Κορωνοϊός – Αντισώματα: Ο πανούργος τρόπος που τα εξουδετερώνει και προκαλεί σοβαρή νόσο

Πανούργος αποδεικνύεται ο κορωνόϊός SARS- CoV-2 καθώς καταφέρνει να κρυφτεί από αντισώματα που προσπαθούν να τον εξουδετερώσουν μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους. Δείτε με ποιο τρόπο το επιτυγχάνει

Ερευνητές βρήκαν ένα φυσικό μόριο που δυστυχώς εμποδίζει τη σύνδεση μιας υπο-ομάδας αντισωμάτων με τον SARS-CoV-2 και η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως να εξηγεί τον λόγο που  κάποιοι πάσχοντες από COVID-19 νοσούν σοβαρά, ενώ έχουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του ιού.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, επιστημονικές ομάδες από το Ινστιτούτο Francis Crick σε συνεργασία με ερευνητές των Imperial College, Kings College και University College του Λονδίνου βρήκαν ότι η χολοπρασίνη και η χολερυθρίνη, μόρια που υπάρχουν φυσικά στο σώμα, «απενεργοποιούν» τον δεσμό των αντισωμάτων με την ακίδα του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές του Crick διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού δεσμεύεται στενά με τη χολοπρασίνη, ένα μόριο που δίνει σε αυτές τις πρωτεΐνες έναν ασυνήθιστο πράσινο χρωματισμό.

Συνεργαζόμενοι με τους επιστήμονες των Κολεγίων, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτό το φυσικό μόριο μείωνε τον δεσμό των αντισωμάτων στην ακίδα. Χρησιμοποίησαν ορό αίματος και αντισώματα από ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό και βρήκαν ότι η χολοπρασίνη μπορούσε να καταστείλει τον δεσμό των ανθρώπινων αντισωμάτων με την ακίδα έως και 30-50%, παρόλο που κάποια αντισώματα κατάφερναν να εξουδετερώσουν τον ιό.

Τέτοια σημαντική επίπτωση ήταν εντελώς απροδόσκητη, καθώς η χολοπρασίνη δεσμεύεται μόνο σε ένα πολύ μικρό σημείο στην επιφάνεια του ιού. Για να βρει τον υποκείμενο μηχανισμό, η ομάδα χρησιμοποίησε εξελιγμένη τεχνολογία για να εξετάσει με λεπτομέρεια τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ακίδα, τα αντισώματα και τη χολοπρασίνη. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η χολοπρασίνη προσκολλάται στη Ν-τερματική περιοχή της ακίδας και τη σταθεροποιεί, έτσι ώστε να μην είναι ικανή να ανοίξει και να εκθέσει τμήματα της δομής της. Αυτό σημαίνει ότι κάποια αντισώματα δεν είναι ικανά να φτάσουν στα σημεία-στόχους και άρα δεν μπορούν να δεσμευθούν και να εξουδετερώσουν τον ιό.

«Όταν ο SARS-CoV-2 μολύνει τους πνεύμονες ενός ασθενή καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί αύξηση στον αριθμό των ανοσοκυττάρων. Και οι δύο αυτές επιδράσεις μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση των επιπέδων χολοπρασίνης και χολερυθρίνης στους περιβάλλοντες ιστούς. Και με περισσότερα διαθέσιμα τέτοια μόρια, ο ιός έχει την ευκαιρία να ‘κρυφτεί’ από ορισμένα αντισώματα. Πρόκειται σίγουρα για μια εντυπωσιακή διαδικασία, καθώς ο ιός μπορεί να επωφελείται από μια παρενέργεια της βλάβης που έχει ήδη προκαλέσει», σημειώνει η Annachiara Rosa, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν την εργασία αυτή από διάφορες πτυχές, μεταξύ των οποίων η μέτρηση των επιπέδων χολοπρασίνης και άλλων μεταβολιτών σε ασθενείς με COVID-19 και η διερεύνηση τις πιθανότητας επίθεσης στην τοποθεσία δέσμευσης που χρησιμοποιεί η χολοπρασίνη ώστε να βρουν ενδεχομένως νέους τρόπους να στοχεύσουν τον ιό.

Δύο γνωστά φάρμακα που προφυλάσσουν από τη μόλυνση

Την αποτελεσματική δράση μιας αντιμυκητιασικής καθώς και μιας αντικαταθλιπτικής ουσίας σε συνδυασμό με τη ρεμδεσιβίρη κατά της αναπαραγωγής του SARS-CoV-2 σε εργαστηριακό περιβάλλον, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία νέας έρευνας σχετικά με δύο φάρμακα ικανά να αναχαιτίσουν τη δράση του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology ισχυρίζεται ότι δύο φαρμακευτικές αγωγές που κυκλοφορούν ευρέως -ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο και ένα αντικαταθλιπτικό– μπορούν αποτελεσματικά να εξουδετερώσουν τον ιό SARS- CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, όπως προκύπτει από εργαστηριακά πειράματα σε κύτταρα.

Oι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δραστικήαντιμυκητιασική ουσία ιτρακοναζόλη, και η αντικαταθλιπτική ουσία φλουοξετίνη εμπόδισαν την αναπαραγωγή του μολυσματικού ιού SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές δοκιμές κυτταρικής καλλιέργειας. Μάλιστα, όταν κάποιο από τα δύο φάρμακα χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη, η συνδυαστική τους δράση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της αναπαραγωγής του ιού SARS-CoV-2 περισσότερο από 90%.

«Ο προληπτικός εμβολιασμός και οι θεραπευτικές αγωγές ενάντια στον κορωνοϊό εκτιμάται πως μπορούν αποτελεσμάτικα να δράσουν ενάντια στις πανδημίες που προκαλούνται από ζωονοσογόνους ιούς όπως ο SARS-CoV-2» αναφέρει σχετικά η συγγραφέας της έρευνας Ursula Rescher από το Πανεπιστήμιο του Muenster στη Γερμανία.

ygeiamou.gr

27 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης