Μεγάλη ανησυχία μήπως ο μεταλλαγμένος ιός από τη Ν.Αφρική ακυρώνει το υπάρχον εμβόλιο

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα κέντρα εξουσίας- αλλά και στην επιστημονική κοινότητα- από τη μεγάλη καθυστέρηση των εμβολίων!

Ανησυχία που έγκειται μήπως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν πιάνουν τον μεταλλαγμένο κορονοϊό της Νότιας Αφρικής ή τυχόν νέο μεταλλαγμένο ιό.

Ο ιός, άλλωστε, εκτιμάται ότι όσο το εμβόλιο καθυστερεί θα υποστεί και νέες μεταλλάξεις, αφού αυτή είναι η φύση του! Και μπορεί κάποια στιγμή, έστω έως το τέλος του έτους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού, όμως υπάρχουν περιοχές που το εμβόλιο είναι άγνωστη λέξη:

Στην υποσαχάρια Αφρική, με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου, έχουν εμβολιαστεί έως τώρα μόνο είκοσι πέντε (25)πρόσωπα, όπως έγραψε το Κ-Report του Κώστα Καλλίτση- γεγονός που δημιουργεί πολύ πρόσφορο έδαφος για μεταλλάξεις, αλλά και μετανάστευση του πληθυσμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετάδοση του ιού.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τελικά τα εμβόλια δεν πιάνουν τον μεταλλαγμένο κορονοϊό, δεν είναι μόνο ότι θα χρειαστεί νέο εμβόλιο, είναι κυρίως ότι ενδέχεται να πάει χαμένο και όλο το πρόγραμμα του εμβολιασμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου για τα εμβόλια για τα οποία σήμερα απαιτούνται δυο δόσεις.

Το ερώτημα για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο δεν έχει απαντηθεί ακόμα επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο και αν ακόμα ο χρόνος αυτός δεν θα είναι μεγάλος, όπως ήδη σημειώσαμε ο έως τότε εμβολιασμός θα έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό δώρον-άδωρον.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί δε και στην επιστημονική κοινότητα είναι οι δηλώσεις του Νίκου Σύψα στον «Σκάι», με τις οποίες μας ενημέρωσε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, προειδοποιώντας μάλιστα, πως εάν η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη επικρατήσει, τότε θα γυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν!

«Υπάρχει πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε ένα νέο ιό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος.

Με την ευχή να μην επικρατήσουν τέτοιες εξελίξεις, τα κέντρα εξουσίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονται από τις αρχές του έτους σε διαρκείς συζητήσεις για την κατάστρωση ενός plan b για την περίπτωση που τελικά αποδειχθεί ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν τον μεταλλαγμένο νοτιοαφρικάνικο ιό. Πρωτίστως, όμως, σε ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

www.ieidiseis.gr
4 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης