Μητσοτάκης: Ξεχάστε άρση lockdown -Τζανάκης: Ίσως και πάνω από 3.000 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Έκκληση στους πολίτες να μην εφησυχάζουν λόγω του εμβολίου και να τηρήσουν πιστά τα μέτρα έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη χθεσινή, απότομη, όπως την χαρακτήρισε αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία φρενάρει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Όπως και ο ίδιος δήλωσε, η επιδημιολογική εικόνα σήμερα «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

«Πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στο Υπουργικό.

«Πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πολίτες.

Κ. Μητσοτάκης: «Θετικά νέα» για τους εμβολιασμούς

Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα θα ξεπεράσει σύντομα το φράγμα του 1 εκατομμυρίου εμβολίων στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις» δήλωσε και κάλεσε τον υπουργό Υγείας, αλλά και όλους τους υπουργούς, στο δημόσιο λόγο τους να το τονίζουν συστηματικά και να μην επηρεάζονται και οι ίδιοι από τις εξελίξεις.

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με όσα είπε ο Νικόλαος Τζανάκης, Αντιπρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας και η Μίνα Γκάγκα Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης είπε ότι σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αυτά αναμένεται να είναι γύρω στα 2.500 την ημέρα.

Αυτός ο αριθμός δεν είναι δεδομένος, αφού μπορεί να είναι λίγο παρακάτω αλλά και λίγο παραπάνω, φτάνοντας τα 2.800.

Εάν η μέση τιμήείναι τα 2.500, ενδέχεται το «πικ» να ξεπεράσει και τις 3.000!

Αν η μέση του τιμή είναι τα 2200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3000 κρούσματα.»

Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε καθεστώς καθολικού lockdown, φέρνουν πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ «κλειδώνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων

Η έκρηξη των κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Αττική, παρά το γεγονός ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα σε καθεστώς καθολικού lockdown, φέρνουν πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ «κλειδώνουν» την παράταση των σκληρών μέτρων.

Τα στοιχεία, προκρίνουν την παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα του lockdown στις «κόκκινες» περιοχές, αφού φαίνεται ότι το κύμα της πανδημίας που σφυροκοπά τη χώρα δεν λέει να κοπάσει.

ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, εκτίμησε ότι η έκρηξη των κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 25/2 και από τις 26/2 και μετά θα ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Η μείωση σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι αργή και σταδιακή. Όσο για την πορεία του lockdown, o ίδιος λέει το εξής: «Έχω μιλήσει για άρση του lockdown στις 7 Μαρτίου αλλά τώρα πρέπει να το επανεξετάσουμε πάλι. Δεδομένης και της αβεβαιότητας που υπάρχει με την ταχύτατη μεταφορά της βρετανικής μετάλλαξης η γνώμη μου είναι πως πρέπει να περιμένουμε και άλλο».

Σχετικά με την εικόνα που δίνει το ΕΣΥ στην Αθήνα ο κύρος Σαρηγιάννης θεωρεί πως η κατάσταση είναι έντονα πιεστική αλλά πως είναι δύσκολο να φτάσουμε σε πληρότητα 100% στις ΜΕΘ. Επίσης, ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία. Όπως το θέτει: «Η ως τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι το λιανεμπόριο ελέγχεται ενώ δυστυχώς τα σχολεία και τα παιδιά είναι ‘θύματα’ των χαλαρότερων lockdown και αυτής της συνθήκης όπου όσο οι γονείς δεν τηλεργάζονται όσο θα έπρεπε, μπαίνουν σε γεμάτα λεωφορεία και άλλα ΜΜΜ και κινούνται πολύ, τόσο θα συνεχίζουν να φέρνουν τον ιό μέσα στα σπίτια. Μάλιστα, αυτό το ‘τύπου’ lockdown που έχουμε τώρα, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του ΑΠΘ είναι κατά 22% λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με το περσινό lockdown»

Κρούσματα και νοσοκομεία απομακρύνουν το lockdown

Ακόμα, πέραν της παράτασης του lockdown, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη και για ακόμα έναν λόγο: Πρόκειται να ληφθούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα καταστημάτων και πιθανώς και σχολείων.

«Θα περιμένουμε να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό εισαγωγών σε απλές κλίνες. Αν υπάρξει σταθεροποίηση των εισαγωγών μέχρι το Σάββατο, θα μπορούσαν με αυστηρούς ελέγχους, τεστ και προσοχή στα ΜΜΜ να ξεκινήσουν να ανοίγουν γιατί ο κόσμος έχει πιεστεί πάρα πολύ. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, η κάθε οικογένεια έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Βλέπουμε, εκτιμάμε τις παραμέτρους κι αποφασίζει η κυβέρνηση τα επόμενα βήματα» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA η Ματίνα Παγώνη.

Την αύξηση κρουσμάτων συνοδεύει και η πίεση στο σύστημα υγείας, με τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS. Δεν φαίνεται επίσης πιθανό τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 1.000, κάτι που θα βοηθούσε για μια εισήγηση άρσης μέτρων.

Έτσι, η επόμενη εβδομάδα θα βρει την Αττική πάλι σε καθεστώς lockdown με τους Αθηναίους να γιορτάζουν την Τσικνοπέμπτη – η οποία πέφτει στις 4 Μαρτίου – από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Για τις 8 Μαρτίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι δίνουν προβάδισμα στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, προσπαθώντας μάλιστα να βρουν τη «χρυσή τομή» μεταξύ click away, click in shop και κανονικής λειτουργίας της αγοράς.

Το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω (ίσως και την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας, στις 15 Μαρτίου), λόγω της ευρείας διασποράς του ιού στα παιδιά, καθώς και λόγω της θέλησης της κυβέρνησης να μην ανοίγει πάρα πολύ το «ακορντεόν», προτιμώντας να απελευθερώνεται μια δραστηριότητα τη φορά.

Ψώνια με… SMS στο 13032

Τον πενταψήφιο αριθμό 13032 σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για να διευκολύνει αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

Οι πολίτες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν αγορές από τα καταστήματα του λιανεμπορίου, θα στέλνουν sms στον νέο αριθμό. Ωστόσο, το μήνυμα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνον μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, το 13032 θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Για τις αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία, αλλά και για τις άλλες δραστηριότητες, ισχύει το 13033.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον νέο πενταψήφιο αριθμό να πετύχει το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ θα πετύχει και την κατάχρηση των μετακινήσεων με τον συγκεκριμένο αριθμό.

«Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο, θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να μπορέσει να λειτουργήσει κι η αγορά», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στoν ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM.

Έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων

Μιλώντας στο MEGA o καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι τα προγνωστικά μοντέλα που εξετάζουν τα δεδομένα της πανδημίας, είχαν προβλέψει αυτό το νούμερο των κρουσμάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν στα 2.500, το οποίο θα είναι και «το πικ του κύματος, και θα αρχίσει να υποστρέφεται εν συνεχεία».

Ο καθηγητής τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ έπειτα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση «αργά αλλά σταθερά».

Σχετικά με την άρση του lockdown, αυτή θα πάει πιο πίσω, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως η συζήτηση θα ανοίξει μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

in.gr

 

 

24 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης