Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Πότε να πάνε στο γιατρό οι γονείς και ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να κάνει η ηπατίτιδα στα παιδιά είναι πολλαπλά, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής και Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ό,τι εκείνο που πρέπει να δει ο γονιός στο παιδί του είναι ο ίκτερος. Όταν το παιδί παρουσιάσει ίκτερο, αυτό μπορεί να μην φαίνεται στο δέρμα του, αλλά στο μάτι, στο σκληρό χιτώνα, στο ασπράδι του ματιού.

Όταν ο ίκτερος είναι 1 με 1,5 μονάδα φαίνεται στο μάτι, εάν όμως φτάσει και γίνει 7 με 10 μονάδες και φανεί στο δέρμα τότε είναι αργά, σημείωσε. Επομένως εκείνο το οποίο οι γονείς πρέπει να βλέπουν είναι ο ίκτερος . Θα πρέπει να βλέπουν τον ίκτερο στο φως της ημέρας και όχι με το φως της ΔΕΗ, ανέφερε μεταξύ άλλων . 

Τα έξι συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Ωστόσο την ίδια ώρα, είπε,  οι γονείς δεν θα πρέπει να τρέχουν να κάνουν αιματολογικό έλεγχο στο παιδί τους, για να δουν εάν έχει ηπατίτιδα, διότι ο ίκτερος φαίνεται με το μάτι. Επίσης ηπατίτιδες έχουμε καθ’ όλου τη διάρκεια του χρόνου, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση, προσβάλλουν το συκώτι, αλλά δεν τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδες, σημείωσε και ανέφερε ότι εκείνο που επιβάλλεται είναι η ανάπαυση.
Έχει σημασία να γίνεται έγκαιρη διάγνωση για το εάν το παιδί έχει ίκτερο, πρόσθεσε. Εάν όμως το παιδί έχει ίκτερο θα πρέπει να απέχει από δραστηριότητες όπως η γυμναστική καΙ  η κολύμβηση, αλλά και  να μην πηγαίνει στο σχολείο, προκειμένου να μην υπάρξει κακή εξέλιξη του περιστατικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

13 Μαΐου, 2022
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης