Πανελλήνιες 2021: Οι αλλαγές που ισχύουν από φέτος

Ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για πάνω από 100.000 υποψήφιους όλων των κατηγοριών

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η κατάθεση δυο μηχανογραφικών, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες, η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS, αποτελούν κάποιες από τις αλλαγές του υπουργείου. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Αριθμός εισακτέων, αύξηση σε κάποιες σχολές, μείωση σε άλλες

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική, επισημαίνει το υπουργείο.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Μείωση εξεταστέας ύλης, επαναφορά Συντελεστών Βαρύτητας

Λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, από τις αρχές του 2021 το υπουργείο Παιδείας επανακαθόρισε την εξεταστέα ύλη με μείωση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ Λυκείου. Επιπλέον, είχαν σταλεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα κεντρικά σημεία της ύλης μαθημάτων όλων των τάξεων.

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι Συντελεστές Βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού (ΟΠ) που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ίσχυε και το 2019.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

 

Οι αλλαγές που θεσπίστηκαν τους προηγούμενους μήνες έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με πέρσι με τις δύο σημαντικότερες αλλαγές για όσους συμμετέχουν στις Πανελλήνιες να είναι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (EBE) και το παράλληλο μηχανογραφικό.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες που όμως συνδέονται μεταξύ τους καθώς η EBE έχει στόχο να λειτουργήσει ως «κόφτης» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ το παράλληλο μηχανογραφικό σκοπεύει να αποτελέσει μία δεύτερη ευκαιρία, για όσους βρέθηκαν εκτός ελληνικών αμφιθεάτρων.

Οπως κάθε σύστημα, έχει τις καραμπόλες και τα μυστικά του. Oι φετινές βάσεις εισαγωγής δυσκολεύουν τους εκτιμητές και αναλυτές, ιδίως όσον αφορά στα τμήματα μεσαίας ή χαμηλής κλίμακας. Οι αλλαγές έρχονται σε μία δύσκολη ψυχολογικά χρονιά για τους υποψηφίους, που βρέθηκαν για δεύτερο έτος στη σειρά σε πολύμηνη καραντίνα, χάνοντας σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Πανελλήνιες 2021: Όλες οι αλλαγές
» Ένα ελάχιστο όριο για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα εισάγεται από τη φετινή χρονιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Κάθε τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ένα ποσοστό του μέσου όρου (Μ.Ο.) των μέσων επιδόσεων (Μ.Ε.) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) ανά επιστημονικό πεδίο. Ο μαθηματικός τύπος που θα χρησιμοποιηθεί είναι ο εξής:

[ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το υπουργείο με απόφασή του όρισε ότι το εύρος των συντελεστών κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,20, εύρος μεταξύ του οποίου το κάθε τμήμα επέλεξε τον συντελεστή που επιθυμούσε.

Για παράδειγμα:

Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 10,8.
Μ.Ο. των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.
ΕΒΕ που ορίζεται από πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μ.Ο., δηλ. 9,9.
» Επιστρέφουν, μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι συντελεστές βαρύτητας σε δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Ειδικότερα:

1ο Επιστημονικό́ Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες: α) Αρχαία Ελληνικά́ Προσανατολισμού́ με συντελεστή 1,3. β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές επιστήμες: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής: α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή με συντελεστή 0,7.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή 1,3. β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή 0,7.
Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές βαρύτητας είχαν καταργηθεί πέρσι, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές ισοβαθμίες.

» Με τον πήχη δυσκολίας να ανεβαίνει φέτος και τους μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις να βρίσκονται εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέσπισε τη συμπλήρωση ενός δεύτερου μηχανογραφικού το οποίο θα το συμπληρώσουν οι υποψήφιοι σχεδόν παράλληλα με αυτό για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και θα αφορά την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Κριτήριο θα αποτελεί ο βαθμός απολυτηρίου και ο αριθμός εισακτέων ανά ειδικότητα ΙΕΚ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι και τις 31 Μαΐου.

» Με μήνυμα στο κινητό θα ενημερώνονται από φέτος οι υποψήφιοι για τους βαθμούς τους και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέχρι πέρσι, η διαδικασία γινόταν είτε ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών τους για τις Πανελλήνιες είτε από τις καταστάσεις που ήταν αναρτημένες έξω από το Λύκειο στο οποίο εξετάστηκαν.

Πλέον, εξατομικευμένα θα λαμβάνουν ένα μέιλ με τις απαραίτητες πληροφορίες στην πρώτη φάση ώστε να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους βάσει των επιδόσεών τους στις εξετάσεις, εντός του Ιουλίου, σε δεύτερη, για την επιτυχία τους στη σχολή ή στο τμήμα που πέρασαν.

Πανελλήνιες 2021: Τα «μυστικά» και οι καραμπόλες στις φετινές εξετάσεις
» Η επιλογή των συντελεστών βαρύτητας φώτισε σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις των πανεπιστημίων, τα οποία στην πλειοψηφία τους «εκμεταλλεύτηκαν» τον ρόλο που τους πρόσφερε το υπουργείο Παιδείας στην επιλογή των εισακτέων.

» Η ΕΒΕ, όπως και αν διαμορφωθεί για κάθε τμήμα, θα επηρεάσει, ακόμα και σε επίπεδο βιωσιμότητας, τα χαμηλόβαθμα τμήματα. Οσα τα προηγούμενα χρόνια είχαν χαμηλές βάσεις εισαγωγής της κλίμακας 4.000-5.000 μορίων, κινδυνεύουν την επόμενη χρονιά να βρεθούν με ελάχιστους ή και καθόλου φοιτητές.

» Αντίθετα, ο αριθμός εισακτέων, ο οποίος δέχθηκε φέτος πολλές προσθαφαιρέσεις, θα ανεβάσει τον πήχη για τους μαθητές με υψηλούς βαθμούς, που διεκδικούν περιζήτητες σχολές. Αρκετά τμήματα όπως η Νομική ΕΚΠΑ, τα Παιδαγωγικά ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Παν. Θεσσαλίας, τα Οικονομικά σε ΟΠΑ και Παν. Πειραιά δέχθηκαν «ψαλίδι» εισακτέων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μικρή άνοδο βάσεων. Αντίθετα, μέρος των εισακτέων του «κέντρου» μετακινείται στα περιφερειακά ιδρύματα (σ.σ.: με τον «κόφτη» της ΕΒΕ να περιορίζει το τελικό νούμερο πρωτοετών), ενώ ευκαιρία φέτος για τους υποψήφιους είναι οι στρατιωτικές σχολές με 516 επιπλέον εισακτέους.

» Μία ακόμα ευκαιρία για τους μαθητές με μεσαίους και χαμηλούς βαθμούς είναι η επιλογή στο μηχανογραφικό τμημάτων από την Κοινή Ομάδα που είναι ανοιχτή από όλα τα επιστημονικά πεδία. Παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, Μουσικά Τμήματα, από όποιο επιστημονικό πεδίο κι αν τα διεκδικήσεις, θα έχουν τη χαμηλότερη ΕΒΕ. Μπορεί στο 3ο επιστημονικό πεδίο η ΕΒΕ να εκτιμάται στα 9.200 μόρια, όμως αν διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος τα Παιδαγωγικά, η ΕΒΕ διαμορφώνεται βάσει του 4ου Επιστημονικού πεδίου, που καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις και πέφτει στα 7.800 μόρια.

» Η φετινή επιλογή σχολών και τμημάτων στο μηχανογραφικό θα καθορίσει τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη. Οποια τμήματα κερδίσουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων θα κρατηθούν πάνω από το όριο της ΕΒΕ, όμως όσα δεν πετύχουν την εισαγωγή ικανού αριθμού πρωτοετών τίθενται στο μικροσκόπιο και βρίσκονται υπό αξιολόγηση της βιωσιμότητάς τους.

13 Ιουνίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης