Μεταλλάξεις: Αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων -Η παγίδα των κλειστών χώρων

Τα εμβόλια αποτελούν το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο ενάντια στον κορωνοϊό, όμως ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει πως θα πρέπει σε ένα χρόνο να επαναξιολογηθούν λόγω των μεταλλάξεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα δύο τρίτα των λοιμωξιολόγων ισχυρίζονται ότι, λόγω των μεταλλάξεων, τα εμβόλια που έχουμε τώρα στα χέρια μας θα είναι αναποτελεσματικά σε ένα χρόνο.

Η έρευνα πραγματοποιηθήκε από τον οργανισμό People’s Vaccine Alliance και συνέλεξε τις απόψεις 77 επιστημόνων. Περίπου το 66% των επιδημιολόγων και ιολόγων που πήραν μέρος στη μελέτη πιστεύουν ότι σε διάστημα ενός χρόνου, ο κορωνοϊός θα μεταλλαχθεί σε τέτοιο βαθμό που τα πρώτα εμβόλια που είναι σημέρα διαθέσιμα θα είναι αναποτελεσματικά. Από αυτούς, σχεδόν το ένα πέμπτο (18.2%) πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το ένα τρίτο (32.5%) μέσα σε διάστημα εννέα μηνών. Το 18,2% πιστεύει ότι τα εμβόλια θα γίνουν ανεπαρκή σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων. Οι πιο αισιόδοξοι, λιγότερο από το ένα όγδοο (7,8%), ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις δε θα μπορούσαν να καταστήσουν τα εμβόλια ανεπαρκή ενάντια στον κορωνοϊό.

«Όσο πιο πολύ ταξιδέυει ο ίος, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίζονται συνέχεια καινούριες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων» αναφέρει σχετικά ο δρ. Devi Sridhar, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ένας από τους επιδημιολόγους που πήρε μέρος σε σε αυτή την έρευνα. «Την ίδια στιγμή οι φτωχότερες χώρες μένουν χωρίς εμβόλια όμως, όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία, ο κορωνοϊός δε γνωρίζει σύνορα» συμπληρώνει.

Οι κατασκευαστές Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca ήδη δουλεύουν την ενισχυμένη τους φόρμουλά, ενώ τα νέοτερα νέα από την πλευρά της Pfizer αναφέρουν ότι οι δοκιμές σε 12000 εθελοντές έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μετά από έξι μήνες.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna ξεκίνησε επίσης κλινικές δοκιμές στις ενισχυμένες δόσεις του εμβολίου για να καθοριστεί εάν προσφέρει αποτελεσματικότερη προστασία κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Οι εθελοντές που συμμετείχαν στις αρχικές κλινικές δοκιμές πέρυσι έλαβαν μία από τις τρεις δόσεις και στη συνέχεια θα συγκριθούν τα αποτελεσμάτα μεταξύ τους.

Kαθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα και οι απαραίτητες οικογενειακές συναθροίσεις, σε συνδυασμό με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης που επιταχύνει τη διάδοση του κορωνοϊού, μπορεί κανείς να υπολογίσει ποιες είναι οι πιθανότητες επιμόλυνσης ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής, τα τετραγωνικά του κλειστού χώρου, τον αριθμό των παρευρισκόμενων ατόμων, τη χρήση μάσκας ή μη. Οταν πρωτοεμφανίστηκε η βρετανική μετάλλαξη, οι επιστήμονες υπολόγιζαν ότι είναι 50%-70% πιο μεταδοτική. Νέα μοντέλα, ωστόσο, εκτιμούν ότι είναι 25%-40% πιο μεταδοτική σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού.

Ένα υποθετικό σενάριο είναι πως σε έναν κλειστό χώρο όλοι κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου και ένας φορέας του ιού μπαίνει μέσα στο δωμάτιο. Δεν ξέρουμε ποιος είναι, όπως συμβαίνει άλλωστε και στην πραγματική ζωή. Ωστόσο, ο ιός μεταδίδεται αερόβια, μέσα από αιωρούμενα σωματίδια που δημιουργούνται με την αναπνοή, την ομιλία και το φτάρνισμα. Στο ίδιο μοντέλο, αν αυξηθεί η μεταδοτικότητα κατά 35% λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, τότε οι πιθανότητες επιμόλυνσης αυξάνονται σημαντικά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσον θα μεταδοθεί ο ιός σε έναν κλειστό χώρο ποικίλλουν. Πόσους ανθρώπους συναντήσατε και για πόση ώρα; Φορούσατε μάσκες; Κι αν ναι, φορούσατε την ειδικού τύπου FFP2; Αερίσατε συστηματικά τον χώρο; Πόσα τετραγωνικά μέτρα ήταν ο χώρος;

Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι επί μισή ημέρα ήσασταν με τέσσερα άτομα και στη συνέχεια αποκαλύπτεται ότι ένας εξ αυτών ήταν θετικός στον κορωνοϊό. Αν έχει την αρχική μορφή του ιού, τότε θα τον μεταδώσει σε ένα άτομο. Αν, αντίθετα, έχει τη βρετανική μετάλλαξη, τότε θα μολύνει δύο άτομα. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κάθε μεμονωμένη περίπτωση, αφού συχνά παίζουν ρόλο οι συμπτώσεις. Οταν όμως επαναλαμβάνονται οι παράγοντες και τα υποθετικά σενάρια, μπορεί να προκύψει ένας μέσος όρος πιθανοτήτων.

Οι άνθρωποι μιλούν, ενίοτε δυνατά, βήχουν ή τραγουδούν και φυσικά αναπνέουν ασταμάτητα. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες εκπέμπονται μικρά σταγονίδια, τα οποία αν προέρχονται από άτομο θετικό στον κορωνοϊό περιέχουν σωματίδια του ιού.

Ετσι, μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς αν θα επιμολυνθούν ένα, δύο άτομα ή όλοι οι παρευρισκόμενοι. Με τον υπολογισμό των πιθανοτήτων, ωστόσο, μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους και να προστατευτεί με τις κατάλληλες μάσκες, τον εξαερισμό, τον περιορισμό των επαφών σε κλειστό χώρο, ακόμη και την ομιλία σε χαμηλή ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα περιστατικά υπερμετάδοσης σημειώθηκε έπειτα από συναυλία χορωδίας στο Αμστερνταμ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα κατά την έναρξη της πανδημίας και 102 από τους 103 χορωδούς ασθένησαν. Μάλιστα ένας 78χρονος πέθανε, όπως και τρεις σύντροφοι μελών της χορωδίας. Στη διάρκεια πρόβας της χορωδίας του καθεδρικού ναού στο Βερολίνο, στις 9 Μαΐου 2020, ασθένησαν πάνω από 50 τραγουδιστές και τραγουδίστριες. Τρεις νοσηλεύτηκαν και δύο από αυτούς πέθαναν. Συνεπώς, οι φωνές και το τραγούδι είναι από τους πλέον επικίνδυνους παράγοντες, αφού ανάλογα με την ένταση της φωνής πολλαπλασιάζονται τα αιωρούμενα σωματίδια που κυκλοφορούν στον κλειστό χώρο. Η χρήση μάσκας στο τραγούδι είναι μάλλον άχαρη υπόθεση και ο εξαερισμός σε καμία περίπτωση δεν αρκεί.

Μετά το Πάσχα δε θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα αλλά για διπλό και τριπλό αριθμό

Σε πρόβλεψη σοκ που είχε κάνει και στο παρελθόν για την αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, επέμεινε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ρ/σ Real Fm 107,1 «δεν αποκλείεται να δούμε την κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το Πάσχα. Και μέχρι τότε, εφόσον αποτύχει και η διαδικασία των self test, δεν θα μιλάμε για 3.000 κρούσματα τη μέρα αλλά για διπλό και για τριπλό αριθμό».

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε την εκτίμηση, ότι η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από τα επίπεδα του μαύρου Νοέμβρη. «Το ιικό φορτίο είναι μεγάλο και βαίνει αυξανόμενο, κυρίως, στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Κοζάνη. Η ταχύτητα αύξησης είναι πολύ σημαντική και αυτό είναι πραγματικά επίφοβο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής αναμένει ήπια αυξητική τάση των κρουσμάτων και σε πανελλαδικό επίπεδο έως τις 18 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα αναφέρει το grtimes.gr. «Πρέπει να αναχαιτίσουμε τώρα τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Όσον αφορά στα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αυτό που μπορεί να ανοίξει είναι το Λύκειο στις 12 Απριλίου, εφόσον υπάρχουν τα self test και οι υπόλοιπες τάξεις «να πάνε μετά το Πάσχα»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Σκέρτσος: Self test για να ανοίξουν τα Λύκεια

Η διάθεση των τεστ αυτοδιάγνωσης κορωνοϊού ξεκινά αυτή την εβδομάδα για να εκπληρωθεί ο στόχος του ανοίγματος των Λυκειων την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου.

Ιδιαίτερα για τα Λύκεια εξήγησε ότι η επιστροφή των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα εκ νέου από την Επιτροπή των Ειδικών και την υπουργό Παιδείας.

Σχετικά με την διαδικασία των self test είπε ότι την Τετάρτη θα έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται τα αποτελέσματα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα γίνεται επιβεβαίωση με δωρεάν rapid test, ενώ εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό το παιδί θα πηγαίνει στο σχολείο με βεβαίωση κηδεμόνα, τυπωμένη ή χειρόγραφη.

Σημειώνεται ότι αύριο αρχίζει η παράδοση του 1 εκατ. self test στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας.

Η διανομή τους θα ξεκινήσει από τους μαθητές των Λυκείων, ηλικίας 16-18 ετών και τους καθηγητές.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνει η συζήτηση για το Πάσχα, ενώ απάντησε “θα το δούμε”, στην ερώτηση αν θα επιτραπεί σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί να πάνε στα χωριά τους.

Για τον τουρισμό τόνισε ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα για τους τουρίστες καθώς όσοι έρχονται θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα διαθέτουν αρνητικό τεστ. Αν βρεθούν θετικοί σε ελέγχους που θα γίνονται σε αεροδρόμια τότε θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Σχετικά με το αν έχουν χαλαρώσει οι έλεγχοι της αστυνομίας, δήλωσε ότι δεν έχουν χαλαρώσει, αλλά γίνονται με διακριτικό τρόπο.

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η αποστολή των self-tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στα φαρμακεία απομακρυσμένων νησιών και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, 9 Απριλίου, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας και να έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια, η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18-67 ετών και τέλος, στους άνω των 67. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα δωρεάν self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα ,για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής του ταυτότητας από το φαρμακείο.  Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους.  Μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά τα self test.

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self tests.  Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Απριλίου, η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οδηγίες για τη διάθεση των self test

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ενημερώνει τα μέλη του για τον τρόπο διάθεσης των self tests κατά την πρώτη εβδομάδα, τονίζοντας ότι θα αφορά αποκλειστικά μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης (380.000 δικαιούχοι).  Μόνο το ΑΜΚΑ αυτών θα ανοίξει στην πλατφόρμα καταχώρησης. Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα ενημερώνει με μήνυμα το φαρμακοποιό ότι «ο πολίτης δεν δικαιούται self test» και δεν θα προχωρά η διαδικασία καταχώρησης.  Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τη διάθεση, από τη στιγμή που θα αντιστοιχούν για κάθε φαρμακείο περίπου 32 δικαιούχοι. Την πρώτη εβδομάδα θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Κάθε φαρμακαποθήκη εκτός αυτών που θα χορηγήσει, θα δημιουργήσει και ένα stock το οποίο θα προκύπτει από των αριθμό των φαρμακείων τα οποία τη δήλωσαν ως προμηθευτή τους, πολλαπλασιαζόμενο επί 75.

Η διαδικασία εφοδιασμού των φαρμακείων

Η αλυσίδα του εφοδιασμού των φαρμακείων σε όλη τη χώρα και η διάθεσή τους στον πολίτη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και προσθέτει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία έχει ο ΠΦΣ από τα συναρμόδια Υπουργεία οι πρώτες ποσότητες από τα self test θα βρίσκονται στα φαρμακεία το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, πλήρως ανεπτυγμένη και λειτουργική, αναμένεται να είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, έχοντας διασυνδεδεμένους μέσω της πλατφόρμας, όλους τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσω της πλατφόρμας – στην οποία το φαρμακείο θα είναι συνδεδεμένο οn line με την φαρμακαποθήκη – θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση εισερχόμενων ποσοτήτων, καταγραφή καταχώρησης και ποσοτήτων διάθεσης, επιτήρηση του διαθέσιμου στοκ, παραγγελία νέων ποσοτήτων αναπλήρωσης αυτών που δίνονται.  Οι επιπλέον ποσότητες των self tests, οι οποίες θα παραμένουν στοκαρισμένες και διαθέσιμες στις φαρμακαποθήκες θα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των tests τα οποία διατίθενται από τα φαρμακεία, αναπληρώνοντας το stock τους σε τακτική βάση. Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δυο αποθήκες, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, από τις αναδόχους προμηθεύτριες εταιρείες και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πολιτική Προστασία

kathimerini

Πηγή: ygeiamou.gr

5 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης