Κοντοζαμάνης: Προβλέπεται η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους -Χίλιες φορές υψηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με το αρχικό πανδημικό στέλεχος

Τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών, προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Ταυτόχρονα ο κ. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομιών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

Η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα πιθανότατα οφείλεται στη μειωμένη περίοδο επώασης και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του ιού, διαπιστώνει βρετανο-κινεζική μελέτη.

Ασθενείς στην Κίνα που προσβλήθηκαν από το Δέλτα παρουσιάζουν ιικό φορτίο έως και 1.260 φορές μεγαλύτερο από ό,τι ασθενείς που είχαν μολυνθεί από το αρχικό πανδημικό στέλεχος, υπολογίζει η μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Με άλλα λόγια, το στέλεχος Δέλτα πολλαπλασιάζεται πολύ ταχύτερα από ό,τι προηγούμενα στελέχη, κάτι που δείχνει να εξηγεί γιατί το Δέλτα είναι περίπου δύο φορές πιο μεταδοτικό.

Επιπλέον, η περίοδος επώασης του Δέλτα, κατά την οποία ο ιός δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος, περιορίζεται κατά μέσο όρο στις 4 ημέρες, συγκριτικά με 6 μέρες για το αρχικό στέλεχος, αναφέρουν ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Καντόνας (Γκουανγκτζόου) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 62 από τους πρώτους ασθενείς του στελέχους Δέλτα στην Κίνα και συνέκρινε τα δεδομένα με τις εξετάσεις 63 ατόμων που είχαν προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 το 2020.

Μέτρησαν συγκεκριμένα το ιικό φορτίο, ένα μέτρο της πυκνότητας των ιικών σωματιδίων στο ανθρώπινο σώμα.

Ο συνδυασμός του ραγδαίου πολλαπλασιασμού και της σύντομης περιόδου επώασης είναι μια καλή εξήγηση για την εξάπλωση του Δέλτα και την επικράτησή του σε μεγάλο αριθμό χωρών, σχολίασε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Μπέντζαμιν Κόουλινγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση.

Ο μεγάλος αριθμός ιικών σωματιδίων αυξάνει την πιθανότητα για περιστατικά υπερμετάδοσης, ενώ η σύντομη περίοδος επώασης καθιστά πιο δύσκολη την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, εξήγησε ο Κόουλινγκ.

«Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί, είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσουμε το Δέλτα» είπε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το αυξημένο ιικό φορτίο οδηγεί και σε σοβαρότερη νόσο, εκτός από αυξημένη μεταδοτικότητα.

ΤαΝέα

22 Ιουλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης