Διπλασιασμός κρουσμάτων στα παιδιά –Διχασμένοι οι γονείς- Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές καθώς, μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα στα παιδιά διπλασιάστηκαν.

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου τα κρούσματα στα παιδιά από 0-17 ετών ανέρχονταν στα 53.

Μια εβδομάδα μετά ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 105.

Για σημαντική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας.

Την περίοδο 24/1 με 30/1 είχαμε σημαντική αύξηση 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων 0-9 ετών. Προσέξτε 435 θετικά παιδιά στα 6.000 κρούσματα έναντι 297 5.059 την προηγούμενη περίοδο.

Εκατοντάδες σχολικές μονάδες και τμήματα παραμένουν κλειστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω κρουσμάτων με την εικόνα συνεχώς να μεταλλάσσεται.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι γονείς αγωνιούν για το πώς θα πηγαίνουν στις δουλειές τους με τα σχολεία κλειστά.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνεχείς εναλλαγές.

Παρότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα παιδιά, οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς, όπως λένε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν νοσούν βαριά ενώ είναι λίγες και οι νοσηλείες ανηλίκων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών για κορονοϊό στα παιδιά επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του παράλληλα προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις μικρές ηλικίες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι «μετά από επικοινωνία μας τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια των 2 προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας».

Σε άλλο σημείο ζητά επιτάχυνση των ρυθμών σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και rapid tests αντιγόνου σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θεωρεί πως ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό μέσο πρόληψης κατά της covid-19 και πρέπει να συνεχιστεί με γρηγορότερους ρυθμούς και με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μερικούς μήνες.

Μέχρι να επιτευχθεί η προσωπική μας προστατευτική ανοσία, αλλά και ολόκληρης της κοινότητας δεν επιτρέπεται καμιά χαλάρωση και κανένας εφησυχασμός. Οι καταστάσεις ημιτελούς εμβολιασμού (με μία μόνο δόση) αποτελούν παγίδα για την διασπορά.

Η τήρηση των προστατευτικών μέτρων, σωστή χρήση της σωστής μάσκας (αξιόπιστης, πιστοποιημένης με φίλτρο), η τήρηση των αποστάσεων αλλά και η υγιεινή των χεριών μαζί με τα συχνά τεστ αποτελούν σημαντικό επιπρόσθετο προληπτικό παράγοντα. Είναι δε, παράλληλα, αυτονόητη η πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, όπως αυτά ισχύουν για κάθε περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες μας ανησυχεί ιδιαίτερα η τάση επικράτησης ορισμένων μεταλλάξεων του ιού, καθώς και η πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά. Ο θάνατος της 15χρονης στη Θήβα αλλά και η εισαγωγή του 9χρονου στη ΜΕΘ του Ρίο φαίνεται ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πλέον, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων της χώρας (Αγλαΐα Κυριακού) τις τελευταίες 15 μέρες έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό περίπου 20 παιδιά, το μικρότερο εκ των οποίων 32 ημερών. Επίσης, μετά από επικοινωνία μας τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά την διάρκεια των 2 προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Είναι αποδεδειγμένο από μελέτες ότι το ιικό φορτίο των συμπτωματικών παιδιών είναι αρκετά υψηλό, μεγαλύτερο ακόμα και από ορισμένους ενήλικες που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ (Massachusetts:Children and COVID-19 spread). Η βαρύτητα της νόσου στα παιδιά συνεχίζει προς το παρόν να είναι χαμηλή και ελεγχόμενη, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε απρόβλεπτες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον από τις μεταλλάξεις, γεγονός που θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση.

Τέλος, όλα τα δεδομένα μας δείχνουν πως ο κίνδυνος μετάδοσης στα παιδιά προέρχεται κυρίως από την ενδοοικογενειακή διασπορά λόγω της αυξημένης κινητικότητας των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων και κατά δεύτερο λόγο από τις σχολικές μονάδες. Για το λόγο αυτό η επιδημιολογική επιτήρηση όλου του προσωπικού των σχολικών μονάδων (εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων), με στοχευμένα Rapid Tests Αντιγόνου, περιοδικά είναι επιβεβλημένη».

newsit

mega.com

9 Φεβρουαρίου, 2021
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης