ΝΕΑ στοιχεία: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια -Oι παρενέργειες -Ποια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Eλπιδοφόρες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Θετικές και ελπιδοφόρες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορονοϊού, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της Johnson & Johnson και της Novavax, αφού στις δύο εταιρείες οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά της Covid-19 έδειξαν αποτελεσματικότητα έναντι του ιού  66% και 89,3% αντίστοιχα.

Παρακάτω παρατίθενται οι μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χορηγούνται ήδη, αλλά και όσων βρίσκονται κοντά στην παραγωγή:

Εμβόλιο Novavax

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο το οποίο έχει αναπτύξει κατά της Covid-19, έχει αποτελεσματικότητα άνω του 89%, με βάση τα αποτελέσματα της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών που πραγματοποίησε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας είναι το πρώτο που αποδεικνύεται το ίδιο αποτελεσματικό ενάντια στην βρετανική μετάλλαξη και την νοτιοαφρικανική.

Το εμβόλιο της Novavax, το οποίο επίσης χορηγείται σε δύο δόσεις, αποδείχθηκε ότι είναι 89,3% αποτελεσματικό και περίπου 86% αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής παραλλαγής. Στις δοκιμές της 3ης φάσης συμμετείχαν περισσότερα από 15.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 18-84, εκ των οποίων το 27% ήταν άνω των 65 ετών. Σχετικά με την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, το εμβόλιο ήταν 60% αποτελεσματικό.

Ο Σταν Ερκ, διευθύνων σύμβουλος της Novavax, δήλωσε στο BBC ότι το εργοστάσιο παραγωγής στο Stockton-on-Tees θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, με την εταιρεία να ελπίζει να λάβει έγκριση για το εμβόλιο από τον Βρετανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) περίπου την ίδια περίοδο.

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ηπείρους. Ωστόσο, το εμβόλιο είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου. Η Johnson & Johnson θα υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου στην αμερικανική ρυθμιστική αρχή την ερχόμενη εβδομάδα.

Το εμβόλιο αποστέλλει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία επιτρέπει την διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τρόπο ώστε να δώσει την κατάλληλη απόκριση στον πραγματικό ιό. Το εμβόλιο της J&J συντηρείται σε συνθήκες ψύξης και όχι κατάψυξης, γεγονός που διευκολύνει την εμβολιαστική διαδικασία. Στις κλινικές δοκιμές επί 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας από την Covid-19 κατά μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ήταν 66% στην Λατινική Αμερική και μόνο 57% στην Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.

Ο βασικός στόχος της έρευνας της J&J ήταν η πρόληψη μέτριας έως σοβαρής μορφής νόσου και το εμβόλιο έδειξε 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρής νόσου και της νοσηλείας σε όλες τις περιοχές του κόσμου και κατά πολλών παραλλαγών του ιού 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Το επίπεδο πρόληψης «εν δυνάμει προστατεύει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από σοβαρή και μοιραία έκβαση της Covid-19», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο dr Paul Stoffels, επικεφαλής επιστήμονας της J&J.

Εμβόλιο Pfizer-BioNTech

Το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα του απέναντι στο «βρετανικό» στέλεχος του κορονοϊού SARS-CoV-2, δείχνει μελέτη που οι ερευνητές των δύο εταιρειών παρουσίασαν στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”.

Τα αντισώματα που οι επιστήμονες απομόνωσαν από τον ορό του αίματος 40 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους, ήταν ικανά να εξουδετερώσουν το «βρετανικό» στέλεχος Β.1.1.7 (ή VOC 202012/01) του ιού. Όπως ανακοίνωσαν, η εμβολιαστική ανοσία έναντι της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού είναι ανάλογη εκείνης έναντι του αρχικού στελέχους στη Γουχάν της Κίνας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε βρεθεί να είναι κατά 95% αποτελεσματικό στις δοκιμές του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον «εγκέφαλο» της γερμανικής BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, έλεγξαν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων τόσο έναντι του αρχικού «κινεζικού» όσο και του «βρετανικού» στελέχους και βρήκαν «ελαφρώς μειωμένη», αλλά κατά βάση παρόμοια, εξουδετερωτική δράση του εμβολίου απέναντι στο πιο πρόσφατο στέλεχος. Γι’ αυτό, εκτιμούν ότι το «βρετανικό» στέλεχος είναι «απίθανο να ξεφύγει» από την προστασία του εμβολίου.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν, «η προετοιμασία για μια πιθανή αλλαγή στο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι συνετή. Η προσαρμογή του εμβολίου σε ένα νέο στέλεχος του ιού διευκολύνεται από την ευελιξία της τεχνολογίας mRNA στα εμβόλια».

Εμβόλιο Moderna

Το εμβόλιο της Moderna Inc ήταν περίπου 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας κατά τις κλινικές δοκιμές, στις οποίες δεν εντοπίστηκαν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι το εμβόλιό της παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στις εργαστηριακές δοκιμές εναντίον των νέων στελεχών του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Εμβόλιο AstraZeneca

Η αποτελεσματικότητα του βρετανικού εμβολίου είναι της τάξεως του 70% μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση και η προστασία ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca, Σερ Μενέλαος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία από τον κορονοϊό για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca χαιρέτισε την Παρασκευή το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιό της κατά της νόσου Covid-19 και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για «μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση» στο προϊόν, μεσούσης της έντασης με την ΕΕ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. «Η σύσταση (του ΕΜΑ) υπογραμμίζει την αξία του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, που δεν είναι μονάχα ασφαλές και καλά ανεκτό αλλά επίσης εύκολο στο να χορηγηθεί και, είναι σημαντικό, προστατεύει πλήρως από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας και τις νοσηλείες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Πασκάλ Σοριό, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο όμιλος.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά της παραλλαγής του ιού που κυκλοφορεί στη Βρετανία, όπως και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο.

Εμβόλιο Sputnik V

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V είναι 91,4%, με βάση την τελική ανάλυση δεδομένων που ελήφθησαν 21 ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Οι επιστήμονες βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων των 22.714 εθελοντών που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου ή το εικονικό φάρμακο στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών.

Εμβόλιο Sputnik-Light

Η Ρωσία θα κυκλοφορήσει το ρωσικό εμβόλιο σε μια δόση, το Sputnik-Light κατά του κορονοϊού τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσαν σήμερα οι παραγωγοί του εμβολίου σε ανάρτησή τους στο twitter. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει το εμβόλιο «Sputnik-Light» , το οποίο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγές, ως μια δυνατή προσωρινή λύση που θα βοηθήσει χώρες με υψηλούς δείκτες μόλυνσης να προμηθευθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται το εμβόλιο. «Θα κυκλοφορήσουμε το εμβόλιο μιας δόσης τον Φεβρουάριο, το οποίο ονομάσαμε Sputnik-Light», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Νωρίτερα το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) είχε ανακοινώσει ότι χρηματοδοτεί τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-Light το οποίο μπορεί να αποτελέσει την προσωρινή λύση για πολλές χώρες. Πρόκειται για ένα εμβόλιο μιας δόσης το οποίο θα έχει διάφορα επίπεδα αποτελεσματικότητας, φθάνοντας έως το 85% για μια ορισμένη κατηγορία ανθρώπων. Ο πρόεδρος του RDIF Κιρίλ Ντμίτριεφ δήλωσε ότι έχει ήδη εκδηλωθεί μια σημαντική ζήτηση για το εμβόλιο αυτό από πολλές χώρες.

Όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίνσμπουργκ, το εμβόλιο Sputnik-Light δημιουργεί ανοσία σε διάστημα τριών εβδομάδων από την λήψη του, η οποία διατηρείται για διάστημα τριών -τεσσάρων μηνών. Κύριος σκοπός του εμβολίου αυτού είναι να μειώσει τον αριθμό των θανάτων σ’ εκείνες τις χώρες όπου η θνητότητα είναι πολύ υψηλή. Στην Ρωσία θα χρησιμοποιείται ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V.

Τι παρενέργειες έχει το εμβόλιο της AstraZeneca

Γενικά, οι παρενέργειες των εμβολίων COVID-19 περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα στο χέρι που γίνεται η ένεση. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί μερικές άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μιας που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κλινικής δοκιμής.

Τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες θεωρούνται φαρμακευτικές αντιδράσεις που προκαλούνται άμεσα από ένα εμβόλιο, ενώ μια παρενέργεια είναι μια φυσική αντίδραση σε ένα φάρμακο. Η προκαταρκτική έκθεση σχετικά με το εμβόλιο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet αποκάλυψε γενικά καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις παρενέργειες, αλλά υπήρχαν μερικές αναφορές σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Υπήρχε μία περίπτωση αιμολυτικής αναιμίας και τρεις περιπτώσεις εγκάρσιας μυελίτιδας (μια κατάσταση όπου υπάρχει φλεγμονή του νωτιαίου μυελού) σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο. Αυτές οι ασθένειες κρίθηκαν απίθανο να έχουν προκληθεί από το εμβόλιο, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση. Ορισμένοι θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης στην ομάδα μελέτης, αλλά αυτοί οι θάνατοι δεν σχετίζονται με το εμβόλιο και οφείλονταν σε περιστατικά όπως τροχαίο ατύχημα και ανθρωποκτονία.

Τι παρενέργειες έχει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μετά τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech, AstraZeneca και Moderna, το επόμενο που αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως ενάντια στη νόσο COVID-19 είναι εκείνο της Johnson & Johnson.

Σε αντίθεση με τα άλλα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μόνο μία δόση. Αλλά σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά με τα άλλα. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του νέου εμβολίου της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχουν πέντε συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προέρχονται από το νέο εμβόλιο Johnson & Johnson. Αυτές ήταν πιο συχνές μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών σε σχέση με εκείνους των 65 και άνω.

Πυρετός

Σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών, αναφέρθηκε πυρετός ως παρενέργεια για το 20% εκείνων που έλαβαν χαμηλή δόση και για το 48% εκείνων που έλαβαν υψηλή δόση. Μεταξύ των 65 ετών και άνω, μόνο το 4% όσων έλαβαν χαμηλή δόση και το 10% όσων έλαβαν την υψηλή δόση ανέφεραν ότι είχαν πυρετό. «Όλες οι περιπτώσεις πυρετού εμφανίστηκαν εντός δύο ημερών μετά την ανοσοποίηση. Ο πυρετός υποχώρησε εντός 1 ή 2 ημερών», σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Κόπωση

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή Johnson & Johnson που έλαβαν χαμηλή δόση του εμβολίου, σχεδόν το 45% των 18 έως 55 ετών και σχεδόν το 30% των 65 ετών και άνω ανέφεραν την κόπωση ως παρενέργεια. Για τους 18 έως 55 που έλαβαν την υψηλότερη δόση, περίπου το 70% εμφάνισε κόπωση. Και για όσους ήταν 65 ετών και άνω και έλαβε υψηλή δόση, το 40% είχε αυτή την αντίδραση.

Πονοκέφαλος

Για τους συμμετέχοντες της μελέτης Johnson & Johnson, μεταξύ 18 και 55 ετών, περίπου το 45% στην ομάδα της χαμηλής δόσης του εμβολίου ανέφερε ότι είχαν πονοκέφαλο και το 70% στην ομάδα της υψηλής δόσης παρουσίασε το ίδιο. Ο πονοκέφαλος ήταν λιγότερο συχνός στους 65 ετών και άνω. Για όσους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έλαβαν χαμηλή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson, μόνο το 25% εκδήλωσε πονοκεφάλους. Για όσους έλαβαν την υψηλή δόση το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν 35%.

Μυϊκοί πόνοι

Οι πόνοι στους μυς (μυαλγία) αναφέρθηκε ως παρενέργεια από το 40% των συμμετεχόντων ηλικίας 18 έως 55 ετών, που έλαβαν μόνο μια χαμηλή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson. Για τους 65 ετών και άνω που έλαβαν χαμηλή δόση, το 20% ανέφερε μυαλγία. Όσο για εκείνους που έλαβαν την υψηλότερη δόση, περίπου το 60% των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών ανέφεραν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια και το 25% των 65 ετών και άνω την παρουσίασαν επίσης.

Πόνος στο σημείο της ένεσης

Από τις τρεις τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μελετήθηκαν (εξάνθημα, πόνος και πρήξιμο) μόνο ο πόνος φάνηκε να είναι μια κοινή αντίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή εμβολίων της Johnson & Johnson. Για τους 18 έως 55 ετών, σχεδόν το 65% όσων έλαβαν χαμηλή δόση ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και περίπου το 75% αυτών που έλαβαν υψηλή δόση. Και μεταξύ των 65 ετών και άνω, τόσο όσοι έλαβαν την υψηλή όσο και εκείνοι που έλαβαν την χαμηλή δόση, ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης σε ποσοστό 40%.

Εμβόλια mRNA

Τα νέα δεδομένα αφορούν ανθρώπους που έκαναν το εμβόλιο mRNA της εταιρείας Pfizer.

Το εμβόλιο περιέχει αβλαβές τμήμα του γενετικού υλικού του κορωνοϊό.

Μετά την έγχυσή του στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό αντιδρά και μαθαίνει να το αναγνωρίζει και να το καταπολεμά.

Έτσι, αν ποτέ έλθει αντιμέτωπο με τον αληθινό κορωνοϊό, επιτίθεται και σε αυτόν.

Ο δρ Spector και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους χρήστες ειδικής εφαρμογής που έχουν αναπτύξει να τους αναφέρουν τι συμπτώματα είχαν μετά τον εμβολιασμό τους.

Επρόκειτο για 23.308 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και 12.444 που έκαναν τη δεύτερη.

Τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσιοποίησαν οι ερευνητές, οι εθελοντές είχαν τοπικές ή/και συστηματικές αντιδράσεις.

Ειδικότερα:

Το 37% είχαν τοπικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση. Οι αντιδράσεις αυτές ήταν συνήθως πρήξιμο στο σημείο της έγχυσης, που εμφανιζόταν σε 1-2 μέρες από τον εμβολιασμό. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση ήταν περίπου 45%.

Περίπου ένας στους επτά εθελοντές (το 14%) είχαν τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μετά την πρώτη δόση. Το αντίστοιχο ποσοστό μετά τη δεύτερη δόση ήταν περίπου 22%. Οι συστηματικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν μέσα σε 7 ημέρες από το εμβόλιο.

Οι συχνότερες συστηματικές αντιδράσεις ήταν κόπωση και πονοκέφαλος. Η καθεμία αναφέρθηκε από ποσοστό περίπου 3% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και 10% μετά τη δεύτερη.

Άλλες συχνές παρενέργειες ήταν ρίγη (περίπου 1,5% στην πρώτη δόση και 6,5% στη δεύτερη), ασυνήθιστοι πόνοι στις αρθρώσεις και πυρετός. Ειδικά ο πυρετός αναφέρθηκε από το περίπου 1% των εθελοντών μετά την πρώτη δόση και το 4% μετά τη δεύτερη.

Οι παρενέργειες που προαναφέρθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις υποχώρησαν μέσα σε 1-2 ημέρες.

Οι αντιδράσεις όσων είχαν ήδη περάσει την Covid-19

Στην παρούσα ανάλυση οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία και για τις αντιδράσεις στο εμβόλιο ανθρώπων που ήδη είχαν περάσει τη νόσο Covid-19 όταν εμβολιάστηκαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι αυτοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συστηματικές αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα, ο ένας στους τρεις ανέφερε τουλάχιστον μία συστηματική αντίδραση μέσα σε 7 ημέρες από τον εμβολιασμό, έναντι ενός στους πέντε στα άτομα χωρίς ιστορικό Covid-19.

Επιπλέον, από τους εθελοντές που ήδη είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό:

Σε περίπου 1 στους 20 οι παρενέργειες διήρκεσαν περισσότερες από 3 ημέρες.

Σε περίπου 1 στους 50 οι παρενέργειες διήρκεσαν έξι ημέρες ή περισσότερες.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Στην παρούσα ανάλυση δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων. Από προγενέστερες μελέτες, όμως, είναι γνωστό ότι μπορεί να υπάρξουν σε πολύ μικρό αριθμό εμβολιασθέντων.

«Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για τους περισσότερους ανθρώπους» δήλωσε ο δρ Spector.

«Επειδή πάντως κανένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν παρέχει προστασία 100%, αν μετά τον εμβολιασμό εκδηλώσει κάποιος πυρετό, βήχα, δύσπνοια ή άλλα ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να εξεταστεί για τη νόσο Covid-19».

Ποια εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Αγωνία επικρατεί στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στον πλανήτη. Φαίνεται, σύμφωνα με έρευνα, να καθιστά λιγότερα αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Μετά την είδηση για τη Pfizer, έγινε γνωστό ότι και το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν φαίνεται να προστατεύει από την ήπια και μέτρια μορφή της νόσου που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Τι ισχύει στην περίπτωση των άλλων εμβολίων

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να είναι λιγότερο ικανό να προστατεύει από τη μόλυνση με το παραλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μια ανησυχητική μετάλλαξη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από ομοτίμους και περιλαμβάνουν μικρό αριθμό ασθενών, υποδηλώνουν επίσης ότι μια σημαντική αναλογία ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών μπορεί να μην είναι επαρκώς προστατευμένοι από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού μέχρι να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν οι ερευνητές που ηγήθηκαν της μελέτης.

Moderna: Επαρκές αλλά λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Τα δικά της αποτελέσματα δημοσιοποίησε και η Moderna, που όπως υποστηρίζει, το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό στη βρετανική μετάλλαξη, αλλά το επίπεδο προστασίας αλλάζει στη νοτιοαφρικανική.

Η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει τις προσπάθειες για την βελτιστοποίηση του εμβολίου, με έμφαση στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Johnson & Johnson: Μειώνεται η αποτελεσματικότητα στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Παράλληλα, η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιό της, που χορηγείται σε μια δόση, έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε 44.000 εθελοντές, το επίπεδο προστασίας στις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ανήλθε στο 66% στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, όπου το μεταλλαγμένο στέλεχος κυκλοφορεί ευρέως, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε στο 57%.

Πώς ξεκίνησε η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές, σε δείγματα ήδη από τον Οκτώβριο.

Την ύπαρξή της δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας της χώρας στις 18 Δεκεμβρίου.

Πλέον, το στέλεχος εντοπίζεται στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Έχοντας λάβει την ονομασία 501.V2, το μεταλλαγμένο νοτιοαφρικανικό στέλεχος παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης.

Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y», που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K», η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.

 

Πηγή: https://bestlifeonline.com

ΠΗΓΗ: BBCFT, ΑΠΕ-ΜΠΕ

21 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης