Ο δύσκολος χειμώνας της Πανδημίας έρχεται -Ο κορονοϊός δεν θα τελειώσει μέχρι να μας αγγίξει όλους -Η προφητεία του Bloomberg είναι δυσοίωνη

Ένα δύσκολο 6μηνο ξεκινάει στο μέτωπο του κορονοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Όσοι πιστεύουν ότι το επόμενο 6μηνο θα τελειώνουμε με τον covid κάνουν λάθος και όπως γράφει το Bloomberg ο αγώνας μεταξύ εμβολιασμών και νέων μεταλλάξεων δεν θα τελειώσει μέχρι ο Covid-19 να μας αγγίξει σχεδόν όλους.

Το Bloomberg είναι ξεκάθαρο. «Οι επιστήμονες έχουν κάποια άσχημα νέα: Ετοιμαστείτε για περισσότερα από αυτά που έχουμε ήδη περάσει.

  • Τα κρούσματα θα κλείσουν τα σχολεία και θα ακυρώσουν τα μαθήματα.
  • Οι εμβολιασμένοι στα γηροκομεία θα αντιμετωπίσουν νέους φόβους μόλυνσης.
  • Οι εργαζόμενοι θα ζυγίσουν τον κίνδυνο επιστροφής στο γραφείο, καθώς τα νοσοκομεία θα έχουν κατακλυστεί, για άλλη μια φορά.

Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν ή θα εμβολιαστούν πριν τελειώσει η πανδημία, συμφωνούν οι ειδικοί. Ισως και τα δύο. Λίγοι άτυχοι θα κολλήσουν τον ιό περισσότερες από μία φορές. Ο αγώνας μεταξύ των κυμάτων μετάδοσης που οδηγούν σε νέες μεταλλάξεις και η μάχη για τον εμβολιασμό του πλανήτη δεν θα τελειώσει μέχρι ο κορονοϊός να μας αγγίξει όλους».

Όλοι θυμούνται τον χειμώνα που πέρασε, που ήταν ένα ατελείωτο lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας, κλειστά μαγαζιά και κλειστά σχολεία, χωρίς να είμαστε σίγουροι για το πού οδηγούσε η πανδημία του κορονοϊού. Η εξέλιξη για το χειμώνα που έρχεται δεν είναι και η καλύτερη…

Τώρα που αρκετοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι στην Ευρώπη ενδεχομένως να είμαστε σε καλύτερο σημείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εξέλιξη της Πανδημίας τον χειμώνα θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο. Το δε τέλος του κορονοϊού; Κάποιοι λένε για το καλοκαίρι του 2022…

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε προ ημερών για μια ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά αλλά και για τα δεδομένα που ισχύουν αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου.

Ειδικότερα ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Βέβαια όπως είπε κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως για τον χειμώνα που έρχεται, το τοπίο σε σχέση με την πανδημία, είναι ακόμα θολό με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία: «τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τα τεστ. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν θα εκτεθούμε όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) στον ιό τον χειμώνα, ο καθηγητής απάντησε πως κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό, αν και αυτό όπως είπε εξαρτάται από τον ποσοστό ανοσίας, καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία τόσο δυσκολότερα θα μετακινείται ο ιός.

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε για την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εκφράζοντας προσδοκίες ότι το καλοκαίρι του 2022 θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα όπως παλιά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέσα από την μονάδα Covid του «Λαϊκού», τόνισε ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού και όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Ο κ. Σύψας ρωτήθηκε και πότε θα τελειώσει η πανδημία. Όπως εκτίμησε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.

Υπογράμμισε ότι «οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια», ότι «θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα», μετά θα αρχίσει «βαθμιαία αποκλιμάκωση» και «από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα» και το καλοκαίρι του 2022 πια θα είμαστε χωρίς τον ιό.

Όμως, ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχουν δύο επιφυλάξεις για την παραπάνω εξέλιξη: «Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ είπε πως θα νοσήσουν από κορονοϊό 75.000 μαθητές και από αυτούς θα νοσηλευτούν 3.000 παιδιά.

Μιλώντας στο Μega και τον Νίκο Ευαγγελάτο είπε επίσης ότι είναι λάθος το ποσοστό κλεισίματος μιας τάξης και πως το 50%+1 θα έπρεπε να είναι σαφώς χαμηλότερα.

Νέα ξεσπάσματα τον χειμώνα με κλείσιμο σχολείων

Νέα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπεται να οδηγήσουν και πάλι σε κλείσιμο σχολείων και την ακύρωση διά ζώσης μαθημάτων, οι εμβολιασμένοι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας θα τρέμουν στην ιδέα μιας μόλυνσης, οι εργαζόμενοι θα ζυγίζουν τους κινδύνους της επιστροφής στα γραφεία τους, καθώς τα νοσοκομεία θα γονατίζουν και πάλι.

Οι ειδικοί συμφωνούν, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι σχεδόν όλοι είτε θα μολυνθούν είτε θα έχουν εμβολιαστεί προτού λήξει η πανδημία, ή ίσως και τα δύο. Κάποιοι λίγοι άτυχοι θα μολυνθούν από τον κορονοϊό περισσότερες από μία φορά και η μάχη με τον SARS-CoV-2 ανάμεσα στα κύματα των μολύνσεων που οδηγούν σε νέα στελέχη και στην κούρσα για τον εμβολιασμό της πλειονότητας των κατοίκων του πλανήτη δεν θα τελειώσει προτού ο κορονοϊός μας αγγίξει όλους.

«Βλέπω αυτά τα συνεχιζόμενα ξεσπάσματα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, που υποχωρούν πιθανώς κάπως απότομα, και σκέφτομαι ότι πολύ εύκολα μπορεί να δούμε νέα το φθινόπωρο και τον χειμώνα», λέει ο κ. Μάικλ Όστερχολμ, σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν για την υγειονομική κρίση και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Καθώς απομένουν δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο να εμβολιαστούν και με μικρές τώρα πιθανότητες εξάλειψης του κορωνοϊού, μπορούμε να αναμένουμε νέα ξεσπάσματα σε σχολικές αίθουσες, εργασιακούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς τους ερχόμενους μήνες, καθώς ξανανοίγουν οι οικονομίες.

Ακόμη και με την αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, από τα νεογέννητα και εκείνους που αδυνατούν ή δεν θέλουν να εμβολιαστούν και διατρέχουν 11 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν, σύμφωνα με τα αμερικανικά CDC, μέχρι εκείνους που κάνουν το εμβόλιο αλλά μολαταύτα μολύνονται, καθώς πέφτουν με την πάροδο του χρόνου οι άμυνές τους.

Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες της πανδημίας

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι κι ένας βασικός κίνδυνος είναι η πιθανή εμφάνιση μιας παραλλαγής του κορονοϊού ανθεκτικής στα εμβόλια.

«Θα διαβούμε λόφους και κοιλάδες τουλάχιστον τα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς θα συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία. Θα βοηθήσει βέβαια, αλλά η πρόκληση θα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση ανάμεσα στους λόφους και τις κοιλάδες αυτές. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αλλά εκείνο που λέω είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια πανδημία του κορονοϊού σαν δασική πυρκαγιά, που δεν θα σταματήσει μέχρις ότου βρει όλη την ”ανθρώπινη ξυλεία” που μπορεί να κάψει», σημειώνει ο Όστερχολμ.

Πώς θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού

Η πανδημία φαίνεται ότι δεν θα τελειώσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αφού οι ειδικοί συμφωνούν, γενικώς, ότι ο εφιάλτης του κορονοϊού θα τεθεί υπό έλεγχο όταν οι περισσότεροι άνθρωποι -ίσως το 90% με 95% του παγκόσμιου πληθυσμού- θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε μέσω εμβολιασμού είτε με φυσικό τρόπο από προηγούμενη μόλυνση.

Ωστόσο, το «κλειδί» παραμένει ο εμβολιασμός, υπογραμμίζουν. «Χωρίς τον εμβολιασμό είμαστε σαν θύματα που περιμένουν να πιαστούν στη φάκα, επειδή ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί ευρύτατα και θα βρει σχεδόν τους πάντες αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα», λέει η Σίμονσεν.

Σύμφωνα με την κ. Έρικα Τσάρτερς, επίκουρη καθηγήτρια της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντονίστρια ενός πρότζεκτ για το πώς τελειώνουν οι επιδημίες, η πανδημία του θα τελειώσει σε διαφορετικά χρονικά σημεία σε διάφορα μέρη και οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν με τι ποσοστό της νόσου στους πληθυσμούς θα μπορούν να συμβιβαστούν.

Κράτη όπως η Δανία και η Σιγκαπούρη, που κατάφεραν να συγκρατήσουν σχετικά χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων, ήδη κινούνται προς μια νέα, μετα-πανδημική πραγματικότητα, με ελάχιστα περιοριστικά μέτρα. Άλλες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ξανανοίγουν τις οικονομίες τους, μολονότι τα κρούσματα κινούνται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία υιοθετούν πολιτική μηδενικής ανοχής σε εγχώρια κρούσματα και ως εκ τούτου θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα αποχαιρετήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Η διαδικασία που θα οδηγήσει στη λήξη δεν θα είναι ενιαία. Η πανδημία είναι βιολογικό, αλλά και πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, και βλέπουμε διάφορες προσεγγίσεις», λέει η Τσάρτερς.

Πιθανώς, θα αφήσει βαριά κληρονομιά για τα επόμενα χρόνια, αλλά μέχρι τότε, συμφωνούν οι ειδικοί, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια παράταση της πανδημίας για πολλούς ακόμη μήνες. «Όποιος νομίζει ότι σε λίγες μέρες ή λίγους μήνες θα έχουμε τελειώσει μ’ αυτό, πλανάται πλάνην οικτράν», καταλήγει ο Μάικλ Όστερχολμ.

Ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι «πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια άνοδο το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Πλέιν μπορούμε να αναμένουμε περισσότερες εστίες διασποράς στις τάξεις, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες προωθούν το άνοιγμα. Ακόμα και όταν τα ποσοστά ανοσοποίησης αυξάνονται, πάντα θα υπάρχουν άτομα που είναι ευάλωτα στον ιό: Νεογέννητα μωρά, άτομα που δεν μπορούν ή δεν θα εμβολιαστούν, και εκείνα που εμβολιάζονται αλλά υποφέρουν από σημαντικές λοιμώξεις, καθώς τα επίπεδα προστασίας τους μειώνονται.

Οι πέντε πανδημίες γρίπης

Οι πέντε πανδημίες γρίπης τα τελευταία 130 χρόνια δείχνουν πώς μπορεί να εξελιχθεί ο Covid, σύμφωνα με τον Lone Simonsen, επιδημιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Roskilde στη Δανία.

Ενώ η μεγαλύτερη επιδημία παγκόσμιας γρίπης διήρκεσε πέντε χρόνια, αποτελούνταν κυρίως από δύο έως τέσσερα κύματα μόλυνσης, κατά μέσο όρο δύο ή τριών ετών, είπε. Ο Covid ήδη διαμορφώνεται ως μια από τις πιο σοβαρές πανδημίες, καθώς ο δεύτερος χρόνος ολοκληρώνεται με τον κόσμο στη μέση ενός τρίτου κύματος – και δεν υπάρχει ορατό τέλος.

Είναι πιθανό ότι ο ιός, που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2 ,δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν οι πανδημίες του παρελθόντος. Άλλωστε, είναι ένα διαφορετικό, νέο και πιθανώς πιο μεταδοτικό παθογόνο. Και με έναν αριθμό νεκρών άνω των 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι στιγμής, είναι ήδη δύο φορές πιο θανατηφόρος από οποιαδήποτε επιδημία.

Μάλιστα, παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Ισραήλ φλερτάρουν με ρεκόρ κρουσμάτων. Ο εμβολιασμός βοηθά στον μετριασμό των σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων, αλλά οι αυξανόμενες λοιμώξεις σημαίνουν ότι ο ιός αγγίζει τους νέους και άλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η ιστορία που δείχνει ότι οι ιοί γίνονται αυτόματα πιο ήπιοι με την πάροδο του χρόνου – για να αποφευχθεί η πλήρης εξάλειψη του πληθυσμού των ξενιστών τους – είναι λάθος, σύμφωνα με τον Simonsen. Αν και οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι πάντα πιο σοβαρές από τις προηγούμενες, «οι πανδημίες μπορούν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο θανατηφόρες, καθώς ο ιός προσαρμόζεται στον νέο του ξενιστή», είπε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι: «Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο SARS-CoV-2 είναι έτοιμος να γίνει εντελώς ανθεκτικός στην πρώτη γενιά εμβολίων. Μια μελέτη από την Ιαπωνία, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ή αξιολογηθεί, υποδηλώνει ότι οι δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις ήδη συλλέγονται σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τέτοιων εξελίξεων».

«Αυτό είναι ένα σενάριο που ελπίζουμε να μην συμβεί», είπε ο Simonsen.

Πώς θα τελειώσει ο Covid;

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει σε έξι μήνες. Οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι η τρέχουσα επιδημία θα ελεγχθεί μόλις οι περισσότεροι άνθρωποι – ίσως το 90% έως 95% του παγκόσμιου πληθυσμού – έχουν έναν βαθμό ανοσία χάρη στο εμβόλιο ή την προηγούμενη μόλυνση.

Το βασικό στοιχείο πρέπει να είναι ο εμβολιασμός, λένε.

18 Σεπτεμβρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης