Ινδία: Παντού θάνατος! «Θερίζει» ζωές η νέα μετάλλαξη που είναι πιο μεταδοτική -Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί το «τσουνάμι»

Η Ινδία ζει με τον χειρότερο τρόπο την πανδημία του κορονοϊού. Οι εικόνες που έρχονται μέσω των πρακτορείων είναι γροθιά στο στομάχι. 

Χώροι στάθμευσης, ανοικτοί χώροι σε οικόπεδα, ακόμα και πυλωτές οικοδομών έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια κρεματόρια. Ακόμα και πάρκα από χώροι αναψυχής έχουν γίνει χώροι αποχαιρετισμού και θρήνου.

Άνθρωποι πεθαίνουν στους δρόμους και στα νοσοκομεία από έλλειψη οξυγόνου. Ο εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο BBC ο Δρ Ζαρίρ Ουντβάντια αυτό το κύμα που ζει η Ινδία είναι από μια μετάλλαξη που όπως εκτιμά είναι η πιο μεταδοτική και η πιο θανατηφόρα.

Ο ίδιος λέει ακόμα ότι η μετάλλαξη αυτή που έχει βγει και εκτός συνόρων σκοτώνει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ένα ζευγάρι ηλικίας 35 ετών που πέθανε με διαφορά λίγω ωρών στα χέρια του παρότι είχαν διασωληνωθεί.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί το «τσουνάμι»

Για το νέο στέλεχος του κορονοϊού και την Ινδία που «γονατίζει» μιλά σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) αναλύει το γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος, μιλά για την «διπλή απειλή» αλλά και τους λόγους που οδήγησαν την Ινδία στην τραγική σημερινή επιδημιολογική κατάσταση.

Γράφει αναλυτικά ο Ηλίας Μόσιαλος για την Ινδία

«Τι συμβαίνει στην Ινδία;

Η Ινδία κατέγραψε τη Δευτέρα περίπου 353 χιλιάδες νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας είναι μεγαλύτερος από 17 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας στην Ινδία είναι πάνω από 195 χιλιάδες και ο πληθυσμός της Ινδίας εκτιμάται περίπου στα 1,4 δισεκατομμύρια. Η θνητότητα είναι επομένως μέχρι στιγμής μικρή.

Αλλά πώς εξελίχθηκε στη σημερινή της φάση η κατάσταση στην Ινδία;

Αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι τον Μάρτιο είχαν φτάσει στο τέλος της μάχης εναντίον του Covid-19, επειδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί πολύ τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις υψηλές τιμές του Σεπτεμβρίου. Οι μελέτες των αντισωμάτων έδειξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε βαθμός ανοσίας μεταξύ του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μεγάλες πόλεις όπως το Νέο Δελχί, όπου το 56% των ανθρώπων ήταν θετικοί στα τεστ αντισωμάτων, σύμφωνα με μια μελέτη (που είχε κυκλοφορήσει στις αρχές Φεβρουαρίου).

Αυτό το κύμα όμως είναι σαρωτικό και πιστεύεται πως οφείλεται και στον εφησυχασμό αλλά και στη νέα παραλλαγή Covid-19, που ονομάστηκε B1617, για την οποία κάποιοι γιατροί λένε ότι εξαπλώνεται ταχύτερα από τα προηγούμενα στελέχη. Κάποιοι θεωρούν πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στη νέα «ινδική παραλλαγή»;

Θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο, ειδικοί στην πολιτική της υγείας πιστεύουν ότι η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί και από τις αλλαγές στη συμπεριφορά.

Οι εκδηλώσεις, όπως οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις, οι γάμοι και το άνοιγμα των κινηματογράφων με πλήρη χωρητικότητα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την έξαρση. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες περιοχές κυριαρχεί το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά η ινδική παραλλαγή, φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα.

Για παράδειγμα, στην πολιτεία Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η Βομβάη, το στέλεχος ‘ξέφυγε’ και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των νέων δειγμάτων που αναλύθηκαν. Και όπως ήδη ανέφερα, κάποιοι ισχυρίζονται πως εξαπλώνεται ταχύτερα από το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά σε τι διαφέρει αυτό το στέλεχος; Πόσες μεταλλάξεις έχει το B1617; Και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των μεταλλάξεων;

Το στέλεχος έχει 15 μεταλλάξεις από τον αρχικό ιό, και 5 από αυτές βρίσκονται στην ακίδα του ιού, που όπως ξέρουμε χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα μας.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν οι δύο μεταλλάξεις E484Q και L452R, καθώς είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ταυτόχρονα σε μια παραλλαγή (εξ ου και το όνομα “double mutant” για την ινδική παραλλαγή B1617). Δεν είναι νέες μεταλλάξεις. Η μετάλλαξη στο E484 απαντάται και στη βραζιλιάνικη και στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Έχει όμως βιολογική σημασία γιατί ίσως περιορίζει τη δράση ορισμένων από τα αντισώματά που αποκτούμε από τον εμβολιασμό ή τη φυσική μόλυνση. Η μετάλλαξη L452R βρέθηκε σε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια και θεωρείται πως επίσης παρέχει έναν βαθμό διαφυγής από τα αντισώματα.

Αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνδυασμένων μεταλλάξεων. Από την πλευρά της κλινικής εικόνας, κάποιοι γιατροί θεωρούν ότι η ινδική παραλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων, καθώς και ασθενών με «μη τυπικά συμπτώματα». Οι ασθενείς φαίνεται επίσης να είναι νεότεροι, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα.

Όμως, μας προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια από την ινδική παραλλαγή;

Προφανώς επειδή η παραλλαγή εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι του στελέχους, και ελπίζουν ότι θα παρέχουν σημαντική προστασία από σοβαρή ασθένεια».

27 Απριλίου, 2021

Leave a Reply

Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης