θα διαρκέσει σύμφωνα με τον ειδικό εμπειρογνώμονα της Nasa, Γκόρντον Τζόνστον, περίπου τρεις ημέρες και θα φτάσει τη μέγιστη φωτεινότητά της την Πέμπτη 3 του μηνός, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες και ένα απολαυστικό, καθηλωτικό θέαμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Η επόμενη πανσέληνος έπειτα από ένα σεληνιακό κύκλο κατά μέσο όρο 29,5 ημέρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου και η αμέσως επόμενη στις 31 του ίδιου μήνα.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2020: Μαγεύει το τελευταίο φεγγάρι του καλοκαιριού - Πότε κορυφώνεταιΗ Πανσέληνος ΣεπτεμβρίουΗ Πανσέληνος ΣεπτεμβρίουΗ Πανσέληνος Σεπτεμβρίου

 

 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Πηγή: iefimerida.gr

18 Αυγούστου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης