Θεσσαλονίκη: Δρόμοι ποτάμια και μεγάλα προβλήματα -Τεράστια τρύπα άνοιξε σε δρόμο και έπεσε λεωφορείο μέσα -Δύο μήνες θα χρειαστεί για να κλείσει η τρύπα

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» πλήττει και τη Θεσσαλονίκη και το 112 να χτυπά στα κινητά των κατοίκων της πόλης. Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην Κεντρική Μακεδονία, από τις 10 χθες το πρωί και μέχρι αυτή την ώρα έγιναν συνολικά 13 κοπές δέντρων και επτά αντλήσεις υδάτων στους δήμους Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Βέροιας, Αριστοτέλη και Πολυγύρου.

Μάλιστα, μαθητές και καθηγητές στο 31ο γενικό λύκειο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν το πρωί αντιμέτωποι με ένα αναπάντεχο θέαμα.

Λόγω της βροχής, ένα μεγάλο πεύκο έπεσε στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, στην περιοχή της Χαριλάου, λίγο πριν από την προσέλευση των μαθητών.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, το δέντρο έπεσε είκοσι λεπτά μετά τις επτά το πρωί. Η φύλακας που ήταν εκεί το είδε να καταρρέει σιγά σιγά μέσα στην κεντρική αυλή και ενημέρωσε αμέσως τη διευθύντρια που ήταν στη διαδρομή για το σχολείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σχολικό συγκρότημα, όπου συστεγάζονται γυμνάσιο και λύκειο, με περισσότερα από 600 παιδιά και προχώρησαν σε κοπή του δέντρου, ενώ αναμένονται συνεργεία για την απομάκρυνση των τεράστιων κλαδιών. Για λόγους ασφαλείας και για να μην προκληθεί τυχόν ατύχημα, η διεύθυνση του σχολείου κράτησε αρχικά τα παιδιά στις τάξεις, ενώ έχουν τοποθετηθεί και προστατευτικές κορδέλες γύρω από τα κλαδιά.

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο κρατήρας που δημιουργήθηκε σε κεντρικό δρόμο στο Βότσι Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη, και «ρούφηξε» το μπροστινό μέρος ενός λεωφορείου.

Σύμφωνα με τον δήμο η τρύπα οφείλεται σε αγωγό της ΕΥΑΘ από το 1999 που εδώ και ένα χρόνο είχε δρομολογηθεί η αλλαγή του, ενώ το 2020 είχε γίνει παρόμοιο σκηνικό.

Ευτυχώς, όλοι οι επιβάτες κατάφεραν να βγουν σώοι από το λεωφορείο, όπως και ο οδηγός. Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως παραμένει κλειστή, ενώ θα χρειαστούν έως και δύο μήνες μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στο οδόστρωμα στη Θεσσαλονίκη.

Η Τροχαία αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί της Εθν. Αντιστάσεως, από τη συμβολή της με την Περιφερειακή Οδό έως τη συμβολή της με την οδό Αιγαίου, ενώ η κίνηση εκτρέπεται από το ύψος του Φοίνικα μέσω της Περιφερειακής Οδού και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο κρατήρας που δημιουργήθηκε σε κεντρικό δρόμο στην Θεσσαλονίκη, και «ρούφηξε» το μπροστινό μέρος ενός λεωφορείου. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι  ΕΥΑΘ, Δήμος Καλαμαριάς και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πλέον επιδοθεί σε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών για το σοκαριστικό περιστατικό.

Το λεωφορείο απομακρύνθηκε μετά από τον συντονισμό Τροχαίας – ΕΥΑΘ – Δήμου Καλαμαριάς, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια τρύπα, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την τεχνική επιμέλεια του δρόμου και για το ποιος φέρει ευθύνες για αυτές τις εικόνες, που θα μπορούσαν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥΑΘ, Ολιάνα Αντωνοπούλου, τόνισε στο ThessToday.gr ότι από την καθίζηση έσπασε ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός των αστικών λυμάτων της εταιρείας, με τη βλάβη να αποκαθίσταται το επόμενο 48ωρο -αν και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Όπως δήλωσε η ίδια, πρόκειται για έναν αρκετά παλαιό αγωγό και ταυτόχρονα μια «βαριά» υποδομή της εταιρείας, ενέργειες επέμβασης της οποίας έγιναν τελευταία φορά το 1999. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «η αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ είναι ο αγωγός από κάτω. Εμείς σε αυτό το κομμάτι έχουμε να επέμβουμε 22 χρόνια. Όμως, όταν παρουσιαστεί πρόβλημα στον δρόμο από πάνω η ΕΥΑΘ δεν ευθύνεται αν σπάσει ο αγωγός της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επειδή, λοιπόν, ο συγκεκριμένος αγωγός δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος χρήζει παρέμβασης, η ΕΥΑΘ αναμένει έγκριση σχεδιασμού για τον προγραμματισμό αντικατάστασης μεγάλων σωλήνων. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η κ. Αντωνοπούλου, «ουδεμία σχέση έχει με το γεγονός ότι έπαθε καθίζηση το οδόστρωμα και μας έσπασε τον αγωγό. Αν ήταν πρόβλημα του αγωγού μας θα έπρεπε να είναι σε όλο το μήκος του αγωγού και όχι σε ένα σημείο. Σχεδιάζουμε έργα στην περιοχή, αυτό τι σημαίνει; ότι θα έπρεπε σε όλη την Εθνικής Αντιστάσεως να υπάρχει καθίζηση;», διερωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥΑΘ, προσθέτοντας ότι «εμείς πήγαμε εκεί για να κάνουμε τη δουλειά που μας αναλογεί. Γι’ αυτό θέλαμε να σηκωθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το λεωφορείο».

«Δεν είναι πρόβλημα του αγωγού»

Αναφορικά με το ποιος φέρει ευθύνες για την κακοτεχνία του δρόμου, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΥΑΘ σχολίασε ότι η καθίζηση του οδοστρώματος δεν ξεκινά από τον αγωγό, κάνοντας λόγο για μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή του. «Είμαστε δημόσια υπηρεσία και πρέπει να πληρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές παράδοσης ενός έργου. Δεν είμαστε ιδιωτική εταιρεία, λογοδοτούμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να παραβιάζουμε τεχνικές προδιαγραφές. Είναι παλαιότεροι από το 1999 οι αγωγοί. Δεν σημαίνει όμως ότι η παλαιότητα ενός αγωγού δεν συνιστά λόγο αλλαγής του. Είναι μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή του. Ένας δρόμος που πχ έχει μεγάλη κυκλοφορία έχει ως αποτέλεσμα την καθίζησή του. Δεν είναι πρόβλημα του αγωγού, είναι μια σειρά στοιχείων που φέρουν αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε η ίδια.

Δήμαρχος Καλαμαριάς: Η ΕΥΑΘ να ξαναφτιάξει τον δρόμο

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, κάλεσε μέσω του ThessToday.gr την ΕΥΑΘ να αναλάβει τη διόρθωση του αγωγού και να ξαναφτιάξει τον δρόμο. «Ο δρόμος είναι του δήμου, παρόλα αυτά η βλάβη δεν είναι ούτε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε δική μας, είναι της ΕΥΑΘ. Υπάρχει απώλεια του αγωγού, ο οποίος υπέσκαπτε τη βάση και την υπόβαση του οδοστρώματος. Την επιμέλεια για τον δρόμο την έχει ο δήμος, αλλά για άλλα πράγματα», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλλης.

Παράλληλα, κάλεσε την ΕΥΑΘ να ξαναφτιάξει τον δρόμο. «Αυτή τη στιγμή τώρα με αυτή τη ζημιά που έγινε, η ΕΥΑΘ θα αναλάβει να διορθώσει τον αγωγό και να ξαναφτιάξει τον δρόμο. Ο δήμος έχει να συντηρήσει την κανονική συντήρηση, όχι να κάνει τεχνικό έργο. Η ΕΥΑΘ έχει φτιάξει εργοτάξιο και αποκαθιστά τη βλάβη», σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

«Πόλεμος» Περιφέρειας – Δήμου

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, δήλωσε ξεκάθαρα στο ThessToday.gr ότι το οδόστρωμα στο συγκεκριμένο σημείο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου Καλαμαριάς. Ωστόσο, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καλαμαριάς, Ναταλία Παντελίδου, εξηγεί στο ThessToday.gr ότι ο συγκεκριμένος δρόμος χαρακτηρίζεται ως «βασικό οδικό δίκτυο» και άρα υπάγεται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Πάντως σίγουρα δεν ασφαλτοστρώθηκε από τον δήμο Καλαμαριάς», τόνισε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που συνέβη (σ.σ. με την καθίζηση) είναι από κακή βλάβη στο έργο της ΕΥΑΘ».

Καθιζήσεις και στο παρελθόν

Σύμφωνα με το ThessToday.gr δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος οδικός άξονας παρουσιάζει καθίζηση, καθώς ανάλογο πρόβλημα εμφανίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν πάλι είχε σπάσει ο αγωγός της ΕΥΑΘ, ενώ, ελαφρές υποχωρήσεις του οδοστρώματος είχαν παρουσιαστεί και τον Ιανουάριο του 2021. Οι σημερινές εικόνες μαζί και με την «προϊστορία» του δρόμου, εγείρουν εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια χιλιάδων οδηγών που διασχίζουν καθημερινά το συγκεκριμένο οδικό άξονα.

Σε αναμονή για νέα έντονα φαινόμενα

Στο μεταξύ, σε ύφεση είναι η βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη και στους δυτικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο συνεχίζεται η βροχόπτωση στη Χαλκιδική, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για ένταση των φαινομένων τις μεσημβρινές ώρες.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπο Στεργιάδη, είναι σε επιφυλακή σε όλους τους νομούς ευθύνης της, για να βοηθήσουν, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ήδη, αναχώματα για τη διάνοιξη των ρεμάτων έγιναν σε Ολυμπιάδα, Στρατώνι και Βαρβάρα. Στο Καλοχώρι, μηχανήματα καθαρίζουν τον δρόμο στη βιομηχανική ζώνη όπως και στην παλιά εθνική Θεσσαλονίκης Ρεντίνας, όπου τοποθετούν κώνους, όπου είναι αυτό απαραίτητο.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Λαγκαδικίων- Σχολαρίου λόγω υπερχείλισης χειμάρρου, ενώ τα σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά για προληπτικούς λόγους, εκτός από τη Χαλκιδική και στον δήμο Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

Κλειστοί δρόμοι

Κλειστοί είναι οι επαρχιακοί και παραλιακοί δρόμοι σε Χαλκιδική, Πιερία και Κιλκίς λόγω του μεγάλου όγκου νερού.

Συγκεκριμένα, στη Χαλκιδική έχει κλείσει η ΕΟ Θεσσαλονίκης – Ιερισσού στο 117ο χιλιόμετρο, λόγω υπερχείλισης χειμάρου.

Επίσης, κλειστή είναι η ΕΟ Αγίου Παύλου – Νέας Γωνιάς, ενώ κλειστό είναι για τα οχήματα και το 3ο και 7ο χλμ Καλλικράτειας – Ηράκλειας.

Κλειστό είναι και το 10ο χλμ της επαρχιακής οδού Καλλικράτειας – Αγίου Παύλου.

Κλειστός είναι επίσης και ο δρόμος από την Ολυμπιάδα προς τον Σταυρό.

Στην Πιερία έχει κλείσει η επαρχιακή οδός στο 12ο χλμ Κονταριώτισσας – Αγίου Σπυρίδωνα λόγω υπερχείλιση ρέματος.

Στο Κιλκίς έχει κλείσει η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Φαναρίου στο ύψος Λειψυδρίου, λόγω υπερχείλησης του Γαλλικού Ποταμού.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο δυνατός αέρας από την κακοκαιρία έφερε τρικυμία στον Θερμαϊκό, με τα κύματα να ξεχειλίζουν ακόμη και στο πλακόστρωτο του παραλιακού μετώπου, ενώ, λίγα μέτρα μακριά, οι υπαίθριοι χώροι της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε λίμνες.

Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης θυμίζουν ποτάμια και τα ορμητικά νερά «σκεπάζουν» ακόμη και ρόδες σταθμευμένων οχημάτων, ωστόσο, έως τώρα, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, πάρα μόνο ορισμένες πτώσεις δέντρων στο κέντρο και μια στον δήμο Βόλβης.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση της Θεσσαλονίκης πηγές του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσαν στο ThessToday.gr ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα ζήτημα στο ιστορικό κέντρο, ούτε Περιφερειακά.

Ο έμπειρος μετεωρολόγος, Μιχάλης Σιούτας, δήλωσε στο ThessToday.gr ότι μέσα σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη έπεσαν 25 χιλιοστά νερού, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τη βροχόπτωση του μισού Σεπτεμβρίου. «Ήδη έχουμε αγγίξει πάνω από 25 χιλιοστά ύψος βροχής σε μερικές ώρες, ξεπερνώντας τη μισή βροχόπτωση του μήνα Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, πολύ ισχυρές βροχές έχουμε και στη Χαλκιδική και Περιφερειακά, καθώς και στην ανατολική Μακεδονία», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

 

15 Οκτωβρίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης