Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Τι είπε για ανάπτυξη, εμβόλια, εκλογές, ακρίβεια, νέους

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε πως το 2022 θα είναι «μια καλή χρονιά για την οικονομία», ενώ τοποθετήθηκε εκτενώς για τα ελληνοτουρκικά.

Τι απάντησε ο Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
«Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της δημοσιογράφου του OPEN Σοφίας Φασουλάκη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προ ημέρων. Είπε επίσης πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητείας. «Προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές γι αυτό και σχεδιάζουμε σε ορίζοντας 10ετίας», συνέχισε. «Έχω μπλεχτεί με το τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας, λέει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει πρόωρες εκλογές, καθώς τόνισε πως δεν θα είχε να κερδίσει κάτι δεδομένης της ισχυρής αυτοδυναμίας που διαθέτει η κυβέρνηση.

«Δεν βλέπω πολιτική υποκίνηση των αντεμβολιαστών»

Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο. Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Καλή χρονιά για την οικονομία το 2022»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, ενώ απάντησε και στην κριτική που του ασκείται από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομία. «Ποτέ δεν έχουμε πει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μείωση. Θέλω τα μέτρα να είναι δίκαια. Δεν είμαι σε θέση να σας πω τι θα κάνουμε για τον ΕΝΦΙΑ τώρα. Θα είμαι σε θέση να σας το πω στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Το 2022 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για την οικονομία, όπως και οι επόμενες», είπε. Επανέλαβε δε πως η κυβέρνηση επιστρέφει «στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Στρατηγική όξυνσης από τον Τσίπρα»
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επέλεξε τη στρατηγική της όξυνσης. Εκτίμησε πως η πλειοψηφία των όσων γράφονται στο διαδίκτυο για το πρόσωπό του «είναι σε μεγάλο βαθμό κατευθυνόμενα», αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στο πρόσωπό μου και στην οικογένειά μου, στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Μην έχετε καμία αμφιβολία πως τα όσα γράφονται και λέγονται στο διαδίκτυο, σε μεγάλο βαθμό είναι κατευθυνόμενα. Από κει και πέρα εγώ δεν μπορών να παρακολουθήσω μια τέτοια συζήτηση. Όποιος επιτίθεται με τέτοιους χαρακτηρισμούς, συνήθως δεν έχει επιχειρήματα. Αλλά ο κ. Τσίπρας, όσο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα, δεν νομίζω ότι μπορεί να συνομιλήσει πολιτικά μαζί μου, όσο και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία δεν είναι διχασμένη. Δικό μου χρέος είναι να ενώσω και να συνομιλήσω με την κοινωνία και να αποφύγω αχρείαστες εντάσεις που η κυβέρνηση απορρίπτει. Και όσοι αισθάνονται πως το 2021 είναι 2011, είναι βαθιά γελασμένος. Η κοινωνία έχει προχωρήσει, θέλει ηρεμία και κανονικότητα».

Τα σημαντικότερα λάθη της κυβέρνησης
Πυρκαγιές και διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τα δύο μεγαλύτερα λάθη της μέχρι τώρα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Αυτά είναι τα δύο μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που πιστεύει ότι έκανε εντός των δύο χρόνων της θητείας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Ένα ήταν η Θεσσαλονίκη που δεν έκλεισε νωρίτερα. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος».

Για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού
Απαντώντας σε ερώτηση για την «επιδημία» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμών, σε εμβολιαστικά κέντρα, είπε: «Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανότητο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος επαγγελματίας της υγείας πλαστογραφεί ένα πιστοποιητικό. Θα κινητοποιήσουμε το πειθαρχικό αλλά θα κινητοποιηθεί και η δικαιοσύνη. Αλλά η χλεύη των συναδέλφων, η δημοσιοποίηση των ονομάτων είναι πολύ πιο βαριά ποινή κάποιες φορές».

«Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος του δημοσίου»
Σε ερώτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, ότι με το ν/σ αυτό «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου» και το κατά πόσο φέτος τα τύμπανα του πολέμου θα ηχήσουν στον τομέα της Υγείας, λόγω της εκχώρησης τομέων του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα τύμπανα του πολέμου δεν ήχησαν και πολύ δυνατά στην περίπτωση του εργασιακού νομοσχεδίου και πιστεύω ότι δεν ήχησαν διότι τελικά και η αξιωματική αντιπολίτευση στήριξε ένα σημαντικό κομμάτι των διατάξεων που φέραμε. Ίσως κάποιοι ενοχλούνται, είπε, από το γεγονός ότι στηρίζουμε το ΕΣΥ και θέλουμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό προς όφελος πρώτα και πάνω απ’ όλα των Ελλήνων που το χρησιμοποιούν και φυσικά και των ανθρώπων που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπήρξε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος πάντα του δημοσίου, γιατί είπαμε ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης υπάρχει ένα Σύστημα Υγείας που έχει ανάγκη από συνέργιες για την καλύτερη αντιμετώπισή της». «Σε όλον τον κόσμο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκαν για αυτή την παροχή της υγείας τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Αν κάποιος φαντάζεται πως μπορεί να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας που δεν συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα πουθενά στον κόσμο ας είναι προσεκτικός γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει».

Για τα Ελληνοτουρκικά
«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Για το μεταναστευτικό
Ως προς το μεταναστευτικό και με αφορμή την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι άρρηκτά ευθυγραμμισμένα. Θεωρώ ότι πάντα πρέπει να συζητάμε. Εχουμε σημαντικές διαφορές. Χρήσιμο να αποφεύγεται η περιττή ένταση. Σε ένα βαθμό το έχουμε πετύχει το 2021. Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον».

«Εχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε τη δυτική κυριαρχία», συνέχισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις αναφορές περί μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν, υποστήριξε πως «δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες». Για τον Έβρο γενικότερα, υποστήριξε: «Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».

«Σε πενταετή βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ»
Σε ερώτηση με το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι πληροφορίες είναι ακριβείς και χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση».Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες, και συνέχισε: «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

«Θεωρώ δεδομένο ότι θα αλλάξει το σύμφωνο σταθερότητας»
«Δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές», είπε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε και τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Εκτίμησε δε πως τελικά θα αναθεωρηθεί το σύμφωνο σταθερότητας. «Σε ποια κατεύθυνση, δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας το πω. Το 2023 θα μπούμε σε ρυθμούς κανονικότητας και θεωρώ δεδομένο πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», επεσήμανε. «Θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές», ανέφερε.

«Πρόθεσή μας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία»
«Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Έχουμε πρωτόκολλα. Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά. (…) Κάνω έκκληση σε γονείς και σε παιδιά άνω των 15 ότι αυτό είναι το σωστό. Αποδίδω επίσης πολύ μεγάλη σημασία στα self test και προφανώς εάν σε ένα τμήμα έχουμε 50+1% των παιδιών με κορονοϊό, τότε το τμήμα θα κλείσει και θα πάμε σε τηλεκπαίδευση. Κρατώ ως θετικό ότι το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Υποχρεωτική η τρίτη δόση σε όσους επαγγελματίες είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Για ποιους θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Παράλληλα είπε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. «Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους», συμπλήρωσε.

Για τον ανασχηματισμό
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πριν από κάθε ανασχηματισμό γράφονται πάρα πολλά. Οι επιλογές των υπουργών είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε αμετάβλητος γιατί είμαι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση. (…) Έκανα μια κίνηση με 2 χαρακτηριστικά: Εκρινα πως σε ένα αντικείμενο όπως η Πολιτική Προστασία δεν έχει ιδεολογικές διαφορές. Και θεώρησα πως ήταν ευκαιρία να προτείνω έναν άνθρωπο που είχε την απαραίτητη εμπειρία. Το τί έγινε στη συνέχεια το γνωρίζετε. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος όμως με τις επιλογές που κάναμε. Έχουμε έναν υπουργό με τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, έναν υφυπουργό με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία. Θα χτίσουμε πάνω στην πολύ σημαντική δουλειά που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Πολιτική Προστασία».

Ο ίδιος επεσήμανε πως έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο συναίνεσης. «Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχω καμία συνεργασία. Με αυτούς που μπαίνουν στη Βουλή και ζητάνε ένα υπερκομματικό πρόσωπο και μετά φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν έχω να συζητήσω κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τη σχετική αναφορά που είχε κάνει στη συνέντευξή του στο OPEN.

«Δεν αλλάζει η ΕΒΕ» – Πότε θα μπει στα ΑΕΙ η Πανεπιστημιακή Αστυνομία
«Τα ίδια τα πανεπιστήμια διαπίστωσαν πως έκαναν λανθασμένες επιλογές με την ΕΒΕ. Τα ίδια πανεπιστήμια θα ρυθμίσουν τα της εισαγωγής», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως θα χρησιμοποιηθεί όταν είναι έτοιμη, τουλάχιστον στα μεγάλα πανεπιστήμια. Υποστήριξε πως θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών, αλλα όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι ίδιοι οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων, καλώντας να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια. Υπενθύμισε δε πως υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας και τώρα στα πανεπιστήμια εφόσον απαιτηθεί.

«Όχι» σε νέο lockdown – Τι είπε ο πρωθυπουργός για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που αφορούσε στην αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας για τους επόμενους μήνες και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τα μέτρα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και ότι θα έχουμε τις μάσκες μαζί μας για καιρό ακόμα.

Ανέφερε ότι θα επιμείνουμε σε πολλά τεστ και για τη στρατηγική των εμβολιασμών είπε ότι χωρίς να αποκλείει τίποτα δεν είναι στις προθέσεις τους η επέκταση της υποχρεωτικότητας. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου», ανέφερε.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. «Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021», ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο. Επίσης τόνισε πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία αλλά υπογράμμισε ότι οι βαθμοί αβεβαιότητας δεν έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η κυβέρνηση προηγείται με διψήφια διαφορά»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν κάμψη στα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης, είπε πως «δεν σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπω την μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά. Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα, ούτε αριστερόμετρα, αυτό το οποίο κοιτώ είναι να γράφει πολλές στροφές».

 ΔΕΘ – Οικονόμου: Το 80% της αύξησης του ρεύματος θα καλύπτεται από το κράτος
Στα περί κοινωνικής δυσαρέσκειας, απάντησε πως «εγώ ο ίδιος ζήτησα συγγνώμη για αυτό το οποίο έγινε το καλοκαίρι ως προς τις δασικές πυρκαγιές. Δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια πράξη πολιτικής ευθύνης, πρέπει να οδηγεί και σε απτά αποτελέσματα»

Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Τι είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια
Όσον αφορά την ακρίβεια και το κύμα ανατιμήσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία όπως η μείωση του ΦΠΑ. (…) Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχο της αγοράς. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει έρευνες. Από κει και πέρα επιμείναμε στην τιμή του ρεύματος – είναι παγκόσμιο πρόβλημα λόγω των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου- μαζί με την ΔΕΗ. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα, κάνουμε ειδικά για τις τιμές του ρεύματος γενναιόδωρες παρεμβάσεις». «Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα», είπε επίσης.

«Δεν είναι τζόγος το νέο ασφαλιστικό»
«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

«Θα αγοράσουμε νέα Καναντέρ σε συνεργασία με άλλες χώρες»
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα αγοράσει νέα Καναντέρ για την κατάσβεση πυρκαγιών, σε συνεργασία και με άλλες χώρες. ««Το σχέδιό μας το έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά και δρομολογείται ήδη. Η τεχνογνωσία υπάρχει, και υπάρχουν και τα πρόσωπα να ηγηθούν σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώ για το rescEU, που δημιούργησε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Θέλουμε να πάρουμε νέα Καναντέρ, για να πάμε στην εταιρεία και να ζητήσουμε νέα γραμμή παραγωγής, είναι καλύτερο να πάμε μαζί 4 – 5 χώρες για να αγοράσουμε 30 αεροσκάφη, εμείς θέλουμε 6», ειπε και συνέχισε:

«Αυτό μπορεί να το κάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει να κάνουμε συνεργασίες με άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σ;iγουροι πως θα έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλές, μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές. Και βεβαίως επείγει μία άλλη φιλοσοφία για την Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνον οι πυρκαγιές, αλλά και οι πλημμύρες και οι σεισμοί».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα για τους νέους
Σε ερώτηση για την κριτική που δέχεται για τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους νέους, ο πρωθυπουργός είπε πως «μίλησε με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια αναγνωρίζοντας τη μεγάλη δυσκολία που έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα σήμερα να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά. Δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης γιατί από τη μια επικρίνει την κυβέρνηση ότι τα δίνει όλα κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δίνει ψίχουλα».

Όμως εδώ υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα, τόνισε. «Αυτά που δίνουν στους νέους είναι λιγότερα από αυτά που τους αξίζουν κι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Γι’ αυτό και παρουσίασα ένα πλέγμα μέτρων που θέλει να προσφέρει στους νέους ίσες ευκαιρίες, καλύτερη πρόσβαση στη γνώση, εξωστρέφεια και κυρίως δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε είναι στοχευμένα και πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα αυτό ίσως με συναντήσεις σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει και να ακούσουμε τους νέους».

Θα περίμενα την αντιπολίτευση, είπε ο πρωθυπουργός, να σχολιάσει αυτά που εξαγγείλαμε όπως το «πρώτο ένσημο». Δίνουμε ένα κίνητρο, είναι σωστό ή λάθος αυτό. Είναι σωστό ή λάθος ότι δίνουμε ένα δικαίωμα πρόσβασης στην τεχνολογία; Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στη λογική της οργανωμένης αποταμίευσης που θα τη διαχειρίζονται οι ίδιοι. «Εγώ θα εξακολουθήσω να συνομιλώ με τη νεολαία και να προσπαθώ να προσαρμόζω τις πολιτικές μου στις απαιτήσεις τους» συμπλήρωσε. Κλείνοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτικές για τη νέα γενιά.

«Η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο»
Αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κατ’ αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, «βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος».

Υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain
Ο πρωθυπουργός απαντώντας για το θέμα της ανεργίας και της κατάρτισης δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν σημαντικότατοι πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης. Όσο η οικονομία αναπτύσσεται με αυτούς τους ρυθμούς, θεωρώ ότι η ανεργία θα περιορίζεται. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων τα τελευταία 10 χρόνια. Έχουμε ουσιαστικές ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. Για μένα το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο».

«Κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού»
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πορεία του τουρισμού φέτος και ερωτηθείς για το μέλλον δήλωσε: «Κερδίσαμε, το κερδίζουμε το στοίχημα του τουρισμού. Είχαμε σχέδιο. Από το Ψηφιακό Πιστοποιητικό μέχρι την ξεκάθαρη επικοινωνία και σαφή πρωτόκολλα. Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Νομίζω ότι αυτό που πετύχαμε στην πανδημία είναι ότι είχαμε περισσότερα εισοδήματα χωρίς την ίδια αύξηση των επισκεπτών. Υπάρχουν προορισμοί που φτάνουν στα απόλυτα όριά τους. Δεν θα διστάσουμε για κάποιους από αυτούς να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας».

Πολυετές σχέδιο ανάκαμψης για την Βόρεια Εύβοια
Σε ερώτηση όσον αφορά τη μεγάλη καταστροφή των δασών στη Βόρεια Εύβοια ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε: «Αναφέρεστε πρωτίστως στους ριτινοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να προσφέρουμε σ’ αυτούς ένα πολυετές πρόγραμμα αποκατάστασης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε σε δεύτερη φάση το δάσος καθώς αυτό θα ξαναγεννιέται. Σε μια πρώτη φάση αναγνωρίζουν ότι η πρόταση που έχουμε κάνει είναι ελκυστική. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, παραπάνω από 7,5 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί για αποκατάσταση πληγέντων στην Εύβοια, παραπάνω από 20 εκατομμύρια συνολικά μέσα από την πλατφόρμα arogi.gr».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία προχώρησε η διαδικασία όπως και η διαδικασία των αντιπλημμυρικών. Στο σημείο αυτό όμως θέλησε να τονίσει το σπουδαίο έργο του κ. Μπένου, τον οποίο ευχαρίστησε δημόσια, καθώς και το ότι μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση, μία προσέγγιση που θέτει ως προϋπόθεση ότι όλα τα έργα που θα γίνουν, θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο ώστε η περιοχή, να ζήσει να αναγεννηθεί και να κρατηθεί ο κόσμος εκεί.

«Τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη αλλάζουν»
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και το όραμά του για τη συμπρωτεύουσα, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα που να γίνονται τόσα έργα υποδομής. Μίλησα πολύ αναλυτικά και χθες για την πρόοδο των έργων. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες. (…) Το σημαντικότερο είναι πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι στην πόλη τους τα πράγματα αλλάζουν. Το χρονοδιάγραμμα του μετρό προβλέπει ολοκλήρωση έως το 2023. Ήδη τους έχει παραδοθεί ένα ολοκαίνουργιο αεροδρόμιο. Έχει σημειωθεί πρόοδος και στα διαρθρωτικά έργα, όπως το πάρκο Μελά, όπου οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Θα προχωρήσει και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ενώ θα δρομολογηθεί και το νέο αντικαρκινικό νοσοκομείο. Θέλω μέχρι τα τέλη του έτους να έχει προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ανακοινώνω σήμερα ότι τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βόρειο-ανατολικό πάρκο της ΔΕΘ που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας, θα παραχωρηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Η ερώτηση που δεν απάντησε ο Μητσοτάκης: «Δεν έχω πρόθεση να σας απαντήσω»

Η ερώτηση που δεν απάντησε με τη φράση «δεν έχω πρόθεση να σας απαντήσω».

Το πρόσφατο φιάσκο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη στον τελευταίο ανασχηματισμό τέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα κριτήρια με τα οποία έκανε τις επιλογές αλλά και για το αν θα κάνει και άλλο ανασχηματισμό.

Χαρακτηριστικά απάντησε:

«Πριν από κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό γράφονται πολλά κείμενα, όλοι νομίζετε πως έχετε σχεδιάσει τον ανασχηματισμό, που θα θέλατε να δείτε, αλλά επιτρέψτε μου η επιλογή των υπουργών είναι δικό μου αποκλειστικό προνόμιο. Ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος και η κυβέρνηση πάει καλά. Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσα τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ. Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά. Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω».

Ο δημοσιογράφος τότε ξαναρώτησε τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού καθώς δεν έλαβε απάντηση στο ερώτημά του, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει χαμογελώντας:

«Δεν σας το απάντησα γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω».

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νεολαία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με κίνητρα για προσλήψεις νέων μέχρι 29 ετών και κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας – Δωρεάν εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού   –
Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί και το 2022 με αλλαγές που θα ανακοινωθούν –  Σε εξέλιξη 400 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους €9,5 δισ

Έτσι θα «εξαφανιστούν» οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -Πληρώνει τις αυξήσεις στο ρεύμα για όλους

Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο, το βράδυ του Σαββάτου (11.09.2021), στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021.

«Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος: Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ απόψε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκτός από το πρώτο ανάχωμα του ήδη αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας:

Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.

Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και εδώ αναφέρομαι, πρώτα από όλα, στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Χαρακτήρισε το φαινόμενο των ανατιμήσεων εξωγενές και εξέφρασε την ελπίδα να αποδειχθεί παροδικό ως προς τις εισαγόμενες συνέπειές του. Μπροστά του όμως δεν θα μείνουμε παρατηρητές, τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την παροχή κρατικής στήριξης απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε νοικοκυριού.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αμέσως συγκροτεί ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο στα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε πρώτη φάση θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ.

Η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση την οποία παραχωρεί η ΔΕΗ θα απομειώσουν ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

«Για παράδειγμα το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300-600 κιλοβατώρες, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα. Εάν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή κρατική παρέμβαση θα χρεώνονταν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε έκτακτη πρόκληση», τόνισε.

Η ΔΕΗ καθώς αναγεννιέται έχει τη δύναμη να προστατευτεί και να προστατέψει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Είναι ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθούσουν και ιδιώτες πάροχοι.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός η επιδότηση σε πρώτη φάση θα αφορά το διάστημα μέχρι τέλος έτος και αν χρειαστεί θα επεκταθεί. Θα εμφανίζεται αυτόματα στους λογαριασμούς ενώ θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Ενέργειας την επόμενη εβδομάδα.

Συμπλήρωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζεται με την με αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20% θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δεκέμβριο αλλά και με σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις μεσοπρόθεσμες.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε τρία μέτρα για την πάταξη της ακρίβειας και έστειλε μήνυμα σε όσους επιχειρήσουν να πατήσουν πάνω σε μια παγκόσμια αναστάτωση να αισχροκερδήσουν. Μίλησε για:

· Χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.

· Αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Προειδοποίησε μάλιστα όπως είπε κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

· Κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και έκανε ειδική αναφορά στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.

Τα μέτρα:

· μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους

· Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας

· Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες

· Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

· Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό

· Μείωση του ΕΝΦΙΑ

· Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

· 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)

· Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων

· Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

· Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές

· Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία

·  Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες

· Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις

· Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%

· Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022

· Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022

· Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό

Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας

· Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.

· Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ

· Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.

· Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022.

Νέα έργα για τη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός έκανε φυσικά και ειδική αναφορά στην Θεσσαλονίκη εξαγγέλοντας μέτρα που αφορούν την πόλη και τους κατοίκους της.

· διπλή ανάπλαση γηπέδου Άρη στην Πυλαία και πάρκου στη Χαριλάου

· Νέο ογκολογικό νοσοκομείο στη δυτική θεσσαλονίκη

· Χάραξη ενιαίου παραλιακού μετώπου 40 χλμ από το καλοχώρι έως τη Μηχανιώνα

· Μελέτη επέκτασης του μετρό στη δυτική θεσσαλονίκη

· Εξυγίανση άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο καλοχώρι

ΕΝΦΙΑ: Θα πληρώσουμε λιγότερο αλλά η εξειδίκευση αργότερα

«O ΕΝΦΙΑ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  «θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών και μιας νέας, δικαιότερης αντιμετώπισης των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Στη συζήτηση του Προϋπολογισμού θα παρουσιασθεί το πλήρες σχέδιο.

Αυτό, όμως, που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Και ότι ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακά του, όπως είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά».

Τι αλλάζει στα τέλη κινητής τηλεφωνίας

Το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας μηδενίζεται για τους νέους έως 29 ετών και μειώνεται για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις από τις αρχές του 2022, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Οι πολίτες θα πληρώνουν τέλη 10% αντί για 12% έως 20% που πλήρωναν σήμερα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021 στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.

Στους πολίτες κάτω των 29 ετών, μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην επικοινωνία. Για τους εφήβους 15 – 17 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν δωρεάν κάρτα στο κινητό τους 50 GB.

Επεκτείνεται το φοιτητικό επίδομα – Μέτρα για νέους έως 29 ετών

Σε ευνοϊκές εξαγγελίες για νέους έως 29 ετών αλλά και φοιτητές προχώρησε, ανάμεσα σε άλλα, από τη ΔΕΘ 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνοπτικά, ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, ως θεμέλιο λίθο οικοδόμησης «μίας σχέσης εμπιστοσύνης».

«Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις, από το φλερτ με την χρεοκοπία μέχρι την πανδημία. Από εδώ εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής σας. Τολμώ ένα ξεκίνημα για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ 2021 και προσέθεσε:

«Πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο ένσημο: νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται με 1.200 για έξι μήνες. Τα 600 θα απευθύνονται στον εργοδότη και τα άλλα 600 στους νέους και νέες. Επίσης από το 2022, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100 στις 150.000.

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ.

Στους πολίτες κάτω των 29 ετών, μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην επικοινωνία. Για τους εφήβους 15 – 17 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν δωρεάν κάρτα στο κινητό τους 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων».

«Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος κρύβει παγίδες για πολλούς», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η «Ελλάδα χρειάζεται πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς».

Και συνέχισε: «Εδώ ανακοίνωσα την αγορά των 18 rafale, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24. Φέτος βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να περιγράψω το σχέδιο μας για την Ελλάδα που αλλάζει, βαδίζει μπροστά και κοιτάζει ψηλά. Κυρίως όμως για να παρουσιάσω τα περισσότερα που μπορούμε να πετύχουμε μαζί το 2022».

«Η προηγούμενη περίοδος υπήρξε πολύ δύσκολη με πολλά ταυτόχρονα μέτωπα. Οι 19 από τους 26 μήνες της διακυβέρνησης μας ήταν μήνες κρίσεων και μεγάλων προκλήσεων. Όμως η οικονομία μας έμεινε όρθια. Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι κανένας δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτή τη θύελλα και το κάναμε πράξη».

«Οι Έλληνες, πλέον, πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού. Επίσης, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις καταβάλουν λιγότερες εισφορές. Τα σύνορα μας φυλάσσονται ευρωπαϊκά και διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί το κοινό μας μέλλον. Είχαμε σημαντικές απώλειες, αλλά ήταν λιγότερες από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αναφορικά με την πανδημία».

«Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται σε αριθμούς που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Αποτυπώνεται και στην υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες. Σήμερα, οι εργαζόμενοι Έλληνες είναι οι περισσότεροι την τελευταία δεκαετία. Σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει αισιοδοξία. Πρόοδος αποτυπώνεται και στα κόκκινα δάνεια».

«Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%. Γι’ αυτό και σήμερα είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6 στο 5,9%».

Οι εξαγγελίες για τους νέους

«Μεγαλώσατε βιώνοντας μόνο κρίσεις, από το φλερτ με την χρεοκοπία μέχρι την πανδημία. Από εδώ εισηγούμαι ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μέτρα για κάθε πλευρά της ζωής σας. Τολμώ ένα ξεκίνημα για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Πρώτη πρωτοβουλία, το πρώτο ένσημο: νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα ενισχύονται με 1.200 για έξι μήνες. Τα 600 θα απευθύνονται στον εργοδότη και τα άλλα 600 στους νέους και νέες. Επίσης από το 2022, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100 στις 150.000. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Στους πολίτες κάτω των 29 ετών, μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην επικοινωνία. Για τους εφήβους 15 – 17 ετών, που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν δωρεάν κάρτα στο κινητό τους 50 GB. Επιπλέον, καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων».

Και συνέχισε: «Το ειδικό τέλος κινητής μειώνεται για όλους τους καταναλωτές. Θα πληρώνουν όλοι 10% αντί για 12% έως 20% που πλήρωναν έως σήμερα. Από το 2022 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ».

Μείωση φορών και εισφορών

«Η απαλλαγή για την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και το 2022 για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Για τις επιχειρήσεις: ο συντελεστής φόρου πέφτει στο 22% σε μόνιμη βάση και θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021.
Μειώνεται ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισδήματος δηλαδή με μόνο 15,5%. Θα ισχύσει για τρία χρόνια.
Παραμένει έως τον Ιούνιο του 2022 ο μειωμένος ΦΠΑ στα εισιτήρια μεταφορές, καφέ, ρούχα, ποτά, τουρισμό και κινηματογράφους.
Επεκτείνεται και σε γυμναστήρια και σχολές χορού.
Μειώνεται έως και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Επεκτείνεται για 3 μήνες η επιδότηση των δανείων του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στην βάση των αντικειμενικών αξιών.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στον προϋπολογισμό. Τα περισσότερα νοικοκυριά το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από ότι το 2021», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβάλλουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν τις γιορτές σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», συνέχισε.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τα περίπτερα της ΔΕΘ 2021

Κατά τη σημερινή επίσκεψη του στα περίπτερα της ΔΕΘ 2021, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχει ταλαιπωρηθεί πολύ η Θεσσαλονίκη, όμως το Μετρό θα παραδοθεί στα τέλη του 2023 και θα ανακουφίσει τους κατοίκους της πόλης».

Επίσης, έστειλε αυστηρό μήνυμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Το κάνουμε πράξη. Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε».

12 Σεπτεμβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης