Καπραβέλος: Λάθος να ανοίξουμε τώρα- Διασωληνώνονται ασθενείς σε απλούς θαλάμους -Παυλάκης: Πρώτη φορά ανοίγει χώρα σε κορύφωση πανδημίας

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Open, o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Nίκος Καπράβελος, αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για τραγική χθεσινή εφημερία, την χειρότερη από την έναρξη του 2021. Συγκεκριμένα ανέφερε πως έγιναν 100 προσελεύσεις και  50 εισαγωγές ασθενών που βρίσκονταν σε βαριά κατάσταση.

«Είναι κάκιστη η τακτική που ακολουθήσαμε για την πανδημία. Το σύστημα δεν αντέχει και είναι λάθος να ανοίξουμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε και σημείωσε πως δεν αξιοποιήθηκαν τα τεστ κορ0νοϊού. «Επρεπε ήδη να είχαν μπει σε λειτουργία και να είναι υποχρεωτικά για όλους για να βγουν από το σπίτι τους. Η χώρα έχει πάρει φωτιά γιατί δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα κρούσματα», τόνισε, μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Πειραματιζόμαστε και παίζουμε με τη φωτιά μια ακόμη φορά είπε για την άρση του lockdown ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι δεν είμαστε ακόμη σε φάση αποκλιμάκωσης, ενώ για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την Αττική, με το λεκανοπέδιο να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. «Το σύστημα στην Αττική, έχει καταρρεύσει. Το σύστημα από τη στιγμή που οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνατότητές μας, δεν αντέχει. Αναβάλλονται χειρουργεία, δεν υπάρχουν κλίνες. Αυτή είναι η ουσία, γιατί να το κρύψουμε;» είπε.

«Η στρατηγική άνοιξε-κλείσε δεν απέδωσε. Σε μία χώρα που βρίσκεται στην οξεία φάση, εμείς ανοίγουμε. Είναι κάτι πολύ περίεργο. Ήταν άκυρη η στιγμή, με την υπογραφή των υγειονομικών. Πάλι βάζει το θέμα της ατομικής ευθύνης» ανέφερε. Μάλιστα χαρακτήρισε αυτό που γίνεται «παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά δεν έχει γίνει στον κόσμο».

«Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι για τα μάτια του κόσμου όταν γίνεται σε έναν απλό θάλαμο. Δεν υπάρχει προσωπικό κατάλληλο για να περιθάλψει τον ασθενή. Μπορεί να κάνεις ζημιά στον ασθενή, αντί να τον περιθάλψεις. Είμαι κατηγορηματικός. Ο μηχανικός αερισμός, ο αναπνευστήρας, χωρίς να έχει ειδικευμένο προσωπικό να τον παρακολουθεί, νοσηλεύτρια ανά πάσα στιγμή, δεν είναι ποιοτική περίθαλψη αυτή. Αλίμονο αν αυτό είναι ποιοτική υγεία. Το εξιδεικευμένο προσωπικό είναι αυτό που θα σώσει ζωές».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Αντιρρήσεις σχετικά με την άρση του lockdown εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Όπως σημείωσε «το άνοιγμα που πάμε να κάνουμε είναι ένα πείραμα και πως θα φέρει περισσότερα κρούσματα», ενώ σημείωσε πως θα κοστίσει αν ξεφύγει το 3ο κύμα.

«Παγκόσμια πρώτη να ανοίγει μια χώρα στην κορύφωση του πανδημικού κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα 4ου κύματος επεσήμανε πως είναι πιθανόν να δούμε 4ο κύμα από τον Οκτώβριο.

Τόνισε πως αν δεν είχαμε lockdown θα είχαμε τριπλάσια κρούσματα και θα είχαμε γίνει Πορτογαλία και πως με ένα πραγματικό lockdown 2-3 βδομάδων θα βλέπαμε πραγματική βελτίωση.

Υπογράμμισε πως στην Ελλάδα κάναμε πατέντες αντί για λοκντάουν και πως αυτή την στιγμή διακυβεύεται όλη η χρονιά και η οικονομία.

5 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης