Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson

Οι ανησυχίες που πολλοί εκφράζουν για τα μη-mRNA εμβόλια των AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson, σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, δεν δικαιολογούνται από τα δεδομένα, ιδιαίτερα όσον αφορά την πιθανότητα εκδήλωσης βαριάς και επικίνδυνης Covid-19. Αυτό προκύπτει από μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Επισημαίνει ότι ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί, επειδή τα πρώτα δύο εμβόλια που ολοκλήρωσαν τις κλινικές δοκιμές (Pfizer/BioNTech και Moderna) ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά, με αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%, ενώ η αναμενόμενη από πολλούς ειδικούς ήταν 50-70%. Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των AstraZeneca, Novavax και Johnson & Johnson και αρκετοί άρχισαν να θεωρούν ότι αυτά είναι ‘κατώτερα’ εμβόλια. Είναι όμως όντως υποδεέστερα αυτά τα εμβόλια ή είναι χρήσιμα στη μάχη απέναντι στον ιό, αναρωτιέται ο κ.Μόσιαλος και από την ανάλυση του προκύπτει το δεύτερο.

Τα εμβόλια των Pfizer and Moderna είναι κατά 95% ή 94% αποτελεσματικά αντίστοιχα στην προστασία από τη νόσο Covid-19 σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή ήπιας, μέτριας και βαριάς έντασης, καθώς μόνο 5% και 6% από αυτούς που θα κάνουν το εμβόλιο, θα νοσήσουν.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων AstraZeneca, Novavax και Johnson & JohnsonΤα τρία εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson και το ρωσικό Sputnik-V είναι παρόμοια στην τεχνολογία ανάπτυξης (ιικού φορέα), ενώ της Novavax είναι πρωτεϊνικού τύπου. Τα αποτελέσματα όμως από τις κλινικές μελέτες τους αναφέρονται σε διαφορετικές περιόδους ανάλυσης μετά τον εμβολιασμό, οπότε δεν μπορούν να συγκριθούν ένα προς ένα ούτε αυτά τα τέσσερα εμβόλια μεταξύ τους, ούτε με τα αρχικά δύο.

Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca

Σε πρόσφατη προδημοσίευση στο “The Lancet” ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, 72% μετά την πρώτη δόση. Για την ακρίβεια 72% από την 22η ημέρα έως και 90 ημέρες μετά την πρώτη δόση και κατά 82% μετά την δεύτερη δόση, αν αυτή γίνει μετά από 12 εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης της Pfizer έδειξαν πως την 12η ημέρα μετά την πρώτη δόση η προστασία ήταν 52% και ανήλθε στο 95% από την 7η ημέρα μετά τη δεύτερη δόση. Από τον μαζικό εμβολιασμό στο Ισραήλ, αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνονται, πως και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.

Όμως το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) είναι 100% αποτελεσματικό αναφορικά με την πρόληψη από τα σοβαρά και κρίσιμα συμπτώματα από τη νόσο Covid-19. Όσον αφορά το 18% (100%-82%), στο οποίο το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό, αυτό πρακτικά σημαίνει πως με το εμβόλιο αυτό ένα 18% των εμβολιασθέντων θα νοσήσει, όχι όμως με βαριά νόσο αλλά με ήπιας η μέτριας έντασης συμπτώματα. Κανείς από αυτούς που ανήκουν στο 18%, δεν θα αρρωστήσει βαριά, δεν θα νοσηλευτεί και, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, κανείς που έχει εμβολιαστεί, δεν θα πεθάνει αν κολλήσει τον ιό μετά τον εμβολιασμό.

Η ΑΖ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο καλύπτει και τη βρετανική παραλλαγή.

Προστασία από βαριές περιπτώσεις

Επίσης πως το εμβόλιο παρέχει προστασία για τις βαριές περιπτώσεις και έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, αλλά με την επιφύλαξη πως εμβολιάστηκαν κυρίως νέοι άνθρωποι και η αποτελεσματικότητα έναντι σε αυτή την παραλλαγή μένει να επιβεβαιωθεί με αποτελέσματα από μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος. Παράλληλα η εταιρεία τροποποιεί το υπάρχον εμβόλιο για να υπάρξει και νέο εμβόλιο, που να καλύπτει τις παραλλαγές, τον Οκτώβριο. Αυτό γίνεται για να είμαστε 100% σίγουροι, καθώς μπορεί να χρειαστεί μια αναμνηστική δόση και εάν χρειαστεί, καλύτερα θα είναι να γίνει με το νέο εμβόλιο.

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι τo εμβόλιο της ΑΖ για την ώρα δεν θα χορηγείται στους άνω των 55/65 ετών, γιατί δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα για αυτή την ηλικιακή ομάδα, αλλά θα υπάρξουν και αυτά σύντομα. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου για ηλικιωμένους, παρά τον μικρό αριθμό ατόμων που δοκιμάστηκαν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, ήταν να καταστούν διαθέσιμες οι επιλογές στα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος θεωρεί “βασιζόμενος στα δεδομένα που έχουμε, πως δεν θα υπάρχει τελικά ηλικιακή διαφοροποίηση. Αλλά θα περιμένουμε και τη συλλογή των αποτελεσμάτων από τις τρέχουσες μελέτες, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα προς ανάλυση. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τους ηλικιωμένους, όσον αφορά το εμβόλιο της ΑΖ. Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, δεν θα εμβολιάσει τους άνω των 55 ή 65 με αυτό το εμβόλιο. Όπως εξήγησα παραπάνω, και αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. Κάποιες χώρες όμως έκριναν πως τα δεδομένα για τους άνω των 55/65 ετών δεν είναι αρκετά. Γνωρίζουμε και από τις προηγούμενες φάσεις της κλινικής δοκιμής (με μικρότερο αριθμό δεδομένων) πως οι άνω των 65 ετών που εμβολιάστηκαν, ανοσο-αποκρίθηκαν αποτελεσματικά μετά τους εμβολιασμούς.

Γνωρίζουμε επίσης πως τα -παρόμοιας τεχνολογίας- εμβόλια Johnson & Johnson και Sputnik-V, ήταν αποτελεσματικά και σε αυτές τις ηλικίες. Δεν περιμένω επομένως να υπάρξει ηλικιακή διαφοροποίηση”.

Εμβόλια Johnson & Johnson και Novavax

Αναφορικά με τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της Novavax, που και για αυτά ανακοινώθηκε μικρότερη αποτελεσματικότητα, οι κλινικές δοκιμές τους, επειδή διεξήχθησαν πιο αργά, έδωσαν πληροφορίες επίσης για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, που είχε πλέον αναδυθεί. Γνωρίζουμε από την ανακοίνωση της Johnson & Johnson, πως με μία μόνο δόση υπήρχε 85% προστασία από σοβαρή λοίμωξη για όλες τις ηλικίες (18 και άνω) για τις πρώτες 28 ημέρες σε όλες τις περιοχές που διεξήχθησαν κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της Νοτίου Αφρικής.

Επίσης δεν καταγράφηκε καμία σοβαρή λοίμωξη ή θάνατος από τον ιό 49 μέρες μετά τον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές. Επιπλέον, η προστασία καταγράφηκε στο 72% σε όσους κόλλησαν το αρχικό στέλεχος και στο 57% για όσους κόλλησαν την νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

Η προστασία με το εμβόλιο της Novavax καταγράφηκε στο 95,6% έναντι του αρχικού στελέχους, 85% έναντι της βρετανικής παραλλαγής και 60% για όσους κόλλησαν τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Και εδώ πρόκειται για ήπια συμπτώματα της νόσου και δεν αναφέρονται θάνατοι ή νοσηλείες για όσους κόλλησαν την νόσο μετά τον εμβολιασμό.

Η μεταδοτικότητα των εμβολιασθέντων

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα μετά τον εμβολιασμό, ο κ.Μόσιαλος υπογραμμίζει ότι “ακόμα δεν έχουμε ακράδαντα στοιχεία πως όποιος κολλήσει, δεν μεταδίδει τον ιό. Αυτά τα δεδομένα απαιτούν ενδελεχή μοριακή ανάλυση στους εμβολιασμένους, σε εβδομαδιαία -συνήθως- βάση, και το ερώτημα είναι υπό μελέτη. Αναμένουμε στοιχεία από τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ, που προπορεύεται τόσο στους εμβολιασμούς όσο και στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο”.

Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία που είχε καταθέσει η Moderna για την αξιολόγηση του φακέλου από την FDA, προέκυψε πως στα ρινικά επιχρίσματα που αναλύθηκαν (από συμμετέχοντες και στο μεσοδιάστημα μεταξύ των 2 δόσεων) υπήρχε μείωση της ασυμπτωματικής λοίμωξης κατά περίπου 66%.

Από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης γνωρίζουμε -από μια προδημοσίευση- πως το ποσοστό των θετικών μοριακών τεστ PCR μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ μετά από δύο δόσεις του εμβολίου. Η μελέτη δεν μέτρησε τη μετάδοση απευθείας, εντοπίζοντας- για παράδειγμα- επαφές που μολύνθηκαν από εμβολιασθέντες. Αλλά οι ερευνητές συνέλεγαν τακτικά ρινικά επιχρίσματα από κάποιους από τους συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός θετικότητας στα τεστ PCR μειώθηκε κατά το ήμισυ μετά από δύο δόσεις του εμβολίου. Αυτό θεωρείται σημαντικό, επειδή εάν το εμβόλιο απλώς έκανε τις λοιμώξεις πιο ήπιες, δεν θα υπήρχε μείωση στη συνολική θετικότητα των τεστ PCR (αλλά ‘ποσοτική’ διαφορά στο αποτέλεσμα που δίνει το τεστ PCR), όπως υποστηρίζουν και οι συγγραφείς.

Χρειάζονται ποιοτικές μελέτες για τη μείωση της μετάδοσης αλλά και μελέτες για μεγαλύτερα διαστήματα μετά τους εμβολιασμούς. Θα έχουμε απαντήσεις και για αυτά τα ερωτήματα σύντομα.

“Είναι σημαντικό”, τονίζει ο κ. Μόσιαλος, “πως ήδη τέσσερις εταιρείες (Pfizer, Moderna, Novavax και AZ) τροποποιούν τα εμβόλια για να μας προστατεύουν καλύτερα έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσουν οι (επανα)λοιμώξεις λόγω των παραλλαγών. Οι επιστήμονες και οι εταιρείες αναλύουν τα νέα δεδομένα και τροποποιούν τα εμβόλια αντίστοιχα. Είναι όμως σημαντικό κυβερνήσεις και πολίτες να ανταποκρίνονται με εγρήγορση.

Αν δεν λυθεί το θέμα παγκοσμίως, και κυκλοφορεί ο ιός ανεξέλεγκτος στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στην Ασία, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς, θα αφήσουμε περιθώρια για ανάπτυξη νέων στελεχών ή και -πιο δυσμενών επιπτώσεων- μεταλλάξεων. Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος – πρέπει να προχωρήσουν παγκοσμίως οι μαζικοί εμβολιασμοί”.

Με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE εξηγεί τι ισχύει με τις κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια και ποια είναι αποτελεσματικά ακόμη και με μία δόση, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες.

“Γνωρίζουμε ήδη για την αποτελεσματικότητα της μιας δόσης του εμβολίου των Jansen/ J&J, όπως και για του ρωσικού, και μάθαμε και για της AstraZeneca” σημειώνει ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα, προσθέτει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα αναφορικά με “τη δυνατότητα εμβολιασμών με μία μόνο δόση, ή και με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών”.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

H στρατηγικής της Αγγλίας για καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης για το εμβόλιο της Οξφόρδης – πρόσφατα δεδομένα από τις κλινικές δοκιµές της Astrazeneca.

Το εμβόλιο ChAdOx1 ή αλλιώς AZD1222 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων για χρήση με σχήμα δύο τυπικών δόσεων.

Όμως γιατί έγινε αντικείμενο συζήτησης το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων;

Ο περιορισμένος αριθμός δόσεων, οι παγκόσμιες ελλείψεις στη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και τα υπάρχοντα αποτελέσματα απο τις κλινικές δοκιμές – σύμφωνα με την AZ- έφεραν τη συζήτηση και τελικά την αλλαγή του σχήματος των εμβολιασμών, αναφορικά με το αρχικό μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων μεταξύ των 2 δόσεων.

Χθες αναρτήθηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet η προδημοσίευση μιας συγκεντρωτικής ανάλυσης κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZaneca, και κάποιες αναλύσεις για την αποτελεσματικότητα της επέκτασης του διαστήματος μεταξύ 1ης και 2ης δόσης.

Οι αναλύσεις συμπεριέλαβαν 17.177 εθελοντές: 8948 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6753 στη Βραζιλία και 1476 στη Νότια Αφρική. (Στην αποτελεσματικότητα της κλινικής δοκιμής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα υποσύνολο συμμετεχόντων είχε λάβει τη μισή ποσότητα του εμβολίου ως πρώτη δόση.)

Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου από τη 14η ημέρα μετά τη 2η δόση, ανεξαρτήτως δοσολογίας, ήταν 66,7% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 57.4% – 74,0%).

Στην ομάδα που έλαβε το σχήμα των 2 τυπικών δόσεων η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλότερη όταν μεσολαβούσε μεγαλύτερο μεσοδιάστημα. Δηλαδή με μεσοδιάστημα 12 εβδομάδες και άνω, η αποτελεσματικότητα καταγράφηκε στο 82,4% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 62,7%- 91,7%), σε σύγκριση με αποτελεσματικότητα εμβολίου 54,9% (διάστ. εμπιστοσύνης 32,7% – 69,7%) όταν το μεσοδιάστημα ήταν μικρότερο από 6 εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία τυπική δόση εμβολίου από την ημέρα 22 έως την ημέρα 90 μετά τον εμβολιασμό, ήταν 76% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 59%- 86%) και η ανάλυση έδειξε ότι η προστασία δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 3 μηνών.

Ομοίως, τα επίπεδα αντισωμάτων διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με ελάχιστη εξασθένιση για περίοδο 90 ημερών.

Πως ερμηνεύονται αυτά τα αποτελέσματα;

Η στρατηγική του εμβολιασμού που προτάθηκε αρχικά από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες των ρυθμιστικών αρχών υποστηρίζεται από στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου.

Όπως ανέφερα και για την αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του ρωσικού εμβολίου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ενδελεχώς τα στοιχεία προστασίας του καθε εμβολίου μετά από την πρώτη δόση, και επίσης την προστασία που προσφέρουν έναντι στις αναδυόμενες παραλλαγές του ιού. Δυστυχώς, πέρα από τα προβλήματα εφοδιασμού στην Ευρώπη, να ξαναπώ πως υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ακόμα στη διάθεσή τους κανένα εμβόλιο.

Γνωρίζουμε ήδη για την αποτελεσματικότητα της μιας δόσης του εμβολίου των Jansen/ J&J, όπως και για του ρωσικού, και μάθαμε και για της AstraZeneca.

Τα στοιχεία αυτά ειναι ενθαρρυντικά γιατί στηρίζουν τη δυνατότητα εμβολιασμών με μία μόνο δόση, ή και με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών (στην περίπτωση της ΑΖ). Διαφαίνεται δηλαδή μια εναλλακτική αποτελεσματική στρατηγική.

Η εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία χρειάζεται επιστημονικά δεδομένα και διαθεσιμότητα πολλών εργαλείων. Έλεγα συχνά πέρσι, πως δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλια και εγκεκριμένα φάρμακα, αλλά μπορούμε να προστατευτούμε γιατί έχουμε -έστω- τα μη-φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας. Επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε το ζήτημα πως έχουμε εγκεκριμένα εμβόλια αλλά δεν έχουμε αρκετές δόσεις ακόμα για όλους. Όμως, έχουμε αρκετά εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει μεγάλες κλινικές δοκιμες με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές η καθε μία. Λόγω αυτού έχουμε συνεχή ροή αποτελεσμάτων από τις κλινικές δοκιμές.

Κάποια από αυτά τα εμβόλια σχεδιάστηκαν ως εμβόλια 2 δόσεων. Όμως, εκ των αποτελεσμάτων, έχουμε επιστημονικά κριτήρια αξιολόγησης και βλέπουμε πως η εφαρμογή του σχήματος μιας δόσης -για κάποια από αυτά- δεν είναι απλά το βέλτιστο δυνατόν λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας, αλλά μια εναλλακτική αποτελεσματική επιλογή.

Εξαιρετική αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου ‘Sputnik V’ μετά από μία μόνο δόση

Δημοσιεύτηκαν σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’ τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ του ρωσικού εμβολίου COVID-19, ‘Sputnik V’.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85.6 –95.2).

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου.

Αυτή η ενδιάμεση έκθεση των δεδομένων φάσης ΙΙΙ που παρουσιάζονται περιλαμβάνει αποτελέσματα για περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 75% έλαβαν το εμβόλιο.

Πιο συγκεκριμένα

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 – 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.

• Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100).

• Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.

Να θυμίσω μερικά πράγματα για το ρωσικό εμβόλιο που είναι γνωστό και ως Gam-COVID-Vac. Χρησιμοποιεί 2 ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό. Η κύρια διαφορά του δηλαδή με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca, είναι πως χρησιμοποιούνται 2 φορείς (για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης ακίδας) ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού.

Είχα αναφερθεί συχνά στο παρελθόν στην αναμενόμενη υψηλή αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου. Για αυτό και είχα θεωρήσει εξαιρετική την κίνηση της AstraZeneca, να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα (χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο) σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya.

Τι άλλο όμως μαθαίνουμε από τα σημερινά αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο;

Τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου. Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το (μονοδοσικό) εμβόλιο των Jansen /Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα. Αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων.

Περιμένουμε νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού.

Ταυτόχρονα όμως να πως, πως είναι επίσης πολύ σημαντικό πως πολλές άλλες χώρες έχουν κάνει συμφωνίες αγοράς του ρωσικού εμβολίου, και χιλιάδες άνθρωποι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται σύντομα και με αυτό. Η πανδημία δεν θα λήξει αν δεν έρθουν σε πέρας μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη.

Το εμβόλιο της Novavax έχει 89,3% αποτελεσματικότητα κατά του κορονοϊού

Η αμερικανική φαρμακευτική Novavax ανακοίνωσε σήμερα πως το εμβόλιο που παρασκεύασε για την Covid-19, ήταν 89% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, μετά τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15.000 άνθρωποι.

“Το NVX-CoV2373 έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση αυτής της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Novavax, Στάλνεϊ Ερκ.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές

Οι κλινικές δοκιμές έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο είναι σχεδόν στα ίδια ποσοστά αποτελεσματικό στην προστασία από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, που εντοπίστηκε πρώτα στην Βρετανία, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε με tweet του τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το εν λόγω εμβόλιο.

Ωστόσο, τα θετικά νέα αντισταθμίστηκαν από την κοινή ανακοίνωση ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, την οποία οι επιστήμονες θεωρούν και αυτή πιο μεταδοτική.

Μόσιαλος: Ενθαρρυντικά τα νέα για το εμβόλιο της Novavax

Πολύ καλά νέα για το εμβόλιο της Novavax, έγραψε σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας με εμβόλια που μπαίνουν και αυτά στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Τι έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος

Το εμβόλιο Covid-19 της Novavax είναι περίπου 89% αποτελεσματικό και λειτουργεί αποτελεσματικά και ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι η κλινική δοκιμή της σε συνεργασία με την ειδική ομάδα εμβολίων της βρετανικής κυβέρνησης έδειξε αποτελεσματικότητα 95,6% έναντι του αρχικού στελέχους και 85,6% έναντι της νέας παραλλαγής B.1.1.7.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη φάσης 2B στη Νότια Αφρική, η Novavax διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν κατά 60% αποτελεσματικό στους συμμετέχοντες χωρίς HIV. Όμως όσοι νόσησαν μετά τον εμβολιασμό δεν είχαν σοβαρά συμπτώματα. Το εμβόλιο δεν λειτούργησε καλά στους συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στον ιό του HIV. Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολιού στη Νότια Αφρική καταγράφηκε ως 49%.

Μόσιαλος: Το εμβόλιο της AstraZeneca και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού

Ανάρτηση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού έκανε στο facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Η Νότια Αφρική διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου του Covid-19, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσο από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών», σημείωσε διερωτώμενος «υπάρχει όμως ελπίδα το εμβόλιο της AstraZeneca να έχει καλές επιδόσεις, αντίστοιχες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μία διαφορετική ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης;».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως εξής:

Το εμβόλιο της AstraZeneca και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού

Η Νότια Αφρική διέκοψε τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της νόσου του Covid-19, αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο παρέχει ελάχιστη προστασία από ήπια και μέτρια νόσο από το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος μεταξύ των νεότερων ηλικιών.

Υπάρχει όμως ελπίδα το εμβόλιο της AstraZeneca να έχει καλές επιδόσεις, αντίστοιχες με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε μία διαφορετική ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης;

To -παρόμοιας τεχνολογίας- εμβόλιo της Johnson & Johnson, ήταν αποτελεσματικό σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Γνωρίζουμε από την ανακοίνωση της Johnson & Johnson, πως με μία μόνο δόση υπήρχε 85% προστασία από σοβαρή λοίμωξη για όλες τις ηλικίες (18 και άνω) για τις πρώτες 28 ημέρες σε όλες τις περιοχές που διεξήχθησαν κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της Νοτίου Αφρικής. Επίσης δεν καταγράφηκε καμία σοβαρή λοίμωξη ή θάνατος από τον ιό 49 μέρες μετά τον εμβολιασμό σε όλες τις περιοχές.

Στη Νότια Αφρική εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της ΑΖ κυρίως νέοι άνθρωποι, που δεν αναμένεται να νοσήσουν βαριά ως συνέπεια της νόσου. Επομένως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στην νοτιοαφρικανική παραλλαγή σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.

Δηλαδή δεν γνωρίζουμε αν όσοι ανήκουν στις μεγαλύτερης ηλικίας πληθυσμιακές ομάδες θα αρρώσταιναν βαριά (με αποτέλεσμα να εισαχθούν στα νοσοκομεία ή να πεθάνουν ως συνέπεια της νόσου) αν κολλούσαν την νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της ΑΖ. Γνωρίζουμε όμως πως αυτό δεν συμβαίνει με το παρόμοιας τεχνολογίας εμβόλιο της J&J.

Το εμβόλιο της ΑΖ όμως, ίσως επίσης να προστατεύει όποιον το λάβει από τις δυσμενείς και σοβαρές επιπτώσεις της νόσου.

Η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής ανακοίνωσε εχθές πως 100.000 υγειονομικοί θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι εμβολιασμοί αυτοί αποτελούν τμήμα νέας μελέτης, όπου δηλαδή το εμβόλιο θα δωθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα από αυτούς που το είχαν ήδη λάβει.

Θα μάθουμε λοιπόν εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες σε λίγες εβδομάδες.

16 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης