Λαγκαδάς: 79 νεκροί από κορονοϊο σε 2 μήνες -Έκκληση για εκταφές

Ο περιορισμένος χώρος των κοιμητηρίων σε συνδυασμό με την πανδημία του κορωνοϊού και την απουσία εκταφών δημιούργησε ζήτημα έλλειψης τάφων.

Δραματική έκκληση να γίνουν εκταφές σορών στο κοιμητήριο Λαγκαδά απεύθυνε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αστέριος Καραγιοβάννης, αφού ο μικρός χώρος σε συνδυασμό με τους θανάτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επιβαρύνει την κατάσταση έλλειψης διαθέσιμων τάφων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Ταχματζίδη τον μήνα Νοέμβριο πέθαναν 26 άνθρωποι από κορωνοϊό σε όλον τον δήμο Λαγκαδά, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο ο αριθμός των δημοτών που πέθαναν με αιτία τον Covid-19, διπλασιάστηκε φτάνοντας τους 53 θανάτους.
Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιοβάννης στην Voria.gr, «είμαστε επί ξύλου κρεμάμενοι. Αρχικά βρέθηκε ένας χώρος πίσω από το οστεοφυλάκιο που ήταν 12 τάφοι αλλά γέμισε πολύ γρήγορα και τώρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαία η εκταφή σορών που είχαν ενταφιαστεί προ 20ετίας (πριν το 1999).

«Τα κοιμητήρια του Λαγκαδά είναι έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων και σχεδιάστηκαν με προδιαγραφές πληθυσμού 4.500 – 5.000 ατόμων που είχε τότε η δημοτική κοινότητα. Ωστόσο με την πάροδο των ετών ο πληθυσμός του Λαγκαδά έχει τριπλασιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο αντίστοιχος χώρος στα κοιμητήρια», λέει ο κ. Καραγιοβάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη δημοτική ενότητα Λαγκαδά ήταν 15 τον Νοέμβριο και 20 τον Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η η επέλαση της Covid διόγκωσε το πρόβλημα έλλειψηε τάφων

«Τα κοιμητήρια έχουν σημαντικά ζητήματα, αφού δεν υπάρχει υπηρεσία κοιμητηρίων και ζητάμε από τα γραφεία τελετών να μας βοηθούν με ζητήματα εκταφών», λέει ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας.

Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το ότι πολλοί δημότες δεν προχωρούν σε εκταφές των συγγενικών τους προσώπων. «Προτιμούν να πληρώνουν ένα ακριβό αντίτιμο για να κρατούν τον τάφο, παρά να κάνουν εκταφή. Από την άλλη είναι πολύ λεπτό θέμα να πεις σε κάποιον να κάνει εκταφή ενός πολύ κοντινού του προσώπου», σημειώνει ο κ. Καραγιοβάννης.

Σημειώνεται πως ανάλογα ζητήματα με τα κοιμητήρια και τους διαθέσιμους τάφους παρατηρούνται στις δημοτικές ενότητες Καβαλαρίου και Λαγυνών.

Πηγή: www.voria.gr

12 Ιανουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης