Παγώνη: Το θέμα δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, αλλά αν θα σουβλίσουμε αρνί -Αν φτάσουμε πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως, θα είναι να μας λυπάστε

Tο ζητούμενο δεν είναι τα Χριστούγεννα αλλά το Πάσχα!» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, προσπάθώντας να περιγράψει την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια οι γιατροί που βιώνουν καθημερινά το σκληρό πρόσωπο του κορονοϊού στα νοσοκομεία εκφράζουν έντονη ανησυχία για εκείνα που θα ακολουθήσουν τον χειμώνα.

Παρότι έχουμε μπει στην τέταρτη εβδομάδα των μέτρων, τα κρούσματα δεν μειώνονται, αντιθέτως παρατηρείται αύξηση, δηλώνει στα ΝΕΑ η συντονίστρια διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.

Μοιραία, η αγωνία της ιατρικής κοινότητας πηγάζει από το γεγονός ότι η χώρα εισέρχεται στον Νοέμβριο με υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κι ενώ η γρίπη και οι λοιπές ιώσεις του αναπνευστικού αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εν μέσω της πανδημίας που προκαλεί ο ιός SARS- Cov-2.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η δρ. Παγώνη σημειώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα αλλά ακόμα και αν θα ντυθούμε μασκαράδες ή αν θα σουβλίσουμε το αρνί.

Η ίδια όμως, εκτιμά, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ότι το στοίχημα δεν έχει χαθεί: «Εάν τηρούσαμε όλοι τα μέτρα, φορούσαμε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και υπήρχαν αυξημένοι έλεγχοι με έμφαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για την τήρηση του περιορισμένου αριθμού επιβατών, τότε θα πετυχαίναμε τη μείωση των κρουσμάτων. Πιθανότατα ακόμη και σε δύο μήνες να βλέπαμε θετικά αποτελέσματα», καταλήγει η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ.

Στη χαλάρωση και στην κόπωση, κυρίως από την πλευρά των νέων απέδωσε την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα, στον Real Fm 107,1.

Απευθυνόμενη στους νέους η κυρία Παγώνη είπε πως πρέπει να διασκεδάζουν, πλην όμως με προσοχή και σε πολύ μικρές παρέες. Κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μακροπρόθεσμα προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα ακόμη και σε εκείνους οι οποίοι δεν νοσούν βαριά.

Τρέμω τι θα γίνει στα νοσοκομεία, είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ο κορωνοϊό παραμένει ένας «άγνωστος, επιθετικός και ύπουλος εχθρός».

Και χτύπησε το «καμπανάκι» για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού: «Αν φτάσουμε πάνω από 1.000 κρούσματα ημερησίως, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Θα είναι να μας λυπάστε».

23 Οκτωβρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης