Μονοκλωνικά αντισώματα: Αρχίζει η χορήγηση στην Ελλάδα- Ποιοι θα λαμβάνουν το φάρμακο

Ακόμη ένα «όπλο» κατά του κορονοϊού αναμένεται στα χέρια των επιστημόνων, καθώς από την Παρασκευή ξεκινά η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας.

Τα πρωτόκολλα χορήγησης για τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού έχουν, πλέον, ολοκληρωθεί. Έτσι, η Ελλάδα είναι πια έτοιμη να τα χορηγήσει σε ασθενείς με Covid κι αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση έχουμε παραλάβει μόλις 2.000 δόσεις από μονοκλωνικά αντισώματα και ως εκ τούτου τα κριτήρια επιλογής -αναφορικά με τους ασθενείς στους οποίους θα χορηγηθούν- θα είναι πολύ αυστηρά.

Οι ωφελούμενοι αναμένεται να είναι μόνο όσοι ασθενείς με Covid επιλεγούν από ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα που θα «ανεβάζουν» οι γιατροί από τα νοσοκομεία όλης της χώρας, στη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ.

Ποιοι θα προηγηθούν

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους πολίτες πάσχουν από νοσήματα, τα οποία εμποδίζουν τον οργανισμό τους να αναπτύξει αντισώματα μέσω του εμβολιασμού. (ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς κλπ).

Υπενθυμίζεται πως η θεραπεία θα χορηγείται τις πρώτες 72 ώρες από τη διάγνωση της μόλυνσης και εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί σοβαρά συμπτώματα.

Τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, θα συνυπολογίζουν το ποσοστό του κινδύνου ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, οι συννοσηρότητες (διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, αναπνευστικά προβλήματα κ.α.).

Ποια θα είναι η διαδικασία για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο ασθενής με Covid που πάσχει από σοβαρά νοσήματα και βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για βαριά νόσηση ή θάνατο, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, ο οποίος εάν διαπιστώσει ότι πληροί τα κριτήρια για ένταξη στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, θα κάνει τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα.

Ειδική επιτροπή που έχει οριστεί από το Υπουργείο Υγείας και τα ονόματά της θα γίνουν γνωστά τα επόμενα 24ωρα σε σχετική Υπουργική Απόφαση, είναι υποχρεωμένη εντός του διαστήματος 24 με 48 ωρών να απαντήσει στο αίτημα.

Εάν ο ασθενής επιλεγεί, ειδοποιείται από το πιστοποιημένο για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων νοσοκομείο και ορίζεται το ραντεβού. Ο ασθενής μεταβαίνει στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνει τα μονοκλωνικά αντισώματα με ενδοφλέβια χορήγηση, διαδικασία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μετά τη χορήγηση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Αιτήματα προς την Επιτροπή μπορούν να υποβάλλουν γιατροί από όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, ωστόσο, θα χορηγούνται από 10 συγκεκριμένα νοσοκομεία, τα οποία θα ανακοινωθούν στη σχετική υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη.

iatropedia.gr

Μάλιστα, σε πρώτη φάση, το πιθανότερο είναι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων να γίνεται σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας.

Ποιοι θα λαμβάνουν τα μονοκλωνικά αντισώματα

Δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς, όπως μετέδωσε το OPEN.

2.000 δόσεις έχει παραλάβει η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας themaygeias

 

 

24 Νοεμβρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης