ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Μην καταπιέζετε το φτάρνισμα σας. Διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε

Πόσες φορές δεν θελήσατε να φταρνιστείτε και για κάποιο λόγο καταπιέσατε την ανάγκη σας αυτή; Σίγουρα πολλές, και έχει συμβεί σε όλους μας. Σκεφτήκατε ποτέ όμως τι μπορείτε να πάθετε εάν καταπιέζετε το φτάρνισμα σας; Διαβάστε και θα εκπλαγείτε

Οι αστικοί μύθοι έλεγαν ότι ποτέ δεν πρέπει να καταπιέζουμε το φτάρνισμα μας γιατί μπορεί να… εκραγεί το κεφάλι μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κανένα κεφάλι δεν πρόκειται να σκάσει, αν και συχνά όταν καταπιέζουμε το φτάρνισμα νιώθουμε ένα πόνο – στιγμιαίο- στα μάτια στη μύτη και στα αυτιά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το φτάρνισμα είναι μια διαδικασία η οποία για να γίνει συμμετέχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας. Για να ξεκινήσει όμως η διαδικασία αυτή χριεάζεται να διεγερθούν με κάποιο τρόπο οι μεμβράνες της μύτης. Αλήθεια σε πόσες ταινίες δεν έχουμε δει να γαργαλάνε κάποιον με ένα φτερό στη μύτη και να φταρνίζεται.

Μόλις λοιπόν πυροδοτηθεί η διαδικασία του φταρνίσματος και ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλος ακολουθεί μια ταχύτατη όσο και στιγμιαία αποβολή αέρα από το στόμα μας. Η εκτόξευση αυτή εκτός από αέρα περιλαμβάνει και εκατομμύρια  σταγονίδια σάλιου, τα οποία βγαίνουν από το στόμα με την ταχύτητα τυφώνα. Ναι καλά διαβάσατε οι ταχύτητα εκτόξευσης αέρα και σάλιου κατά το φτάρνισμα ξεπερνάει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ένταση που βιώνει η μύτη και το στόμα μας και η ενέργεια που βγαίνει, εάν παρεμποδιστεί, με το να κλείσουμε τη μύτη μας, ή το στόμα μας, ή να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ένταση του φταρνίσματος, μπορεί να… αυτοτραυματιστούμε. Δηλαδή μπορεί να συμβούν τα εξής:

Να ματώσει η μύτη μας, να βουλώσουν στην καλύτερη περίπτωση τα αυτιά μας, και στη χειρότερη να πάθουμε ρήξη τυμπάνου. Επίσης μπορεί να πάθουμε ξαφνικούς ιλίγγους ή κάποιο οίδημα στο πρόσωπο μας. Το χειρότερο όμως που μπορούμε να πάθουμε είναι να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας.

Τρομάξατε με όσα διαβάσατε; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φταρνιστείτε, απλά καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι και “δώστε του να καταλάβει”. Κάντε το άφοβα και με ένταση…

iatropedia

28 Νοεμβρίου, 2016
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης